Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Και οι Σουηδοί καταγγέλλουν αλλοίωση στην εισήγησης Καλαμούτσου - Ματζουράνη για τα σκουπίδια!!!!

Επανέρχεται  το  θέμα  της  αλλοίωσης  της  εισήγησης   για  τα  σκουπίδια
των  Καλαμούτσου και Ματζουράνη,  που  έφτασε  "κουτσουρεμένη"  
κατά  4  σελίδες  στην  επίμαχη  συνεδρίαση  του  ΠΣ  Πελοποννήσου.

Το  θέμα  είχε  βάλει  πολιτικά  και  όχι  δικαστικά  ο  Ν.  Γόντικας
λίγο  πριν  τις  εκλογές.
Πολύ  σοβαρό  θέμα  που  μιλούσε  για  πλαστογραφία  επίσημων  εγγράφων!!!
Αυτή  την  φορά  έρχεται  δυναμική  παρέμβαση  από  την  Σουηδία!!!!

¨Ομως  ούτε  στην  προηγούμενη  θητεία  του  ΠΣ,  ούτε  στην  τωρινή
δόθηκαν  απαντήσεις  και  ακριβή  στοιχεία  γιαυτό  το  θέμα.
Ενδιαφέρον  έχει  αν  οι  τωρινές  αντιπολιτεύσεις  του  ΠΣ  Πελοποννήσου
(Βουδούρης,  Μανώλης,  Δέδες, Δολτσινιάδης  Κάτσαρης,  Λυμπεροπούλου )
θα  επαναφέρουν  το  θέμα  στο  ΠΣ  και  πότε;



-----------------------------------------
Πάμε  τώρα  στην  σχετική  επιστολή

Την πλήρη αντίθεση στη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων
στην Καλλιρρόη εκφράζουν με επιστολή τους,
τα μέλη της σουηδικής κοινότητας που κατοικούν στην περιοχή.
και  προς το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Οιχαλίας, Αριστείδη Σταθόπουλο.




 Την επιστολή υπογράφει η μορφωτική ακόλουθος Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ και με το περιεχόμενό της συμφωνούν οι οικογένειες των Ελληνοσουηδών στον ελαιώνα της Καλλιρρόης: Σβαν-Μέλμπεργκ, Σβένσον-Νούρντστρεμ, Άντριους, Παπαφίγκου-Άννερχεντ και Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη
Όπως αναφέρεται σε αυτή, «η εισήγηση των Καλαμούτσου και Ματζουράνη, τοπογράφου μηχανικού και χημικού μηχανικού αντιστοίχως, από 17-1-2014, που βασίζεται σε υποβληθείσες τεχνικές εκθέσεις μηχανικών και σχετικών επιστημονικών συνεργατών, έχει παραποιηθεί ή περικοπεί ή διορθωθεί. Από τις 10 σελίδες που ήταν η αρχική εισήγηση μόνο οι 6 κατέληξαν στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η πραγματική εικόνα της εισήγησης. Λείπουν τα επίμαχα αρνητικά σημεία που σαφώς υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε η προσωρινή ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου”. Λείπει ακόμη και η περιγραφή της μεθόδου διαχείρισης, δηλαδή το σχεδιάγραμμα που υπήρχε στο τέλος της μη διορθωμένης εισήγησης.

Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και όχι του ειδικού επιστήμονα, θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα σε ένα-δυο σημεία της έκθεσης που μας περιήλθε –έκθεση που αφορά στα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής (υψηλός και ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της άνω Μεσσηνίας )– και να υπογραμμίσουμε και εμείς την υπόδειξη του γεωλόγου Α. Τηνιακού, σε ανύποπτη χρονική στιγμή (22 χρόνια πριν προκύψει το πρόβλημα), ο οποίος στην τεχνική του έκθεση επισημαίνει: “…σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ. ανάντη και 1 χλμ. κατάντη της δημοτικής γεώτρησης (Μελιγαλά) θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών κ.λπ., προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης…”.
Η παραπάνω επισήμανση συμπίπτει με την άποψη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλλέργη, από την οποία προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε υδροφόρο ορίζοντα με μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα (Υδροφόρο Μελιγαλά), καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ, από όπου, ενδεχομένως, θα προέρχονται ρύποι.

Στην τεχνική τους έκθεση επισημαίνουν: «Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή”.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε επίσης να σταθούμε στις τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Οιχαλίας (κ.κ. Παρασκευόπουλου και Καλλέργη), η οποία από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε, σε Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ εικονική. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της εν λόγω εταιρείας.

»Εμείς που ζούμε στη Σουηδία είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα μπορούν να τεθούν πάνω από το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.
»Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουμε ενημέρωση και πλήρη γνώση του οικολογικού εγκλήματος που μεθοδεύεται να γίνει στην Καλλιρρόη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το καταστροφικό έργο.

»Παρενθετικά σάς γνωρίζω ότι στο αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο στις 24 Σεπτεμβρίου, έγινε αναφορά στη Μάλθη και στη συνεργασία που επίκειται να έχουν Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι στην Καλαμάτα το 2015. Το θέμα θα είναι η μελέτη και ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές Σουηδών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

»Επικεφαλής της σουηδικής επιστημονικής ομάδας είναι η κυρία Gullog Nordquist, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η οποία, μεταξύ άλλων, μνημόνευσε το σπουδαίο έργο του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, ο οποίος στη δεκαετία του 1930 εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για τη φιλοξενία των σημαντικών ευρημάτων της Μάλθης, αποτυπώνοντας την εμπειρία του στο αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο του, Σε θάλασσα κόκκινη σαν κρασί.»Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Σουηδοί έχουν ρίζα σε αυτούς τους ελαιώνες, και μια ιστορία να αφηγηθούν.
»Εκ μέρους της μικρής σουηδικής μας κοινότητας στην Καλλιρρόη, σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η εν γένει υποβάθμιση της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog