Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα για την Ιερά Μονή Παναγίας Νέας Εκκλησούλας Μεγαλόπολης (βίντεο)


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου- ΠΕ Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης και
ο Σύλλογος Νέας Εκκλησούλας διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα
με θέμα «Ανάδειξη Ιεράς Μονής Παναγίας Νέας Εκκλησούλας (Μερζέ)».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 10:30 στο χώρο της Μονής.





Το πρόγραμμα της Ημερίδας:
10:30 Προσέλευση Καλεσμένων
10:45 Τέλεση τρισαγίου στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και κατάθεση στεφάνων.
11:15 Χαιρετισμός- καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νέας Εκκλησούλας Γεώργιο Καρακασίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο.
12:00 Ομιλία Γ.Πασχαλιά με θέμα «Το τάμα του Έθνους στη Μεγαλοπολίτιδα. Η ιστορία της Αγίας Μονής Μερζέ και η αρχιτεκτονική της εξέλιξη στο πέρασμα των αιώνων».
12:30 Ομιλία του Δ. Αθανασούλη με θέμα: «Η Μονή της Παναγίας του Κολοκοτρώνη στη Νέα Εκκλησούλα και οι προοπτικές ανάδειξής της».
12:45 Ευχαριστήριο- κλείσιμο ημερίδας.

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Παναγίας 

Βορειανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα και σε απόσταση τεσσάρων (4) χιλιομέτρων είναι κτισμένη η Αγία Μονή, «το μοναστήρι του Κολοκοτρώνη», γιατί αυτός φρόντισε για την ανοικοδόμησή του τα έτη 1822 και 1825 μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους.

Πρώτη αναφορά της μονής σαν Νέα Μονή έχουμε το 1322 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Πάνω από τη θολωτή της είσοδο είναι επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Το καθολικό, μαυρισμένο από τις καταστροφές, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η Αγία Μονή έχει προσαρτηθεί, ως διαλελυμένη, στην ενορία του Αγίου Νικολάου του χωριού Εκκλησούλα Μεγαλοπόλεως.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εις της «Διήγησιν των συμβάντων της Ελληνικής Φυλής» (Απομνημονεύματα, σελ. 2829), αφηγείται: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής, αυτό το μοναστήρι ήτον μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτην Τουρκιά όταν επέρασα, ήταν μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων τότε έταξα, ότι: Παναγιά μου, βοήθησε μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο, και να σε φκιάσω καθώς και ήσουν πρώτα».
Αυτό συνέβη το 1803. Ο Θεός επέτρεψε και η Πατρίδα ελευθερώθηκε και ένα από τα πρώτα μελήματα του Κολοκοτρώνη, είκοσι χρόνια μετά το τάμα του (1823), ήταν να επισκευάσει την εκκλησία και να την κάνει δική του ιδιοκτησία. Αφηγείται πως το 1833 «επήγα εις την Τριπολιτζά, αποκεί επήγα εις ένα πανηγύρι της Αγίας Μονής, όπου επήγαινα κάθε χρόνο, ότι είναι ιδιοκτησία μου» (σελ. 257)
----------------------------------------------

Αναδημοσίευση  της  ανάρτησης  σήμερα Σάββατο 18/10/2014

Δείτε  τα  βίντεο  από  την  εκδήλωση  (Πηγή: Καφενείο  Μεγαλόπολης)

Βίντεο  1



Βίντεο 2



7 σχόλια:

  1. Στις προηγούμενες δημοτικές αρχές το πρόβλημα έγκειτο στις απευθείας αναθέσεις που ήταν "παράνομες" κ.λπ. και η σημερινή αρχή δεν θα τις συνέχιζε αλλά θα έκανε διαγωνισμούς κ.λπ.
    Όπως βλέπουμε και για την συγκεκριμέννη εκδήλωση αλλά και σε άλλες που δημοσιεύτηκαν σήμερα στη "διαύγεια" το πρόβλημα δεν ήταν στις απευθείας αναθέσεις αλλά στους προμηθευτές.
    Οι απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται και τώρα αλλά με άλλους προμηθευτές. Δικούς μας βεβαίως-βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΤΟΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ ΘΑ ΞΕΜΠΛΕΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΕΚΕΙ
    ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον άλλαξε πόλη ο παλιός προμηθευτής που τα είχε όλα μάλλον ακομα δεν έχεις καταλάβει γιατί έχασε η προηγούμενη δημοτική αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έχασε επειδή άλλαξε πόλη ο προμηθευτής.
    Η νέα δημοτική αρχή όμως προεκλογικά αλλά και πολύ νωρίτερα, ορισμένοι σύμβουλοί της ως αντιπολίτευση, είχε αποκηρύξει τις απευθείας αναθέσεις κάνοντας τόσο ντόρο και λέγοντας ότι δεν θα τις χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. Και όμως ξεκινούν με πολλές απευθείας αναθέσεις. Και δεν περιμένω να πάνε στους ίδιους προμηθευτές με της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τώρα γίνανε καλές και νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΕ ΣΥΧΩΡΕΣΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΦΡΑΣΗ "ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ..." ΠΟΥ ΑΚΎΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ "ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ..." ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΣΞΜΕΡΑ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ, ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΦΟΡΙΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΩ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΘΕΛΕΙ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΒΟΓΓΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ "ΜΑΓΑΖΑΚΙ" ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΠ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ... ΚΟΙΤΑ ΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΛΕΙΨΊΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΠ ΩΜΟΥ Ο ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΩΡΕ...

      Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog