Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ακούστηκε ως σύνθημα: «Τατούλη, εδώ, σου φέραμε μαγιό, έλα να κολυμπήσεις στο σκουπιδαριό»

Πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και πορείες, τις τελευταίες ημέρες, στην Τρίθπολη, για το πρόβλημα με τα σκουπίδια.
Ο κόσμος φωνάζει διάφορα συνθήματα. Ένα από αυτά, ήταν σίγουρα το πιο … πρωτότυπο!
«Τατούλη, εδώ, σου φέραμε μαγιό, έλα να κολυμπήσεις στο σκουπιδαριό» έλεγαν οι διαμαρτυρόμενοι, όταν έφτασαν λέξω από το κτίριο της Περιφέρειας.


Δείτε το βίντεο!





Πηγή:  Καλημέρα  Αρκαδία

2 σχόλια:

  1. Μία είναι η λύση με τα σκουπίδια: η αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης. Όχι βέβαια με την οικονομική κρίση, αλλά με την κατάργηση των κάδων και την επιστροφή στον τενεκέ. Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη, αλλά για ήδη εφαρμοσμένη μέθοδο και στην Ελλάδα. Με τη μαζική υιοθέτηση των κάδων, οι πολίτες ένιωσαν ότι όσα απορρίμματα κι αν δημιουργήσουν μπορούν να τα αποθέτουν σε ένα σημείο (κάδος), κατά το δυνατόν μακρυά από το σπίτι τους (και τη μύτη τους). Όταν όμως είχαμε μόνο τους τενεκέδες (θα τους θυμούνται αρκετοί πριν από κάποιες δεκαετίες) ο πολίτης σκεφτόταν πολύ αν θα δημιουργούσε περισσότερα απορρίμματα από αυτά που χωρούσαν σε αυτούς, γιατί θα τα είχε σπίτι του... Είναι απλό λοιπόν το θέμα: τενεκέδες για οικιακή χρήση, κάδοι αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και αυστηρή τήρηση εβδομαδιαίων δρομολογίων από τους Δήμους για συλλογή. Τα απορρίμματα είναι βέβαιο ότι θα μειώνονταν δραστικά. Η ανακύκλωση απέτυχε, γιατί απλά ο πολίτης βαριέται να μπαίνει σε μια διαδικασία, και καλά για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν διαπιστώνει ότι αυτό το έρμο το περιβάλλον το βιάζουν με χίλιους άλλους τρόπους καθημερινά...(Τους κάδους τους προώθησαν στην Ελλάδα αρχικά οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων. Γιατί άραγε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που γράφεις για την επιστροφή στον τενεκέ. Αλλά αυτό βοηθά ΜΟΝΟ σε περιοχές της Ελλάδας που επικρατούν οι μονοκατοικίες (σε επαρχιακές πόλεις, κωμοπόλεις κτλ.). Σε μεγάλες πόλεις αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Όταν σε μια πολυκατοικία υπάρχουν 10+ διαμερίσματα και σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν 10+ πολυκατοικίες αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει πεζοδρόμιο και δρόμος μπροστά από αυτές που δεν θα είναι ολοκληρωτικά κατειλημμένα από τενεκέδες.
      Το ίδιο γίνεται και στο εξωτερικό, από Αμερική, Αυστραλία έως Γερμανία την λύση του τενεκέ συναντάς σε μικρές αστικές περιοχές και σε προάστια μεγάλων πόλεων με μονοκατοικίες. Στα Μεγάλα αστικά κέντρα συναντάς τους γνωστούς μας κάδους ή ακόμη χειρότερα όπως στην Nεα Υόρκη βουνά από μαύρες σκουπιδοσακούλες πάνω στα πεζοδρόμια μέχρι να περάσουν τα απορριμματοφόρα.
      Ο τενεκές και πάλι ΔΕΝ θα δώσει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με τα σκουπίδια. Η λύση θα δοθεί μόνο όταν κι αν εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύγχρονης ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των απορριμμάτων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στον τομέα της ανακύκλωσης. Ακόμη και τα ανακυκλώσιμα που συλλέγονται στην χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό τους καταλήγει σε εξαγωγή καθώς στην Ελλάδα τα κέντρα - εργοστάσια διαχείρισης και επανάκτησης πρώτων υλών είναι από ανύπαρκτα έως ελάχιστα (και μετά κλαιγόμαστε για την ανεργία και το υψηλό κόστος παραγωγής των ελληνικών επιχειρήσεων όταν δανειζόμαστε για να εισάγουμε πρώτες ύλες τις οποίες θα μπορούσαμε κάλλιστα να παίρνουμε από τα ανακυκλώσιμα τα οποία εμείς δίνουμε στην ουσία τσάμπα σε χώρες με μυαλό και οργάνωση.)
      Στο εξωτερικό τα ανακυκλώσιμα τα θεωρούν χρυσάφι (και στην ουσία το σήμα του € ή του $ έχουν γιατί ΧΡΗΜΑ είναι) και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουν. Εμείς εδώ τα θάβουμε ή τα πετάμε στις ρεματιές και στις δασικές εκτάσεις. Κατά τα άλλα πολιτισμός. Είναι συνηθισμένη η εικόνα φτωχών ανθρώπων σε μεγάλα αστικά κέντρα των Η.Π.Α π.χ που εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια δημοτικών αρχών που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εδραιώσουν στις πόλεις τους ένα οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης και συλλέγουν αυτοί με καρότσια μπουκάλια από γυαλί, πλαστικό ή κουτάκια από αλουμίνιο και τα πουλάνε μετά σε κέντρα διαλογής βγάζοντας ένα υποτυπώδες μεροκάματο . Στην Ελλάδα ένας άστεγος ούτε αυτή την επιλογή δεν έχει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος για να του πουλήσει αυτά που ενδεχομένως θα συλλέξει.
      Η προσπάθεια μείωσης της παραγωγής των σκουπιδιών είναι μόλις το ένα από τα δέκα βήματα που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

      Χρήστος Στασινόπουλος

      Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog