Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η τέταρτη μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β, εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης λιγνίτη

Η έλλειψη σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ορυχείων του ΛΚΜ
 έχει οδηγήσει στη διάλυσης τους
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης οδηγούν σε βάρος
της ΔΕΗ και των καταναλωτών


Εδώ και λίγες μέρες η 4η Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμη) λόγω έλλειψης λιγνίτη (μειωμένα αποθέματα) από τα ορυχεία του ΛΚΜ.
Η απουσία σχεδιασμού, η ολιγωρία της Τοπικής Διοίκησης του Λ.Κ.Μ., της Γ.Δ/ΟΡ. και της Διοίκησης της ΔΕΗ, οι πολιτικές απαξίωσης και διάλυσης της Επιχείρησης από την πολιτεία (Κυβερνήσεις - Υπουργεία) οδήγησαν τα ορυχεία του Λ.Κ.Μ στη διάλυση και για τρίτη συνεχή χρονιά σε αδυναμία τροφοδοσίας των Μονάδων της Μεγαλόπολης.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω.... Την ίδια ώρα έχουμε:

Η Διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στο τέλος του 2014 (λίγες μέρες πριν τις γιορτές) σε έγκριση επαύξησης του αρχικού συμβατικού προϋπολογισμού της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Διακίνηση 4.970.000 Μ3 αγόνων και λιγνιτικού κοιτάσματος από το πεδίο Μαραθούσας του ΛΚΜ» μέχρι ποσοστού 40%, ήτοι, μέχρι ποσού 1.858.212 ευρώ, καθώς και της αντίστοιχης χρονικής παράτασης του έργου για την εκτέλεση του αντικειμένου της επαύξησης από την Ανάδοχο εταιρεία του έργου.

Την μετακίνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα 2 εργαζομένων (Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.) από θέσεις «πρώτης γραμμής» σε υποδεέστερες και για ανεξήγητους λόγους συνιστούν βλαπτική μεταβολή και αντιστοιχούν σε παροπλισμό τους.


Το συνδ. κίνημα επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την άσχημη κατάσταση των ορυχείων του Λ.Κ.Μ. χωρίς - από την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης - να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης τους.

Το  Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. διεκδικεί:

Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορυχείων με την εκπόνηση άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξη τους. Για την ορθολογική αξιοποίηση του λιγνιτικού δυναμικού του Λεκανοπεδίου έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και προοπτικά η ομαλή τροφοδοσία των Μονάδων της Μεγαλόπολης.

Την πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού στα ορυχεία του Λ.Κ.Μ.

Την αποτελεσματική συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού.

Την κατασκευή αποτελεσματικών έργων υποδομής που να αντέχουν στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Την προμήθεια βοηθητικών μηχανημάτων, ανταλλακτικών και εργαλείων.

Το συνδ. κίνημα υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, της περιοχής και της χώρας, θα σταθεί απέναντι στις πολιτικές Κυβέρνησης και Διοίκησης που οδηγούν σε βάρος της προοπτικής της ΔΕΗ και των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων.

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  Μεγ/λης

3 σχόλια:

  1. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης δεν είναι σημερινό ούτε χθεσινό. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1970 και μέσα στα 10 πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν σε πλήρη ανάπτυξη.
    Το προσωπικό άπειρο σε τέτοιου είδους και μεγέθους εργοτάξια αρχικά, καθ’ υπόδειξη έμπειρων τεχνικών (Ελλήνων και γερμανών) πού ήρθαν από άλλα εργοτάξια, γρήγορα απέκτησε την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία. Έτσι επί 40 χρόνια το λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης δούλευε ρολόι τροφοδοτώντας τις τέσσερις μονάδες με το απαιτούμενο καύσιμο.
    Τι έγινε εδώ και μερικά χρόνια και δεν μπορεί το ΛΚΜ να ανταποκριθεί στη μία και μόνη υποχρέωση του, παρά το γεγονός ότι έκλεισαν οι δύο παλιές μονάδες και μειώθηκε η ζήτηση καυσίμου σχεδόν κατά το ένα τρίτο;
    Το ΣΟΣ λέει πως «Η απουσία σχεδιασμού, η ολιγωρία της Τοπικής Διοίκησης του Λ.Κ.Μ., της Γ.Δ/ΟΡ. και της Διοίκησης της ΔΕΗ, οι πολιτικές απαξίωσης και διάλυσης της Επιχείρησης από την πολιτεία (Κυβερνήσεις - Υπουργεία) οδήγησαν τα ορυχεία του Λ.Κ.Μ στη διάλυση και για τρίτη συνεχή χρονιά σε αδυναμία τροφοδοσίας των Μονάδων της Μεγαλόπολης».
    Σαφώς αυτά που ισχυρίζεται το συνδικάτο είναι βάσιμα, όμως για να αιτιολογηθεί αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να δει πίσω από αυτές τις αιτιάσεις.
    Ο κακός σχεδιασμός και η κακή μελέτη εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος ουσιαστικά μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες.
    1. Στην ανικανότητα του προσωπικού που εκπονεί αυτές τις μελέτες.
    2. Στην ανικανότητα της ιεραρχίας να μπορεί να δει τις αδυναμίες των κακών αυτών μελετών και σχεδιασμών εκμετάλλευσης του κοιτάσματος
    3. Στην σκόπιμη παράβλεψη των αδυναμιών των συγκεκριμένων μελετών, ώστε μεσοπρόθεσμα να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
    Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
    1. Ποιοι εκπονούν τις μελέτες εκμετάλλευσης και από ποιους εγκρίνονται;
    2. Πως τεκμηριώνεται η ικανότητα των στελεχών που αναλαμβάνουν τις μελέτες;
    3. Όταν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αδυναμία τροφοδοσίας των ΑΗΣ με λιγνίτη, αναζητήθηκαν οι αιτίες;
    4. Εντοπίσθηκαν;
    5. Αναζητήθηκαν ευθύνες;
    6. Οι αστοχίες και οι κατολισθήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια στην επιχείρηση, αιτιολογήθηκαν;
    7. Αναζητήθηκαν ευθύνες;
    8. Ποιες ήταν οι ενέργειες της ιεραρχίας για να μην συμβεί πάλι το ίδιο;
    9. Γιατί αποσύρθηκαν οι καδοφόροι εκσκαφείς από τα ορυχεία Κυπαρισσίων και Μαραθούσας πριν την ώρα τους;
    10. Γιατί το έργο της εξόρυξης στα δύο ορυχεία ανέλαβαν να συνεχίσουν εργολάβοι;
    11. Κόστιζαν λιγότερο;
    12. Αν ναι πως τεκμηριώνεται αυτό;
    13. Υπάρχει σχετική μελέτη;
    14. Ποιο είναι το κόστος των εργολάβων στα δυο αυτά (Μαραθούσα, Κυπαρίσσια) ορυχεία;
    15. Σε ποιο νούμερο φτάνει το κοίτασμα που χάθηκε στα δύο αυτά ορυχεία είτε γιατί θάφτηκε από άγονα (στη Μαραθούσα), είτε γιατί πλημμύρισε (στα Κυπαρίσσια);
    16. Γιατί δεν προχωράνε οι απαλλοτριώσεις στον Τριπόταμο ώστε να υπάρχει ελεύθερο πεδίο ανάπτυξης του ορυχείου;
    17. Αν υποθέσουμε ότι φταίει το προσωπικό που κάνει τις μελέτες και η ιερερχία που εγκρινει, αυτό το προσωπικό μέχρι σήμερα ήταν καλό και ξαφνικά έγινε ανίκανο;
    Δεν θα πω τίποτε άλλο αλλα θα κλείσω με το γενικο ερώτημα. Τι παιζεται αδφερφια στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικα το σοβαρότερο ερώτημα που μπαινει ειναι, ποιος ωφελειται απι τη μη δυνατοτητα του ΛΚΜ να εξασφαλίσει το απαιτουμενο καύσιμο στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης; Γιατι η ενέργεια που λειπει απο τ το δίκτυο απο η μη λειτουργια του ΑΗΣ Μεγαλόπολης καλύπτεται απο καπου αλλού. Απ΄πού; Απο τα νερά που θα τα χρειαστούμε το καλοκαίρι; Απο ιδιωτικο σταθμο Φ/Αερίου; Απο εισαγωγή Ηλεκτρικής Ενεργειας;
    Το συνδικατο λοιπον θα πρέπει να σκεφτεται λιγο περισσοτερο και οχι επιδερμικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι ακριβως οπως τα περιγραφετε παιδια αλλα μην περιμενετε οι καλομαθημενοι και "στρογγυλοκαθουμενοι" και διαπλεκομενοι συνδικαλιστες μας να ασχοληθουν παραπανω....το μονο που κανουν ειναι να λενε 2-3 γενικα πραγματα ετσι για να λενε οτι αγωνιζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog