Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Άλλα ψηφίζει η Ελληνική Βουλή και άλλα συμφωνούν με τις Βρυξέλλες

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Άλλα ψηφίζει η Ελληνική Βουλή και άλλα συμφωνούν με τις Βρυξέλλες
Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν

Τεράστιας οικονομικής σημασίας διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ολυμπία Οδό και σε όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του εν λόγω οδικού άξονα. Αυτό αποκαλύπτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών ότι τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» θα αφαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης και θα εκτελεστούν ως δημόσια έργα, φέρνει στο φως εξαιρετικής σημασίας διαφοροποιήσεις μεταξύ της σύμβασης παραχώρησης που ενέκρινε η ελληνική Βουλή με τον Νόμο 4219/2013 και της απόφασης της Κομισιόν «Επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων – Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (C(2013)9253).

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ενδεικτικά ότι:

Παρ’ όλο που αφαιρέθηκε τμήμα του έργου από τη σύμβαση, δεν μειώθηκε αντίστοιχα και η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, οδηγώντας σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στην απόφαση της Κομισιόν ορίζεται ότι το έργο θα περατωθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ στην σύμβαση που υπεγράφη, υπολογίζεται ότι το έργο θα περατωθεί το Δεκέμβριο του 2017!!
Στην απόφαση της Κομισιόν εγκρίνεται αποζημίωση προς τον παραχωρησιούχο για την «προς τα πάνω αναθεώρηση του κόστους κατασκευής» ίση με 93 εκ ευρώ. Στη σύμβαση που υπεγράφη το ποσό αυτό περιγράφεται ως «τίμημα εκτελεσμένων μελετών – κατασκευών του τμήματος Τ2»
Στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «επειδή τα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Πύργος-Τσακώνα δεν αναμένεται να έχουν τόσο μεγάλη κυκλοφορία, όπως το τμήμα Ελευσίνα-Πάτρα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει με τον Παραχωρησιούχο ότι η κατασκευή αυτών των τμημάτων θα πρέπει να αναβληθεί για μέχρι 3 έτη μετά το πέρας της περιόδου Τ1». Στη σύμβαση που υπεγράφη αναφέρεται ότι το δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τα τμήματα αυτά από την κατασκευή του έργου»
Σύμφωνα με τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, η δημοπράτηση των τμημάτων «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» ως δημόσιο έργο, θα έχει προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια ευρώ, όταν στη σύμβαση που υπεγράφη από το ελληνικό Κοινοβούλιο το κόστος κατασκευής από τον παραχωρησιούχο εκτιμάται σε 881.466.405 ευρώ!
Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω, και τα οποία ο Νίκος Χουντής θέτει προς την Κομισιόν:

Τι τελικά ισχύει; Η απόφαση της Κομισιόν ή ο Νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο;
Γιατί «Μετά την εξαγγελία του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, εξαίρεσης των τμημάτων «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» και κατασκευής τους ως δημόσιο έργο, δε μειώθηκε αναλογικά η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου»;

Πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν το γεγονός ότι «τα τμήματα του έργου «Πάτρα- Πύργος» και «Καλό Νερό – Τσακώνα» εάν κατασκευαστούν ως δημόσιο έργο κοστίζουν στους πολίτες 50% λιγότερο από την περίπτωση που τα κατασκεύαζε ο παραχωρησιούχος»;

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή, με την απόφασή της C(2013)9253/2013 απεφάνθη ότι για το έργο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ η αναθεώρηση της Σύμβασης όπως κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (Ν.4219/2013) συνιστά κρατική ενίσχυση (άρθρο 107(1), ΣΛΕΕ), οι οποίες όμως δεν νοθεύουν τον ανταγωνισμό και το εμπόριο στα κράτη της ΕΕ.
Μεταξύ της απόφασης της Επιτροπής και της Σύμβασης, διαπιστώνονται οι εξής διαφοροποιήσεις:
α) των ορισμών περιόδων Τ1 και Τ2, (σημείο 11 της C(2013)9253/2013 και άρθρα 5.1.18 και 5.1.32, παρ. Δ, Ν.4219/2013),
β) της ημερομηνίας περάτωσης του έργου (Δεκέμβριος 2015 στο σημείο 21 της C(2013)9253/2013 και Δεκέμβριος 2017 στο Παρ. Δ, Προσάρτ. 1, Ν.4219/2013),
γ) Στη C(2013)9253/2013 (σημ. 30) εγκρίνεται αποζημίωση 930 εκατ. ευρώ προς τον παραχωρησιούχο για την «προς τα πάνω αναθεώρηση του κόστους κατασκευής». Στη Σύμβαση (Άρθ. 5.1.32 παρ. Δ) το ποσό αυτό περιγράφεται ως «τίμημα εκτελεσμένων μελετών – κατασκευών του τμήματος Τ2»,
δ) Στη C(2013)9253/2013 (σημ. 32) αναφέρεται ότι η κατασκευή των τμημάτων Πάτρα-Πύργος και Πύργος-Τσακώνα θα αναβληθεί για 3 έτη μετά το πέρας της περιόδου Τ1». Στη Σύμβαση (Άρθ. 5.2.5, παρ. Δ) αναφέρεται ότι το δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τα τμήματα αυτά από την κατασκευή του έργου».
Επίσης σύμφωνα με τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ (15.04.2014), τα τμήματα Πάτρα–Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα θα δημοπρατηθούν ως δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 470 εκ. ευρώ. Στη σύμβαση το κόστος κατασκευής του έργου από τον παραχωρησιούχο εκτιμάται σε 881.466.405 ευρώ.
Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σχολιάζει τις τεράστιες σε σημασία αποκλίσεις των 2 εγγράφων; Μπορεί να μας διευκρινίσει αν δεσμεύει τον παραχωρησιούχο και την ελληνική κυβέρνηση η έγκριση της Επιτροπής ή ο Ν.4219/2013 που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή;
2. Η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου παραμένει σταθερή (608 εκ ευρώ) ενώ για τα τμήματα «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» αναβάλλεται χρονικά η κατασκευή τους και δεν εξαιρούνται συνολικά από την κατασκευή του έργου. Μετά την εξαγγελία του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, εξαίρεσης των τμημάτων αυτών και κατασκευής τους ως δημόσιο έργο, δε θα έπρεπε να μειωθεί αναλογικά η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου;
3. Πως αντιμετωπίζει η επιτροπή το γεγονός ότι τα τμήματα του έργου «Πάτρα- Πύργος» και «Καλό Νερό – Τσακώνα» εάν κατασκευαστούν ως δημόσιο έργο κοστίζουν στους πολίτες 50% λιγότερο από την περίπτωση που τα κατασκεύαζε ο παραχωρησιούχος;»


17/04/2014                  Το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog