Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ευρωβουλευτές διορίζουν παιδιά και συγγενείς ο ένας του άλλου


Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψάχνουν τώρα όλοι να ανακαλύψουν ποιον συγγενή, φίλο ή συνεργάτη του κ. Φουντούλη προσέλαβε ο κ. Συναδινός, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη η απίστευτη τριγωνική σχέση που σκαρφίστηκαν οι απίθανοι ευρωβουλευτές.
Και για να μη μείνει παραπονεμένο και το κόμμα και ίσως για να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο κ. Επιτήδειος τον  Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον Αλέξανδρο Λύρη.
Ο Νότης Μαριάς διόρισε το γιό του
Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής.
Χωρίς θεσμικό ρόλο οι Συριζαίοι σύζυγοι
Δεν διορίστηκαν ακόμα και μάλλον δεν θα διοριστούν – ίσως να μην ήταν καν αυτός ο σκοπός τους από την αρχή. Ωστόσο η παρουσία συζύγων δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει συζητηθεί έντονα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει και η έντονη παρουσία του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα, Κωνσταντίνου Μπιτσάνη. Πρόκειται για τον πιο στενό και φυσικά έμπιστο συνεργάτη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. «Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μου συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η κυρία Σακοράφα όταν ρωτήθηκε από το Πρώτο Θέμα.
Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγος του Κώστα Χρυσόγονου, κυρία Ελένη Μυλωνά. Δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο κάποιος θεσμικός ρόλος της.
Η αδελφή της Εύας Καϊλή
Επιτελικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα, την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. «Η Μανταλένα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες μακριά από την πολιτική. Οταν, όμως, μπλέκεις με όλα αυτά, η αδελφή σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεσαι. Η Μανταλένα ανέλαβε το γραφείο μου από τότε που πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική, ενώ ακόμη και όταν έμεινα εκτός, εκείνη έκανε πάντα την πολιτική διαχείριση. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδά μου στο γραφείο μου στην Αθήνα για τις ανάγκες της θέσης μου στο Ευρωκοινοβούλιο», παραδέχεται η κ. Καϊλή, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την αδελφή της όχι μόνο λόγω συγγένειας, αλλά και για τα προσόντα της.
Η Μανταλένα Καϊλή έχει σπουδάσει δικηγόρος, πήρε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο, έκανε την πρακτική της στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose όπου εργάστηκε μικρό διάστημα, την περίοδο 2012-2013 ήταν μάνατζερ στα Village Cinemas στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Μαρία Σπυράκη: Επιλογή συνεργατών από το κόμμα
Από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε συγγενικό κύκλο αλλά προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη, γιους παλαιών κομματικών στελεχών. Τον Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ.
«Επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους», έγραψε στο Facebook η κυρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζαγορίτης μιλά τρεις ξένες γλώσσες και έχει δύο μεταπτυχιακά.
«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα
Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.
Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).
Και έξτρα 2χίλιαρα
Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ!
Μια χρυσή κότα
Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ! Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό .
Ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες.

1 σχόλιο:

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog