Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ιωάννης Ασημακόπουλος: Βίγλες, 71 Χρόνια Μετά...

ΒΙΓΛΕΣ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Στις 23 Φλεβάρη του 1944 η αντάρτικη ομάδα του Γιώργη Κερκεμέζου χτύπησε σε ενέδρα, φάλαγγα των γερμανών κατακτητών στις Βίγλες Μεγαλόπολης. Η επιχείρηση χωρίς απώλειες για τους αντάρτες, άφησε στο πεδίο της μάχης 20  Γερμανούς νεκρούς. Ανάμεσά τους 6 Αξιωματικοί. Την επομένη μέρα οι Γερμανοί, πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης και της Καλαμάτας 214 Έλληνες κρατούμενους. Τους οδήγησαν στο ίδιο σημείο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Δύο θαμμένοι κάτω από τα πτώματα κατάφεραν να γλυτώσουν και να διηγηθούν αργότερα τα αποτρόπαια και φρικιαστικά γεγονότα.

Στα χρόνια που πέρασαν, το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς προσπάθησε να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, κατασυκοφαντώντας τόσο τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας όσο και την παλλαϊκή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών. Στη διάρκεια της δικτατορίας είχε απαγορευτεί κάθε αναφορά στο γεγονός, ενώ κάποιοι υμνητές των ναζί, δεν δίστασαν να σπιλώσουν ακόμα και τη μνήμη των θυμάτων της γερμανική αυτής θηριωδίας με ψεύδη.

Με την μεταπολίτευση του 1974 τα πράγματα πήραν άλλο δρόμο. Οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και οι δημοκράτες όλης της Πελοποννήσου, παρά την αρνητική στάση του μεταπολιτευτικού κράτους της δεξιάς και την ασφυκτική αστυνομική πίεση και τρομοκρατία, συναντιόντουσαν την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη στις Βίγλες για να αποδώσουν τιμή στους νεκρούς.

Το 1982, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η μέρα αυτή  έγινε για τη Μεγαλόπολη ημέρα ιερής ιστορικής μνήμης και ορίστηκε, επίσημα πλέον, ως επέτειος απόδοσης τιμής και σεβασμού στα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας. Έκτοτε, κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη, ο Δήμος Μεγαλόπολης, οργανώνει την εκδήλωση. Αρχικά, με εκπροσώπηση των θεσμών και του κράτους, συνέρρεε πολύς κόσμος. Όμως με το χρόνο η εκδήλωση υποβαθμίστηκε ηθελημένα ή αθέλητα.

Είναι αδιανόητο και όμως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Την ώρα που στις Βίγλες γινόταν το προσκλητήριο των νεκρών, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης εξελίσσονταν αποκριάτικα δρώμενα. Φέτος πάλι, όλως περιέργως, συνέπεσε η μέρα της ιερής αυτής επετείου με την ημέρα του Μεγαλοπολίτικου καρναβαλιού.

Με τούτα και με τα’ άλλα και όπως ήταν φυσικό, η προσέλευση του κόσμου σχεδόν μηδενίστηκε. Οι αντιστασιακοί και αυτοί λιγόστεψαν, αφού ο κύκλος της ζωής είναι αμείλικτος. Όσο για τις νεώτερες ηλικίες προφανώς δεν χρειάζεται κανείς να μαντέψει ότι απέχουν παντελώς.

«Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν» λέγανε οι αρχαίοι. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Μεγαλόπολη. Αν ερωτηθούν οι μαθητές των σχολείων ή οι νέοι της περιοχής, «τι έγινε στις Βίγλες το Φλεβάρη του 44», είναι σίγουρο (μακάρι να διαψευσθώ) πως δεν θα γνωρίζουν. Και είναι φυσικό αφού ποτέ κανένας δεν τους μίλησε γι αυτό.  Όμως φορέας ιστορικής μνήμης δεν είναι μόνο τα βιβλία στα ράφια, που μπορεί να σκονίζονται αχρησιμοποίητα, αλλά οι ψυχές των ανθρώπων. Και αν ένας λαός ξεχάσει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

71 χρόνια μετά και ο πλέον καλοπροαίρετος παρατηρητής είναι δύσκολο να εκτιμήσει  πότε συντελούταν μεγαλύτερη «ύβρις» κατά της ιερής μνήμης των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας. Όταν απαγορευόταν η κάθε απόδοση τιμής από αυταρχικές εξουσίες ή όταν απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η ιερή αυτή μνήμη έστω και υπό ελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς;

11 σχόλια:

  1. Στις 23 Φλεβάρη του 1944 η αντάρτικη ομάδα του Γιώργη Κερκεμέζου χτύπησε σε ενέδρα, φάλαγγα των γερμανών κατακτητών στις Βίγλες Μεγαλόπολης. Η επιχείρηση χωρίς απώλειες για τους αντάρτες, άφησε στο πεδίο της μάχης 20 Γερμανούς νεκρούς. Ανάμεσά τους 6 Αξιωματικοί. Την επομένη μέρα οι Γερμανοί, πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης και της Καλαμάτας 214 Έλληνες κρατούμενους. Τους οδήγησαν στο ίδιο σημείο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

    ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΧΟΛΙΑ....ΙΔΟΥ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΤΈΛΕΣΗΣ!!
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!! ΒΛΑΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΡΑΜΑΛΗΣ.

      ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΒΛΑΚΑ ΝΑΖΙ!!!!!

      Διαγραφή
    2. Γερμανοτσολιάς ο κύριος @ 2 Μαρτίου 2015 - 2:09 μ.μ.;
      Μήπως κατάγεσαι από εκείνες τις οικογένειες των "νοικοκυραίων" οι οποίοι στην κατοχή έκαναν μπίζνες με τους ΝΑΖΙ και φορούσαν κουκούλες καταδίδοντας Έλληνες πατριώτες;
      Τι μήπως ΣΙΓΟΥΡΑ.
      Μπράβο εύγε , αυτή είναι η σωστή στάση, ήρθε ο άλλος και κατέλαβε την χώρα σου με τα όπλα; Δεν υπάρχει λόγος να προβάλεις αντίσταση και τον τσαντίσεις, να κάθεσαι ραγιάς και να του γλύφεις τα παΠΟΥΤΣΑ είναι το σωστό.
      Ουστ προδοταριά, παλιοσιχάματα. Οι εγχώριοι προδότες ξενόδουλοι ήταν και είναι οι καταστροφείς αυτής της χώρας.

      Διαγραφή
  2. ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΧΩΡΊΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΛΑΟΣ.
    ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ .
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ 5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΛΑΪΚΗ. ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ...

      Διαγραφή
  3. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΒΑΝΑΥΣΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΑΝ, ΒΙΑΖΑΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι εννοει αραγε ο ποιητης, λεγοντας ''ιδου λοιπον οι ηθικοι αυτουργοι''; οτι κακως εκαναν οι ανταρτες; αυτο εννοει; γιατι εαν συμβαινει κατι τετοιο, τοτε, επιτελους, για πρωτη φορα σε αυτον τον τοπο δημοσια καποιος, εστω και ανωνυμα, δηλωνει οτι ηταν φιλοι μας οι γερμανοι και, τελοσπαντων, προκληθηκαν... Μπραβο, παμε καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου απαντήσω αφού κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις...
      Τότε υπήρχε πόλεμος και η Ελλάδα αντιστάθηκε στους Ναζί με σθένος και ήταν κ ο κύριος λόγος της ήττας των Γερμανών αφού τους καθυστέρησε με αποτέλεσμα να τους πιάσει ο Ρωσικός χειμώνας και να τους τσακίσουν οι Ρώσοι.
      Οι αντάρτες πότέ δεν συντάχθηκαν με τον Ελληνικό στρατό εναντίων του εχθρού αλλά όντας κρυμένοι στα βουνά έστηναν ενέδρες και σκοτώναν μερικούς Γερμανούς και μετά παρακολουθούσαν κρυμένοι τις θηριωδίες των Ναζί που εκτελούσαν μικρά παιδιά όπως στα Καλαβρυτα για αντίποινα.
      Προφανώς λοιπόν και κακώς έκαναν αφού το τίμημα σε Ελληνικό αίμα ήταν πολύ βαρύ....
      Για να μη μιλήσω για μετά στον εμφύλιο και τις σφαγές με τα κονσερβοκούτια.
      Θρασύδοιλοι ήταν και τίποτα παραπάνω...
      Για 20 νεκρούς Γερμανούς θρηνήσαμε στη περιοχή μας 212 νεκρούς...
      Που ήταν τότε που κουβαλούσαν οι Γερμανοί τους προγόνους μας να τους υπερασπιστούν???
      Κρυμένοι στα βουνά!!
      Ωραίοι ήρωες...ωραίοι αγωνιστές!!

      Διαγραφή
    2. ΡΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.... ΤΟΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΝΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΕΔΩ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ... ΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΣ...

      Διαγραφή
  5. Πράγματι, έχεις πρόβλημα φίλε, όχι μόνο δε γνωρίζεις ιστορία, αλλά την παραγνωρίζεις...Στην Εθνική Αντίσταση συμμετείχαν εκατοντάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ελληνικού στρατού που είχαν πολεμήσει στην Αλβανία, αρκετοί ακόμα και στη Μικρά Ασία. Μαζί με αυτούς αντιστάθηκαν και άκαπνοι πατριώτες που πολέμησαν ισάξια με τους έμπειρους στρατιωτικούς. Σε παραπέμπω σε ένα όνομα ενδεικτικά. ΚΑΣΛΑΣ, ο ήρωας του υψώματος 731, που πολέμησε και στην Αντίσταση... Άνοιξε κανένα βιβλίο λοιπόν και μετά θα τα ξαναπούμε...Υ.Γ. Εύχομαι, εάν έχεις παιδιά, να μην τους λες τέτοιες μπαρούφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ... ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑΓΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΣΕ ΗΤΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΚΟΜΑ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ. ΑΠΛΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ) ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΙΣΩΜΑ, ΣΤΟΥ ΒΑΓΓΟΥ ΚΛΠ. ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ ΔΙΕΛΥΣΕ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ. ΕΚΕΙ ΠΑΡΕΝΕΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΚΛΕΖΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΗΓΕ Ο ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΣΥΓΚΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ... ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΥΛΑΓΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΡΘΑΝ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ...

      Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog