Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Καρφιά» Ζαχαριά κατά της Περιφέρειας: «Μεγάλη μυστικότητα για τη λύση με τα σκουπίδια. Περισσότερα ξέρει ο Φούχτελ, παρά οι πολίτες της Πελοποννήσου»!

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Ο Κώστας Ζαχαριάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία έληξε ο ανταγωνιστικός διάλογος με ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας και επεσήμανε την άρνηση της πολιτικής της ηγεσίας να δημοσιοποιήσει τους όρους του διαγωνισμού, που μέχρι σήμερα κρατούνται απόρρητοι. Πρόσβαση στις πληροφορίες έχουν μόνο τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και παράγοντες της ΕΕ και της Task Force του κυρίου Φούχτελ. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε τη μέθοδο και τον τρόπο της τελικής διαχείρισης των σκουπιδιών, ούτε τον τόπο επεξεργασίας, ούτε αυτόν της τελικής εναπόθεσης των υπολειμμάτων, πολύ δε περισσότερο δεν γνωρίζουν πόσο θα αυξηθούν τα δημοτικά τους τέλη. Συνεχίζοντας, ο Κώστας Ζαχαριάς ανέδειξε ορισμένα επαχθή σημεία του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπως την πιθανότητα περιβαλλοντικών εξαιρέσεων και εμπροσθοβαρών πληρωμών (διαδικασία παρόμοια με αυτή των διοδίων) για την έγκαιρη εξασφάλιση πόρων από ανταποδοτικά τέλη.

Κανένας σήμερα δεν γνωρίζει την πορεία των παραγόμενων απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Σίγουρα δέχονται σκουπίδια τουλάχιστον είκοσι χωματερές που τυπικά και διοικητικά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, στις οποίες καταγράφονται συνεχείς αναφλέξεις και πυρκαγιές. Επιπλέον, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για ανεξέλεγκτη παράχωση (θάψιμο) απορριμμάτων, ακόμη και αυτόφωρη σύλληψη συνεργείου ταφής σκουπιδιών στην περιοχή Μεγαλόπολης. Ο Κώστας Ζαχαριάς έκλεισε μεταφέροντας την τρίμηνη δραματική εμπειρία του Δήμου Τρίπολης, με τη διακοπή αποκομιδής των σκουπιδιών και την εμβαλωματική λύση της εναπόθεσής τους σε νέα χωματερή και της τελικής τους μεταφοράς στη Φυλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog