Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τριπολιτσιώτικα σκουπίδια θαμμένα παράνομα στην Μεγαλόπολη, το σήριαλ συνεχίζεται...

 της  Γεωργίας  Δημητρακοπούλου

Να  τα βάλουμε  λίγο  σε  σειρά
---Πέμπτη 27  Σεπτέμβρη  'ωρα  10.45, καταγγελία  πολίτη  στο  ΑΤ  Μεγαλόπολης,
δίνει  ακριβή  στοιχεία  για  παράνομη  μεταφορά  σκουπιδιών  με  φορτηγά,
από  την  Τρίπολη  στη  Μεγαλόπολη.
----1 ώρα  αργότερα, έχουν  συλληφθεί  επ'αυτοφόρω από  αστυνομικούς  της  Μεγαλόπολης,
τα  2  φορτηγά αφού  έχουν  αδειάσει,
 ενώ  45  λεπτά  αργότερα   συλλαμβάνεται  το  3ο  χωρίς  να  έχει  προλάβει  να  αδειάσει
το  4ο  αγνοείται, διέφυγε
----Παρασκευή  πρωί  πλέον  γίνεται  ο  χαμός
Συνεντεύξεις,  οργή  Δημάρχου  Μεγαλόπολης  Μπούρα
και  σιωπή  Δημάρχου  Τρίπολης  Σμυρνιώτη (σημειωτέον  και  προέδρου  ΦΟΣΔΑ)
---Παρασκευή  βράδυ, αφήνονται  ελεύθεροι  οι  συλληφθέντες:::: γιατί  δεν  ολοκληρώθηκε  η  δικογραφία:::: και  επήλθε  παρέλευση  του  αυτοφόρου!!!!

Εδώ  θα  ακούσετε  τις  τοποθετήσεις Π.  Μπούρα (δημάρχου  Μεγαλόπολης)
και Δ. Παυλή (αντιπολίτευση Δήμου  Τρίπολης)








Πάμε  τώρα  στα  ...πιό  μέσα
Για  ¨εντονότερα  αντανακλαστικά  της  Πολιτείας¨,  μίλησε  ο  Π. Μπούρας
----Για  τα  αντανακλαστικά  του Δημάρχου Γιάννη  Σμυρνιώτη  τι  να  πούμε; ανύπαρκτα!!!
Φορτηγά  φορτώνουν  σκουπίδια  του  Δήμου  του,  από  την  Τρίπολη,  τα  θάβουν  παράνομα  σε  γείτονα  δήμο συλλαμβάνονται  και  αυτός,  ούτε  φωνή  ούτε  ακρόαση,  μέχρι  και  σήμερα(Κυριακή)!!!!
----Για  τα  αντανακλαστικά  του Δημάρχου  Παν. Μπούρα  τι  να  πούμε;
επιεικώς  καθυστερημένα....
εδώ  μέσα  στο  δήμο  3  χιλιόμετρα  από  την  Μεγαλόπολη,  έκοβαν  δέντρα,  άνοιγαν  δρόμους,  τσάπες  και  ερπιστριοφόρα  έσκαβαν  και  έθαβαν  και  βρώμαγε  ο  τόπος ....
 και  ο  Δήμος  και  οι  λειτουργοί  του (  ακόμα  και  οι  εν  τω  χωρίω Γέφυρα παρέδροι)  το  έμαθαν  μετά  την  καταγγελία  και  τίνος::::  πολίτη  από  άλλο  Δήμο!!!!
----Για  τα  αντανακλαστικά των  πολιτών  πέριξ  της  ταφής,  τι  να πούμε;
αμφανώς  αναίσθητα...
ούτε  είδαν  τις  μπουλτόζες, τα  φορτηγά  τα  βουνά  από  χώμα,
ούτε  άκουσαν  τα  μηχανήματα  και  τις  τσάπες,
ούτε  μύρισαν  την  βρώμα  των  σκουπιδιών,
ούτε  μίλησαν  σαφώς  για  τίποτα...
ούτε  καν  ο  ιδιοκτήτης του  χωραφιού  (Γ Μ), που  γειτόνευε  με  την  δασική  έκταση,  του  οποίου  το  χωράφι  καταπατήθηκε,  σκάφτηκε  και  χρησιμοποιείτο  για  διέλευση  για  τον ουσιαστικό σκουπιδότοπο!!!
----Για  τα  αντανακλαστικά  της  Αστυνομίας, τι να πούμε; υγιή  ευτυχώς...
ειδοποιούνται  επισήμως  την  Πέμπτη  στις  11 την  νύχτα και  1  ώρα  μετά  έχουν  κάνει
τις   2  συλλήψεις  επι  τόπου  και  παρακαλούμε  προσέξτε!!!
την  3η  σύλληψη  45  λεπτά  μετά!!!
Και  εξηγούμε:  σε  αυτές  τις  περιπτώσεις  μεταξύ χρόνου καταγγελίας  και  επέμβασης 
υπαρχουν  διαρροές...ξέρετε  και  εξαφανίζονται  οι  προς  σύλληψη
Εδώ  σαφώς  δεν  υπήρξαν  διαρροές  ούτε  στις  2  πρώτες  συλλήψεις,
 ούτε  στον  χρόνο  που  μεσολάβησε  για  την  3η,
 η  όλη  επιχείρηση αυτοτελώς έγινε  από  άνδρες του ΑΤ Μεγαλόπολης
----Για  τα  αντανακλαστικά  των  υπολοίπων,  Περιφέρεια,  δικαστικοί  κλπ
οψόμεθα  από  Δευτέρα .

Τέλος  να  πούμε  ότι  όλα  αυτά  τα  στοιχεία,  που  δεν  είναι  γνωστα...
ονόματα  εργολάβου,  συμβάσεις,  ιδιοκτησιακά  καθεστώτα
είναι  απολύτως  και  αυτονοήτως  γνωστά  τοις  πάσι
και  για  του  λόγου  το  αληθές  θα  επανέλθουμε  με  αυριανό  άρθρο  μας.




Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΘΑΒΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


 Από το ιστολόγιο Καφενείο της Μεγαλόπολης

Επισκεφτήκαμε σήμερα το σημείο που γινόταν το  παράνομο θάψιμο σκουπιδιών από τον Δήμο Τρίπολης στην περιοχή της Μεγαλόπολης, έξω από το χωριό Γέφυρα προς το χωριό Ρούτσι.

Τα φορτηγά και τα μηχανήματα που έχουν εργαστεί στο σημείο είναι σίγουρα πολλά και αυτό το μαρτυρούν τα ίχνη τους στο χώμα
.
Σίγουρα ήταν ένα λαστιχοφόρο μηχάνημα και ένα ερπυστριοφόρο.
έχουν κάνει διάνοιξη του αγροτικού δρόμου που ήταν κλειστός και διαπλάτυνση.
Επίσης είναι φανερό ότι το θάψιμο έχει λάβει χώρα στην άκρη ιδιωτικού χωραφιού αλλά κυρίως σε δασική έκταση , την οποία έχουν πλήξει αφού έχουν ξηλωθεί δένδρα και θάμνοι.
Μεγάλες ποσότητες χωμάτων -βουνά ολόκληρα- μαρτυρούν ότι οι ποσότητες που έχουν θαφτεί έιναι πολύ μεγάλες. Επίσης η μυρωδιά είναι χαρακτηριστική.

Από σημάδια που υπάρχουν στο δάσος είναι φανερό ότι ένα ερπυστριοφόρο μηχάνημα έχει φύγει από τον χώρο και μέσα από το δάσος έχει βγει σε περιοχή κοντά στο Λεύκτρο!!

Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται από την σιωπή που επικρατεί στον Δήμο Τρίπολης για το θέμα.
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πρέπει ο Δήμαρχος Τρίπολης να λύσει την σιωπή του.
Συγκεκριμένα ο ιδιώτης που πιάστηκε έχει κάποια σχέση με τον Δήμο Τρίπολης? Έχει αναλάβει κάποια εργολαβία?  Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι τα σκουπίδια φορτώθηκαν από συγκεκριμένο χώρο που τα μαζεύει ο Δήμος Τρίπολης?

Επίσης υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό αν το θάψιμο γινόταν σε ιδιωτικό η δημόσιο-δασικό χώρο΄.
Από αυτά που είδαμε εμείς σήμερα επί τόπου , φαίνεται ότι έχει γίνει θάψιμο και στους 2 χώρους αλλά αυτό είναι κάτι που εξετάζεται ακόμα από τις αρμόδιες αρχές!

Χθες το βράδυ οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα αφού δεν είχε ετοιμαστεί η δικογραφία και δεν μπορούσε να γίνει το αυτόφωρο.

Μόλις το έμαθαν αυτό , δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης του Δήμου Μεγαλόπολης πήγαν στο Α.Τ. Μεγαλόπολης και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση αυτή


Το μεσημέρι μίλησε στον Μεγαλόπολη FM ο δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας και από την συνέντευξη του αυτή κρατήσαμε 2-3  λεπτομέρειες.

Ο δήμαρχος όπως δήλωσε είχε κάποιες πληροφορίες και προσπαθούσε να εντοπίσει τι γίνεται.
Μάλιστα είπε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ελέγχους για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάτι.
Δηλαδή στον Δήμο Μεγαλόπολης υπάρχει Δημοτική Αστυνομία? Μήπως υπάρχουν ερευνητές? Ποιες ακριβώς είναι οι υπηρεσίες αυτές που έκαναν ελέγχους και δεν είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία δεν το καταλάβαμε!!!

Επίσης πολύ παράξενο μας φάνηκε το γεγονός ότι 12-13 ώρες μετά το γεγονός , ο δήμαρχος κ. Μπούρας δήλωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον ομόλογο της Τρίπολης ,  Γιάννη Σμυρνιώτη , παρόλο που ήταν γνωστό από την αρχή ότι τα σκουπίδια είχαν προέλθει από τον χώρο συγκέντρωσης του Δήμου Τρίπολης. Γιατί άραγε δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους?

Δείτε την ανάρτηση και όλες τις φωτογραφίες στο Καφενείο της Μεγαλόπολης

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα για διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών

Αναζητείται ακόμα ένα (1) άτομο, ενώ κατασχέθηκαν τρεις (3) ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Συνελήφθησαν, χθες (28-9-2012) το βράδυ, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 55, 31, 58 και 26 ετών αντίστοιχα, για παράβαση του Νόμου περί Παιγνίων, ενώ αναζητείται ακόμα ένας 58χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, χθες (28-9-2012) το βράδυ, οι αστυνομικοί, διενεργήσαν έλεγχο σε κατάστημα – καφετέρια ιδιοκτησίας 58χρονου ημεδαπού, στο οποίο κατέλαβαν τον 55χρονο προσωρινά υπεύθυνο, να είχε εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία, τρεις (3) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με παράνομα τυχερά παιχνίδια, επιτρέποντας στους άλλους τρεις ημεδαπούς τη διενέργειά τους.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου, κατασχέθηκαν οι τρείς (3) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ αναζητείται ο 58χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

Την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρόπληκτων δανείων που βρίσκονται στο κόκκινο ζητά ο Πέτρος Τατούλης από τον Γιάννη Στουρνάρα

Την άμεση κατάθεση σχεδίου νόμου ή την τροποποίηση της σχετικής απόφασης με την οποία θα προβλέπεται η ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια είτε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με την εγγραφή εμπράγματων εξασφαλίσεων ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει σχετικά στην επιστολή του ότι ο νομοθέτης δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δανειοληπτών με εγγύηση Δημοσίου και δανειοληπτών με εγγραφή εμπράγματων εξασφαλίσεων,  με αποτέλεσμα η απόφαση να εισάγει σαφή διάκριση μεταξύ των δανειοληπτών, εξαιρώντας όσους έλαβαν δάνειο με εγγύηση των προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων.

Ο Πέτρος Τατούλης επισημαίνει προς τον Υπουργό Οικονομικών ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η παρούσα οικονομική κρίση να "αφανίσει" τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, καθιστώντας κατ' αυτό τον τρόπο την ευθύνη προάσπισης της επιτακτικότερη από ποτέ, αποτρέποντας κατ αυτό τον τρόπο την μετατροπή της σε κρίση της κοινωνίας με μεγαλύτερη ένταση.

Και καταλήγει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "Σας καλώ λοιπόν να ενσκήψετε πάνω από το εξαιρετικά σημαντικό αυτό πρόβλημα και να μεριμνήσετε άμεσα, ούτως ώστε να μη διακρίνονται από το κράτος οι δανειολήπτες επιχειρηματίες, σε προνομιακές ή μη κατηγορίες, ιδίως των πυρόπληκτων δανείων στην τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα".

Ρύθμιση Πυρόπληκτων Δανείων

: Η Εργοδοσία του φράγματος Ασωπού έδιωξε τους εργάτες για να μη μιλήσουν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Καταγγέλλω την τρομοκρατική πράξη της εργοδοσίας που κατασκευάζει το φράγμα του Ασωπού στην Κόρινθο, η οποία έδιωξε τους εργάτες από το εργοτάξιο του Ασωπού για να μην τους βρει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που σήμερα πήγε στο εργοτάξιο, μπλοκάροντας τα αυτοκίνητα της αποστολής στον χωματόδρομο. Όταν ρωτήσαμε τους εργάτες γιατί φεύγουν από την δουλειά τους στις 11.20’ το πρωί μας απάντησαν ότι τους έδιωξαν για να πάνε να ξεκουραστούν!!!
Είναι προφανές ότι η εργοδοσία δεν ήθελε να μιλήσουμε με τους εργαζομένους οι οποίοι 8 μήνες παραμένουν απλήρωτοι και όπως κάποιοι από αυτούς μας είπαν στον δρόμο που σταματήσαμε, δεν έχουν να πάρουν ούτε 1κ. ψωμί.

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι δεν τα κατάφεραν γιατί ενημερώσαμε τους απλήρωτους εργαζομένους για την ερώτηση που έχουμε καταθέσει στις 11 Σεπτεμβρίου προς το Υπουργείο Εργασίας, το Υπ. Δικαιοσύνης και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όπου τους ρωτάμε γιατί εξακολουθεί να πληρώνεται η συγκεκριμένη εταιρεία παρόλο που δεν προβαίνει στην εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους απλήρωτους εργαζομένους και γιατί δεν προωθείται η λύση της απευθείας καταβολής δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους παρακρατώντας το ποσό από την επόμενη δόση που πρόκειται να καταβληθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Θέλω να τονίσω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πιστοποιήσει εργασίες ύψους 20% ενώ έχει εκτελεστεί το 11% του έργου και παρόλο που η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ τεχνική έχει πάρει ήδη 8,5 εκ. ευρώ, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 8 μήνες.
Είναι υποχρεωμένοι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Υπουργός Εργασίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο Διοικητής του ΙΚΑ να απαντήσουν γιατί πληρώνουν την εταιρεία και αυτή δεν πληρώνει τους εργαζόμενους. Επίσης ο Διοικητής του ΙΚΑ θα πρέπει να απαντήσει αν είναι νόμιμο να δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα στην εταιρεία και ο κ. Τατούλης γιατί έχει δώσει το 20% των χρημάτων στην εταιρία ενώ εκείνη έχει εκτελέσει το 11% του έργου ( Νέο σκάνδαλο Σκούρα – Πυρί ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την Δευτέρα το πρωί και για τους 8 μήνες που είναι απλήρωτοι και να μην επαναληφθεί καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων.
Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους.

Θανάσης Πετράκος
Βουλευτής Μεσσηνίας
Του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; από Ασημακόπουλο Ιωάννη

Ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο φορέα ή υπηρεσία.(Αντιπεριφερειάρχη, Υγειονομική υπηρεσία Αρκαδίας κλπ)…

Είμαι μόνιμος κάτοικος ενός μικρού χωριού του Δήμου Μεγαλόπολης (Ίσιωμα Καρυών), που τα βασικά πλέον χαρακτηριστικά του είναι, η ερήμωση, η εγκατάλειψη και φυσικά ο μαρασμός σε όλα του τα επίπεδα. (Οικονομικός, δημογραφικός, πολιτιστικός κλπ).  Οι κάτοικοι του χωριού, μετριούνται σήμερα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι περισσότεροι είναι γέροντες και ανήμποροι, οι οποίοι μη έχοντας άλλους πόρους, προσπαθούν να σώσουν την αξιοπρέπειά τους, ζώντας με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ που συνεχώς κουτσουρεύεται.
Μέσα σε όλα τα τα προβλήματα που κάνουν τη ζωή στο μικρό χωριό δύσκολη, εδώ και δυόμιση μήνες προστέθηκε ένα ακόμα που την κάνει ανυπόφορη. Είναι η κακή ποιότητα του νερού ύδρευσης (θολό, κακή οσμή και γεύση), που μετά από κάθε νεροποντή γίνεται πιο έντονο. Η Δημοτική αρχή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, σφυρίζει αδιάφορα...
Αναγκαστήκαμε να πάμε ένα μπουκάλι με θολό νερό από το δίκτυο ύδρευσης  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε άγνοια του προβλήματος και έδωσε εντολή να μοιραστεί εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους. Μετά από μια δυο μέρες φυσικά σταμάτησε η διανομή νερού χωρίς φυσικά να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κύριο δήμαρχο, όμως το τηλέφωνό του έμενε βουβό. Επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Μας υποσχέθηκε ότι την επομένη θα έστελνε συνεργείο να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Το περιμένουμε ακόμα μετά τρεις εβδομάδες...
Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δημοτική αντιπολίτευση, η οποία έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος αποδέχτηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και θα το αποκαταστήσουν. Πέρασαν άλλες δέκα ήμερες. Η κατάσταση παραμένει ίδια. Όσοι από τους κατοίκους μπορούν, αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό από τη Μεγαλόπολη. Οι γέροντες πίνουν ακατάλληλο νερό από το δίκτυο…
Θα σημειώσω ότι οι δεξαμενές και το δίκτυο του χωριού, έχουν να καθαριστούν από το 2007, μετά τις πυρκαγιές.
Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι γίνονται τακτικοί έλεγχοι των νερών από διαπιστευμένο φορέα, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, και ότι το νερό στο Ίσωμα Καρυών είναι καλό. Όμως ποτέ δεν αναρτήθηκαν οι μετρήσεις αυτών των ελέγχων στους πίνακες ανακοινώσεων.
Είναι φανερό πως η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με τέτοια «τετριμμένα» θέματα. Οι δημοτικοί μας άρχοντες επισκέπτονται το χωριό και μάλιστα  δυο – δυο, όταν υπάρχουν σοβαρότεροι λόγοι. Παράδειγμα μας τίμησαν με την παρουσία τους δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεγαλόπολης στο πανηγύρι στις 25 Αυγούστου.  Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον έδειξαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου έρχονταν στο χωριό και μας «παραμύθιαζαν» με τα μεγαλόπνοα σχέδια τους για παλαιοντολογικά μουσεία και πάρκα. Για δρόμους και γεφύρια. Για σχολείο δεν θυμάμαι…
Παρ’ όλη την «αγάπη» με την οποία μας περιβάλλει η δημοτική αρχή και παρά τις δικές μας διαμαρτυρίες, το πρόβλημα με το νερό εξακολουθεί να υπάρχει. Εν τω μεταξύ όλοι πληρώνουμε ανελλιπώς τα πάγια και την κατανάλωση νερού…
Αλήθεια τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε για να μας λύσουν το πρόβλημα;

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΙΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΡΥΩΝ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

΄Σπ. Τσιριγώτης: γιατί 3 φορές πάνω αγοράζουμε το χλώριο;-- Ειρ. Λύγουρη: δεν έχω άποψη---Αναβολή του θέματος


Στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια ερώτηση που έκανε ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Μεγαλόπολης,  Σπύρος Τσιριγώτης έφερε αμηχανία και τελικά οδήγησε στην αναβολή συζήτησης του θέματος.

Ποιο ήταν το θέμα? Η Προμήθεια Υποχλωριώδους Νατρίου το οποίο είναι αναγκαίο για την βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Την ερώτηση που έγινε , την απάντηση που δόθηκε και την συνέχεια θα την διαβάσετε παρακάτω , όπως ακριβώς περιγράφεται στα πρακτικά..

O Δημοτικός Σύμβουλος κ. Tσιριγώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε:
Πως βγαίνουν οι τιμές, γιατί βλέπω ο Δήμος ΄Αργους προβαίνει στην προμήθεια χλωρίου με 0,40
€ /KG και εμείς εδώ με 1,13 €/ Kg.


Η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας και καθ΄ ύλην αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Λύγουρη είπε: Δεν έχω άποψη και ζητώ την αναβολή για την εξέταση του θέματος.
 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη του της διατάξεις του άρθρου 209 του Ν. 3463/2006 του Δ.Κ.Κ. και της αριθμ. 11389/23-3-1993 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών «Περί Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ (Ε.Κ.Π.- ΟΤΑ)» και την ανωτέρω εισήγηση, 

ΟΜΟΦΩΝΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Την ΑΝΑΒΟΛΗ της συζήτησης του 11ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Περί διενέργειας της προμήθειας Υποχλωριώδους Νατρίου - Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας», για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, την προστασία του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, για την εξέταση του θέματος.


Δεν γνωρίζω αν όντως η τιμή που αγοράζει Ο Δήμος Άργους είναι 3 φορές μικρότερη από την τιμή που θα αγόραζε ο Δήμος Μεγαλόπολης με Απευθείας Ανάθεση μάλιστα!!

Με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς πολλές αγορές Δήμων με το συγκεκριμένο υλικό. όλες είναι πολύ χαμηλότερες από αυτή που πήγε να περάσει εδώ στην Μεγαλόπολη.


Επίσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγορές γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς και όχι με Απευθείας Αναθέσεις!

Το γιατί η τιμή στην Μεγαλόπολη ήταν τόσο μεγάλη θα το μάθουμε φαντάζομαι την επόμενη φορά που θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ελπίζουμε να έχει ενημερωθεί η αρμόδια Αντιδήμαρχος


Από  το   ΚΑΦΕΝΕΙΟ  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:
Δείτε  την  ανάρτηση  εδώ:

http://kafeneio-megalopolis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6666.html

Ευρεία Αστυνομική Επιχείρηση στην Περιφέρεια Κορινθίας

Συνελήφθησαν δέκα εννέα (19) άτομα και προσήχθησαν τριάντα έξι (36), ενώ έγιναν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων, οχημάτων και παραπηγμάτων.

Εξιχνιάστηκαν τρεις (3) περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος ημεδαπών στην περιοχή της Νεμέας.

Κατασχέθηκαν εξακόσια ενενήντα (690) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.


Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (28-9-2012) από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Νεμέας Κορινθίας, που οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας και στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Υπηρεσιών της.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) άτομα και τριάντα δύο (32) οχήματα, καθώς και σε πενήντα (50) παραπήγματα όπου διέμεναν αλλοδαποί και βρίσκονταν σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Νεμέας.

Κατά την επιχείρηση, προσήχθησαν συνολικά τριάντα έξι (36) άτομα και συνελήφθησαν δέκα εννέα (19) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι:

•    Δύο (2) αλλοδαποί, γιατί κατείχαν πακέτα με λαθραία τσιγάρα και διέμεναν παράνομα στην Χώρα.
•    Ένας (1) ημεδαπός, για απόπειρα απάτης.
•    Δεκαέξι (16) αλλοδαποί, γιατί διέμεναν παράνομα στην Χώρα.

Επιπλέον κατά την επιχείρηση, κατασχέθηκαν εξακόσια ενενήντα (690) πακέτα τσιγάρων, διαφόρων εταιρειών, που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, εξιχνιάστηκαν τρεις (3) περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος ημεδαπών στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας.

Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός για μη απόδοση Φ.Π.Α.

Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη που υπερβαίνουν τις -39.000- ευρώ.

Συνελήφθη, σήμερα (28-9-2012) το πρωί, στην Τρίπολη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ένας (1) 44χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, σε βάρος του 44χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη από μη απόδοση Φ.Π.Α., ύψους 39.721,42 ευρώ.

Ο 44χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

ΓΕΝΟΠ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Στη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση με 21 ψήφους υπέρ και 6 λευκά το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε τις παρακάτω αποφάσεις.

1)  Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τα βάρβαρα - αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της την επόμενη εβδομάδα:
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ από τη Δευτέρα το βράδυ 1η Οκτώβρη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα», όλα τα μέσα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει στη φαρέτρα του.
Ταυτοχρόνως, για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ να συνεδριάσει άμεσα και να κάνει το χρέος της που δεν είναι άλλο από τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων ΕΓΚΑΙΡΑ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
Επίσης, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία κάθε Ομοσπονδίας πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για διάλογο, καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες να συντονίσουμε τα βήματά μας.

2)  Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης πάει προς τα πίσω.
Η απόφαση για τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ.
Σε αυτή την περίπτωση (που έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να οργανώσουμε τον αγώνα μας)
Α)  Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ το αργότερο μέχρι τη Τρίτη να συνεδριάσει να συντονίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ΕΓΚΑΙΡΑ με το στόχο την ανατροπή των μέτρων.
Αν και πάλι δεν το πράξει ή εάν η απόφαση της δεν αντιστοιχίζεται στο μέγεθος της επίθεσης τότε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την Τετάρτη προκειμένου να κουβεντιάσουμε και να συναποφασίσουμε θα καλέσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας όλα τα προεδρεία των Ομοσπονδιών.
Β) Εάν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα μας η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παύει να ισχύει.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αποδεχθεί την πρόταση που θα διαμορφωθεί από την σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών.
Γ) Εάν δεν υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παραμένει σε ισχύ και η έναρξη τους θα καθορισθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα (και όχι 2 - 3 πριν η κυβέρνηση πάει για την ψήφιση των μέτρων) ώστε να ξεδιπλωθεί το μέγιστο της πίεσης.

Στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι
ΌΧΙ η διαμαρτυρία
ΟΧΙ να παραπονεθούμε για τα άδικα και βάρβαρα μέτρα.
ΟΧΙ να κλάψουμε για τους φτωχούς και άνεργους συνανθρώπους μας για τη νέα γενιά του τόπου μας αλλά για να μην ψηφιστούν τα μέτρα.

Στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΟΜΟΦΩΝΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και ζητά την ακύρωση της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ

Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Το  συνολικό ύψος των οφειλών του υπερβαίνει τις -223.000- ευρώ.

Συνελήφθη, σήμερα (28-9-2012) το πρωί, στο Άργος Αργολίδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, ένας (1) 63χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σε βάρος του 63χρονου, έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο ύψους -223.010,36- ευρώ.

Ο 63χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Βαγγέλης Γιαννακούρας: "προχωράμε με τα ΄έργα του Λιγνητόσημου (ΕΑΠ)"

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση
του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας κ. Ευάγγελου Γιαννακούρα
στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
με τον Υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.Σκοπός της συνάντησης
ήταν η συζήτηση θεμάτων, που αφορούν τον ανταποδοτικό λιγνιτικό πόρο (ΕΑΠ)
για την περιοχή της Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα,
την υλοποίηση έργων με τα χρήματα που έχουν προκύψει
 από εκπτώσεις έργων κατά την περίοδο 2007-2011.

Ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε με την πρόταση του κ. Αντιπεριφερειάρχη
ότι σε καιρούς ύφεσης και ανεργίας, τα χρήματα δεν πρέπει να παραμένουν ανεκμετάλλευτα,
αλλά να διατίθενται για την δημιουργία αναπτυξιακών έργων
 που θα βοηθήσουν την καταπολέμηση της ανεργίας
και την οικονομική ευημερία της συγκεκριμένης περιοχής.

Επίσης δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θ' αποστείλει εγκύκλιο
προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους εμπλεκόμενους Δήμους,
προκειμένου να ρυθμίσει θέματα που αφορούν
την περαιτέρω λειτουργία του λιγνιτικού πόρου.  

3ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

TRACK DAY ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

3ος  ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΤΡΙΠΟΛΗ – 6 & 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Track Day διοργανώνει η START LINE στα πλαίσια του 3ου Αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Αυτοκινήτων που θα γίνει στις 6 & 7 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, με την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης, της ΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και της ΑΛΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Οι συμμετοχές για το Track Day, λήγουν την Δευτέρα 1/10/12 στα γραφεία της λέσχης μας, Μιλτιάδου & Δημοκρατίας 47- Π. Φάληρο.

Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο  6977 660565 ή στα τηλέφωνα & φαξ της Λέσχης 210 9812341 & 210 9821069.

Χορηγός του αγώνα: “ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑE - OPEL-SUZUKI-ISUZU”  Τρίπολη
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM  103.1   και   aquaradio.gr

www.facebook.com/StartLine.gr
 www.startline.gr
        
Από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο αυτόφορο οι 3 οδηγοί που έθαβαν παρόνομα σκουπίδια στα Περιβόλια Μεγαλόπολης

της  Γεωργίας  Δημητρακοπούλου

Χθες  την  νύχτα,  λίγο  μετά  τα  μεσάνυχτα,  αστυνομικοί  του  Α.Τ.  Μεγαλόπολης, συνέλαβαν  με  την  διαδικασία  του  αυτόφωρου, τους  οδηγούς  3  φορτηγών,  που  επιχείρησαν  να  "θάψουν"  σκουπίδια σε  ιδιωτικό  οικόπεδο  κοντά  στα  Περιβόλια  Μεγαλόπολης,  ιδιοκτησίας δημότη  Μεγαλόπολης (Γ. Μ. )

Οι  αστυνομικοί  είχαν  ενημέρωση  για  την  διαδικασία  ταφής και  από  προηγούμενες  μέρες,  μιας  και  είχε  ξαναγίνει  στον  ίδιο  χώρο, 2-3 μέρες (νύχτες  για  την  ακρίβεια)  πριν.
Όμως  χθες  την  νύχτα  εκμεταλλευόμενοι  ακριβείς  πληροφορίες,  κατάφεραν  να  συλλάβουν  τους  ιδιοκτήτες  των  3  φορτηγών  επ' αυτοφόρω.

Τα  φορτηγά  ήταν  4,  ο  ένας  οδηγός  όμως  ξέφυγε.
Τα  σκουπίδια  έφυγαν  γύρω  στις  11 το  βράδυ, από  την  Τρίπολη σύμφωνα  με έγκυρες  πληροφορίες  του  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ  FM

Ο  δήμαρχος  Μεγαλόπολης,  , είναι  πραγματικά  έξαλλος   με  την  προκλητική  και  παράνομη  αυτή  μεταφορά,   και  έχει  ενδιαφέρον η  αντίδραση του  στο  προκλητικό  αυτό  συμβάν.

Άγνωστη  μέχρι  ώρας  η  αντίδραση  ή  η εμπλοκή από  τον  Δήμο  Τρίπολης.

Τα  σκουπίδια  μεταφέρονταν  γύρω  στα  μεσάνυχτα  στον  συγκεκριμένο  χώρο, εκεί  μηχάνημα  έσκαβε  και  αμέσως  μετά  τα  έθαβε  και  τα σκέπαζε  με  χώμα. Η  όλη  "δουλειά"  τελείωνε μέσα  σε  2-3  ώρες,  μη  αφήνοντας  "ίχνη".

Η  δικογραφία  και  η ανάκριση    βρίσκεται  σε  εξέλιξη.
-------------------------------------------------------------------------------

Ο  Δήμαρχος  Μεγαλόπολης  Π. Μπούρας
μίλησε  για  το  θέμα  σήμερα  στην  ¨Εκπομπή"
με  την  Γεωργία  Δημητρακοπούλου.
Εκτός  των  ανωτέρω  που  αναφέρονται,  είπε:
--- Όσον  αφορά  τον  χώρο  ταφής,  είπε  ότι  μέχρι  προ  ολίγου
 εθεωρείτο  ότι  ήταν  ιδιώτη,  ενώ  τώρα  λέχθηκε  από  κάτοικο  του χωριού  Γέφυρα,
  ότι  πρόκειται για  δασική  έκταση. (αποσαφήνιση  άμεσα)
--- Όσον  αφορά  την  εμπλοκή  Δήμου  Τρίπολης, είπε  ότι  μέχρι  ώρας 
δεν  έχει  καμία  ενημέρωση  και  επίσης  καμία  επικοινωνία 
με  τον  Δήμαρχο  Τρίπολης  Γ.  Σμυρνιώτη (αποσαφήνιση  άμεσα).
--- ¨Όσον  αφορά  για  μήνυση, είπε  ότι  μέχρι  ώρας  δεν  έχει  κατατεθεί
 από  τον  Δήμο  Μεγαλόπολης, αλλά  θα  γίνει, 
συμπληρωματικά  στις  αυταπάγγελτες  μηνύσεις  που  υποβάλλονται κατά  την  συγκεκριμένη  διαδικασία  (επιβεβαίωση  άμεσα)

Επίσης  δεσμεύτηκε  ότι  την  ερχόμενη  εβδομάδα
θα  επανέλθει  για  νέα  συνέντευξη  στον  σταθμό  μας,  με  θέμα:
1)  νεώτερη  ενημέρωση  για  το  θέμα  των  σκουπιδιών
2) ενημέρωση  για  την  συνδετήρια  οδό
3) ενημέρωση  για  τα  έργα  ΕΑΠ


 

Φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 2,989.08ΜW στο δήμο Τρίπολης

Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύους 2.989.08MW θα τοποθετηθεί  στη θέση "ΣΤΑΥΡΙ Τ7" δήμου Τρίπολης.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η μονάδα θα εγκατασταθεί επί κενής αγροτικής έκτασης στη θέση «Σταυρί Τ7», του δήμου Τρίπολης, της Π.Ε. Αρκαδίας.
Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί η εγκατάσταση είναι συνολικής επιφάνειας 82.191,79m2. Βρίσκεται εκτός ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), εκτός ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και δεν υπάρχουν πλησίον του στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τέλος, δεν παρουσιάζει περιβαλλοντικό, δασοπονικό ή άλλο ενδιαφέρον και χρησιμοποιείται ως αγροτική έκταση. Η έκταση εγκατάστασης του σταθμού είναι ιδιωτική. Στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου εγκατάστασης συναντάμε λίγους μικρούς οικισμούς όπως είναι τα Αγιωργίτικα, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2km και μεγαλύτερους όπως είναι ο Αχλαδόκαμπος που απέχει απόσταση που υπερβαίνει τα 6km. Το κοντινότερο αστικό κέντρο είναι η πόλη της Τρίπολης, που απέχει περίπου 11,5km από την περιοχή εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.

H θέση του αγροτεμαχίου.
Η προτεινόμενη θέση παρουσιάζει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όπως:
- Είναι επαρκής και ασκίαστος χώρος
- Καλή πρόσβαση στη θέση εγκατάστασης
- Η προτεινόμενη περιοχή ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις της Ελληνικής νομοθεσίας για την αποδοχή της εγκατάστασης. Στην γύρω περιοχή δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί ή στρατιωτικοί χώροι και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.
- Η σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ και όχι με κάποιο ασθενές δίκτυο όπως αυτό των νησιών αποφεύγει την πιθανότητα πρόκλησης αστάθειας και ανεπιθύμητων μεταβατικών φαινομένων στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς, ενώ αντίθετα τεχνικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ευστάθεια και την αξιοπιστία του εθνικού ενεργειακού συστήματος σε τοπικό επίπεδο.
- Είναι δυνατή η απορρόφηση όλης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η ανάγκη περιοδικής διακοπής λειτουργίας του Φ/Β πάρκου.

Το Φ/Β πάρκο θα λειτουργήσει ως «Ανεξάρτητος Παραγωγός» ηλεκτρικής Ενέργειας προς αποκλειστική πώληση στο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους νόμους 2773/99, 3468/2006 και 3851/2010. Στο γήπεδο εγκατάστασης θα τοποθετηθούν όλες οι απαραίτητες διατάξεις για την υλοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί η εγκατάσταση είναι συνολικής επιφάνειας 82.191,79m2.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το προτεινόμενο έργο αφορά την εγκατάσταση Φ/Β πάρκου στη θέση «Σταυρί Τ7», του Δήμου Τρίπολης, του Νομού Αρκαδίας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση φιλικής προς το περιβάλλον ηλιακής ενέργειας. Το Φ/Β πάρκο θα έχει ονομαστική ισχύ 2,989.08MW. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αξιοποιεί το ηλιακό δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο Δίκτυο Μ.Τ της ΔΕΗ, μέσω καταλλήλων ηλεκτρολογικών διατάξεων, οι οποίοι θα βρίσκονται εντός του γηπέδου εγκατάστασης.

Το προτεινόμενο Φ/Β σύστημα είναι ισχύος 2,989.08 MW και αποτελείται από τον παρακάτω εξοπλισμό:
- 12966 φωτοβολταϊκές Γεννήτριες SUNTECH STP 230- 24/Wd,230W
- 6 Κεντρικούς Μετατροπείς ισχύος SMA Sunny Central SC500HE-11
- 3 Μετασχηματιστής 1000 KVA
- 3 κεντρικό Υποσταθμό ΧΤ/ΜΤ SMA SC1000MV-11
- 1 Υποσταθμό διανομής, 20/0.4kV
- Βάσεις στήριξης HILTI MSP-AL
- Σύστημα Ελέγχου και Μετρήσεων

Σύνδεση με το δίκτυο της  ΔΕΗ
Η σύνδεση του Φ/Β πάρκου με το ήδη υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή θα επιτευχθεί μέσω μετασχηματιστή στη γραμμή Μέσης Τάσης. Πιο συγκεκριμένα η ενσωμάτωση του Φ/Β πάρκου θα γίνει στην γραμμή Μ.Τ της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται στον αγροτικό δρόμο που διέρχεται από τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.
Το έργο περιλαμβάνει την κυρίως εγκατάστασή του στην προεπιλεγμένη έκταση και τη διασύνδεσή του με το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή, χωρίς να περιλαμβάνει άλλες συμπληρωματικές εργασίες ή απαραίτητα συνοδά έργα.
Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Η ηλιακή ακτινοβολία, που στην Ελλάδα έχει σχεδόν σ' όλη τη διάρκεια του έτους πολύ υψηλές τιμές, προσπίπτει στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται τελικά σε ηλεκτρική. Είναι επομένως προφανές, ότι η παραγωγική διαδικασία είναι απαλλαγμένη από το στάδιο εξασφάλισης της πρώτης ύλης.
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του υπό μελέτη φωτοβολταϊκού πάρκου υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 4.430.000KWh.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Συνολικό κόστος έργου 9.298.072 ευρώ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Λόγω της ιδιαιτερότητας των βιοτόπων και της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας του νομού Αρκαδίας, αρκετές αρκαδικές περιοχές είναι προστατευόμενες και ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000. Η προτεινόμενη θέση του υπό μελέτη Φ/Β πάρκου είναι εκτός των οριοθετημένων περιοχών του δικτύου NATURA 2000, δεν έχει κηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, αισθητικό δάσος, διατηρητέο μνημείο φύσης ή προστατευόμενη περιοχή.

Δεν υφίστανται άλλες φυσικές περιοχές πού να χρήζουν ξεχωριστού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013»

Βάσει της υπ’ Αριθμ. 483/2012 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η κάλυψη των δρομολογίων για την «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013» με λεωφορεία και ταξί, όπως αυτά προκηρύχθηκαν στον ανοικτό διαγωνισμό με αρ. πρωτ. διακήρυξης: 12296/5-7-2012 και για τα οποία ουδεμία προσφορά ήταν παραδεκτή σύμφωνα με την υπ’ Αριθμ. 521/2012 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, θα γίνει με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης τιμής κατόπιν κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι α. Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, β. Ενώσεις μεταφορέων, που υποβάλλουν κοινή προσφορά, γ. Συνεταιρισμοί, με αντικείμενο δραστηριότητας τη μεταφορά προσώπων, να καταθέσουν στην υπηρεσία μας, Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Μεγαλόπολης (Διεύθυνση: Παπαναστασίου 30, Τ.Κ. 22200 Μεγαλόπολη), στις 3-10-2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 έγγραφες σφραγισμένες οικονομικές προσφορές για την ανάδειξη μειοδοτών για την «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013».

Για την έγκυρη συμμετοχή στον διαγωνισμό κατατίθεται από τους διαγωνιζόμενους, κατά τους όρους του άρθρου 15 του Π.Δ. 28/1980, εγγύηση συμμετοχής, που ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί της προϋπολογισθείσας δαπάνης μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., για το σύνολο των δρομολογίων που θα αφορά η προσφορά όπως και τα δικαιολογητικά όπως ακριβώς ορίζει η αριθμ. 12296/5-7-2012 διακήρυξη.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελούν η «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013» έτσι όπως τα σχετικά δρομολόγια περιγράφονται στην και υπό τους όρους της με αριθμό : 12296/5-7-2012 διακήρυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και την παραλαβή των συμβατικών τευχών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Μεγαλόπολης καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρα από 09:00 έως 13:00. Αρμόδιος υπάλληλος κυρία Σαφλαγιούρα Άννα τηλ. 2791360307.

Κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή ημερήσιου κομίστρου χωρίς το Φ.Π.Α., η οποία θα δοθεί σε ευρώ και θα ισχύει για όλο το διάστημα ισχύος της σύμβασης.

Η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, ακολουθούμενη από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τιμής, θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση από την Επιτροπή Διαγωνισμού στις 3-10-2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00. Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για κάθε δρομολόγιο μπορούν να συμμετάσχουν μόνον όσοι κατέθεσαν εντός της ανωτέρω προθεσμίας έγγραφες σφραγισμένες προσφορές για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Η τελική τιμή κατακύρωσης θα προκύψει από την δημόσια μειοδοτική διαδικασία που θα διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής.

Η παρούσα θα τοιχοκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα ανακοινωθεί στον τοπικό τύπο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΣ

Oμιλία του Αρχαιολόγου Σωτήρη Ραπτόπουλου με θέμα «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία: Η περίπτωση των Κυκλαδικών Πολιτευμάτων της Αυτοκρατορικής Εποχής»

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών_Οικολόγων, στο πλάισιο της συμμετοχής του στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τον γενικό τίτλο «Κρίσεις : Συνέχειες και Ασυνέχειες στην Ιστορία», ανακοινώνει την ομιλία του Αρχαιολόγου Σωτήρη Ραπτόπουλου με θέμα «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία: Η περίπτωση των Κυκλαδικών Πολιτευμάτων της Αυτοκρατορικής Εποχής».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 2Γ’, ΤΡΙΠΟΛΙΣ), την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 20:00.

Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών

Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων

"Σάρωσε" τα βραβεία η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας στην έκθεση "Κόσμημα"

Για τρίτη συνεχή χρονιά η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίσας "σάρωσε" τα βραβεία στον 23ο διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος της Διεθνούς Έκθεσης «KOSMIMA», στη HELEXPO της Θεσσαλονίκης.

Μαθήτριες της σχολής και συγκεκριμένα η Αμάντα Πάτση, η Κατερίνα Πέτρου και η Κωνσταντίνα Κατσιμπίρη κέρδισαν αντίστοιχα τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού ενώ η Όλγα Αλεξοπούλου πήρε τον 2ο Έπαινο.

Ο φετινό διαγωνισμός είχε θέμα τα «100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης». Όλα τα σχέδια  θα εκτεθούν στα πλαίσια της έκθεσης «KOSMIMA», στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου,  ενώ η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Εργατικά ατυχήματα: Βαρύς... ο φόρος αίματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Αφιέρωμα του www.arcadiaportal.gr στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης τα τελευταία 30 χρόνια.... Με αφορμή τα 10 χρόνια από το μεγάλο θανατηφόρο ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002.... Καταγραφή ατυχημάτων, αιτιών και κάποιων αναφορών από εκείνη την εποχή... Στοιχεία για προβληματισμό αλλά κυρίως για λήψη μέτρων ώστε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα... Στο βωμό του κέρδους η αξία της ζωής δεν πρέπει να πηγαίνει περίπατο...

Η εξόρυξη λιγνίτη στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ ξεκίνησε σύμφωνα γύρω στο 1960, οπότε και κατασκευάστηκαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές οι δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου, πολλά αντίστοιχα και τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο χώρο των μονάδων και των ορυχείων. Εργατικά ατυχήματα για πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχει καταγραφή αλλά ούτε και απλή αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα βάσει της καταγραφής που υπάρχει και της έρευνας είναι:
Το 1984 ένας διμηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος πέφτει νεκρός στην Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Τον Απρίλη του 1996, δύο εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης χάνουν τη ζωή τους στο ορυχείο Κυπαρισσίων, όταν μπαίνουν σε πηγάδι. Οι αναθυμιάσεις από το μεθάνιο μετατρέπουν το πηγάδι σε τάφο.
Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ένας εργαζόμενος του ΛΚΜ βρήκε το θάνατο στο ορυχείο Ψαθίου, όταν σίδερο τον χτύπησε στο κεφάλι.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 στο ατύχημα που  συνέβη στο χώρο του Συστήματος Ξηρής Αποκομιδής Τέφρας (MAGALDI) της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης είχαμε τον θάνατο 2 εργαζομένων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 5-6 εργαζομένων.
Τον Φεβρουάριο του 2008 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου στο Σύστημα εκφόρτωσης του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Τον Αύγουστο του 2012 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου ο οποίος ήταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνίας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε μετά από πτώση κάτω από το μηχάνημα. Περιστατικό που μας θύμισε το μεγάλο εργατικό ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002 και μας έδωσε – εν είδει μνημοσύνου για εκείνους που χάθηκαν τότε, αλλά και προβληματισμού- να κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που έχει δώσει ζωή στην περιοχή αλλά έχει πάρει και πολλές ζωές.
Πέρα από τα παραπάνω θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί αρκετά μικρά και μεγάλα ατυχήματα.
Πρόσφατα στις 6 Σεπτέμβρη  συνέβη νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα με εργαζόμενο ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, στην Νο 2 ταινία του αποθέτη Α11 στην προσπάθεια του για κατάσβεση φωτιάς στο μηχάνημα. Ο εργαζόμενος αυτός ακόμη νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κίνδυνο για την ζωή του.
Τα χρόνια αυτά τέτοια σοβαρά ατυχήματα έχουν συμβεί δεκάδες ευτυχώς όμως δεν στοίχισαν την ζωή των εργαζομένων. Υπήρξε σοβαρή ταλαιπωρία και μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των συνεπειών και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπήρξε μερική ή ολική αναπηρία.
Επίσης υπήρξαν σοβαρά συμβάντα κυρίως στους χώρους των Ορυχείων (κατολίσθηση στο ορυχείο Θωκνίας το 1988, κατολίσθηση στο ορυχείο Κυπαρισσίων το 1996 και το 2000, κ.λπ) και από τύχη σε αυτά και άλλα παρόμοια συμβάντα ευτυχώς δεν θρηνήσαμε την απώλεια εργαζομένων.

Τι προκαλεί τα εργατικά ατυχήματα (σίγουρα υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες)
Οι αιτίες της εκδήλωσης των ατυχημάτων κυρίως οφείλεται στην απουσία της τήρησης της νομοθεσίας και των κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία ακόμη και από οργανωμένες Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.
Η απουσία σε μόνιμη κα σταθερή βάση ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας από Σ.ΕΠ.Ε και Επιθεώρηση Μεταλλείων συμβάλει στα παραπάνω.
Τα τελευταία 10 χρόνια σοβαρός παράγοντας εκδήλωσης ατυχημάτων αποτελεί η μείωση του εργατοτεχικού προσωπικού (έλλειψη ειδικοτήτων - απαγόρευση νέων προσλήψεων) και η παράλληλη αξίωση της διοίκησης για αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά.
Ταυτόχρονα με την έλλειψη μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού  - και εξ’ αυτού - η παραχώρηση εργασιών σε Εταιρείες εργολάβων αμφίβολης τεχνικής αποτελεσματικότητας στην συντήρηση των εγκαταστάσεων των Μονάδων και του πάγιου εξοπλισμού των Ορυχείων συμβάλει στην εκδήλωση των ατυχημάτων.
Τέλος σε μεγάλη συνάρτηση με τα παραπάνω η απαξίωση, οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εφαρμογής αντεργατικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις έχει το δικό της μερίδιο στα ατυχήματα.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σε ακόμα χειρότερη κατάσταση
Πέρα από όλα αυτά που ισχύουν για τους μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ακόμη χειρότερη εμφανίζεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις Εταιρείες των εργολάβων που έχει παραχωρήσει εργασίες η ΔΕΗ.
Δεν τηρούν στοιχειωδώς τα μέτρα της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχουμε την εκδήλωση μικρών και μεγάλων ατυχημάτων που με δυσκολία πολλές φορές φτάνουν στην «επιφάνεια» και δεν δηλώνονται ούτε στη ΔΕΗ - όπως υποχρεούνται οι Εταιρίες να το κάνουν - ούτε στις αρμόδιες Υπηρεσίες της πολιτείας.

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης
Ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η εξέταση των θανατηφόρων ατυχημάτων από τη δικαιοσύνη αφού παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση των αιτιών και με μεγάλες καθυστερήσεις μετά από αρκετά χρόνια φτάνουν στο ακροατήριο.
Ακόμη και στο σοβαρότερο θανατηφόρο ατύχημα του 2002 στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και μετά από μερικά χρόνια σε πρώτο βαθμό υπήρξε καταλογισμός ευθυνών σε 2 στελέχη τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης με καταδίκη 33 μηνών με τριετή αναστολή. Ενώ στο Εφετείο στο οποίο προσέφυγαν τα στελέχη υπήρξε πλήρης αθώωσή τους….
Πολλές φορές και τα ίδια τα θύματα (τραυματίες) ή οι συγγενείς των νεκρών δεν συνεχίζουν δικαστικά τις υποθέσεις για λόγους οικονομικούς, ταλαιπωρίας ή τυχόν αποζημιώσεων που δίνονται από την ΔΕΗ ή προσλήψεων που παρατηρούνται ως ένα είδος «πληρωμής» για τον τραυματισμό ή το θάνατο…

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για το πρόσφατο ατύχημα του Σεπτεμβρίου 2012.
ΕΤΕ – ΔΕΗ     7/09/2012 ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΡ. ΕΓΓ. Β. ΠΡΩΤ. 6569    ΠΟΛΥΒΙΟΥ 2 – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  
                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συγκλονισμένοι ακόμα από τον άδικο χαμό του συναδέλφου Βαγγέλη  Γιαννόπουλου, ο οποίος σε ώρα καθήκοντος έχασε τη ζωή του, ψυχορραγώντας για μια ώρα περίπου μόνος και αβοήθητος στο Θ21, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα σοβαρό ατύχημα στον συνάδελφό μας Γεωργακόπουλο Γεώργιο, ο οποίος στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Α11  έπαθε σοβαρά εγκαύματα.
Καταγγέλλουμε  στον ελληνικό λαό όλους αυτούς που απαξίωναν για χρόνια τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρα την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, αφήνοντάς τη με τεράστιες ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και εξαθλιωμένους εργαζόμενους (εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά).
Καλούμε την Διοίκηση του Λ.Κ.Μ. Μεγαλόπολης να βγει απ’ το «γυάλινο κλουβί της» και  να βάλει επιτέλους φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει το ορυχείο, να σταματήσει επιτέλους να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό των «στόχων» και της παραγωγής. Διαφορετικά αν δεν μπορεί να το κάνει η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση και τους εργαζομένους είναι να παραιτηθεί  και να σηκωθεί να φύγει.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους να τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα το καθηκοντολόγιό τους και τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας ώστε στο τέλος του 8ώρου τους να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους.
Να εφαρμόζουν πιστά την επάνδρωση των Μηχ/των με όλες τις θέσεις εργασίας καλυμμένες (επιστάτες, χειριστές, επιτηρητές) και κανένας εργαζόμενος απ’ τα Συνεργεία (Μηχ/κο – Ηλ/κο) και τις βάρδιες να μην πηγαίνει μόνος του σε οποιαδήποτε εργασία.
Επιτέλους τέλος όχι άλλος νεκρός Συνάδελφος όχι άλλα ατυχήματα.
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Π. ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ                                          Ν. ΖΕΡΒΑΣ
Υ.Γ. Αναμένουμε το πόρισμα της επιτροπής για το θανατηφόρο ατύχημα και την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Δημοσίευμα που αφορούσε στην δικαστική εξέλιξη για το θανατηφόρο ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2012- Αν προσέξετε την ημερομηνία το δημοσίευμα είναι του 2006 κάτι που αποδεικνύει την κωλυσιεργία της δικαιοσύνης…

Ποινικές διώξεις κατά στελεχών του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως, μετά την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει το Σεπτέμβριο του 2002 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ.Κρουσταλάκης για τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν σημειωθεί εκείνο το χρονικό διάστημα στην Αττική, την Κόρινθο και την Τρίπολη.
Ειδικότερα, το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Κρουσταλάκης διέταξε τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Κορίνθου και Τριπόλεως να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για τα θανατηφόρα ατυχήματα που υπήρξαν στην Αττική κατά την εκτέλεση Ολυμπιακών έργων, στα διυλιστήρια της Motor Oil και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Όπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Γ.Βάκρινου, του τομεάρχη λειτουργίας Β.Κάππου, του προϊσταμένου συνεργείου Β.Γερωργανά, του μηχανικού υπηρεσίας Α.Ανάγνου και του προϊσταμένου λειτουργίας Γ.Καραβά. Ακόμα, κατά του Γ.Βάκρινου ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Επίσης, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου θα δικαστούν πέντε υποθέσεις ιδιωτών εργοδοτών εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας που είχε ως συνέπεια να σημειωθούν εργατικά ατυχήματα.
Ως προς τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν το φθινόπωρο του 2002 στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil, η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2006

Δείτε επίσης μία παρέμβαση του Δημήτρη Στρατούλη του ΣΥΝασπισμού για εκείνο το ατύχημα
Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο!
Με αφορμή το εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής, έκανε την εξής δήλωση:
Το σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη δεν είναι ένα απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός.
Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ, 8 μήνες μετά το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας και της ζωής τους, παρ’ ότι εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει ότι το σύστημα MAGALDI για την αποκομιδή της τέφρας δημιουργεί προβλήματα.
Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της με κάθε τρόπο αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης και της μείωσης του κόστους. Είναι επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των μονάδων, της έλλειψης προσωπικού και συντηρήσεων, της απουσίας στην πράξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Ο ΣΥΝ ζητά να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Καλεί την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και αντί για ευχολόγια να προωθήσουν επιτέλους μέτρα όπως η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Από άτομο που έχω μέσα στην ΔΕΗ ενημερώθηκα ότι ο αριθμός των νεκρών από ατυχήματα έχει φτάσει τα 47 αλλά τα περισσότερα δεν τα μετράνε καθώς πχ ο ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο καθώς πήγαινε με το αυτοκίνητο της δεη στην χαλκίδα για μεταφορά εξοπλισμού κτλ.
Ουσιαστικά θέλουμε να θυμήσουμε στον Κόσμο το ατύχημα που έγινε στις 7/9/2002 και να αναφέρουμε παλαιότερα μεγάλα ατυχήματα στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Tο τίμημα της επιχειρηματικής πρωτιάς της ΔΕΗ, που στο πρώτο εξάμηνο του 2002 κατατάσσεται επικεφαλής των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών στην Ελλάδα, πλήρωσε ο 30χρονος εργάτης Η. Μπαρμπαλάς, ενώ ο συνάδελφός του Π. Τσουκαλάς συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν τα δύο θύματα του εργατικού ατυχήματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης που έφεραν εγκαύματα καθολικού βαθμού σε όλο τους το σώμα. Άλλοι έξι εργάτες νοσηλεύονται έχοντας κι αυτοί στο σώμα τους εγκαύματα και άλλα τραύματα, χωρίς όμως ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Και μία ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο ατύχημα του 2002
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Ν.Δ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κύριε Υπουργέ,
Στις 07/09/2002 στη Μονάδα ΙΙΙ της Δ/νσης Μεγαλόπολης είχε συμβεί θανατηφόρο ατύχημα με συνέπεια το θάνατο δύο συναδέλφων και την αναπηρία άλλων δύο με ποσοστό άνω του 80%. Εκείνη την περίοδο είχαν ληφθεί διάφορες δεσμεύσεις από τους τότε υπευθύνους που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανεκπλήρωτες.
Δεδομένου ότι η υγεία, η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για την Επιχείρηση καθώς και για το αρμόδιο Υπουργείο σας,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
Τι έχει γίνει για την αποκατάσταση της υγείας των δύο αναπήρων εργαζομένων, οι οποίοι χρειάζονταν πλαστικές επεμβάσεις για την επούλωση των τραυμάτων και των κατεστραμμένων μελών τους συνεπεία των εγκαυμάτων 3ου βαθμού που υπέστησαν;
Ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί για την ηθική και υλική αποκατάσταση των οικογενειών των θανόντων εργαζομένων καθώς και αυτών που έμειναν ανάπηροι;
Προτίθεσθε να προσλάβετε κάποιο μέλος της οικογένειας των αναπήρων εργαζομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση των θανόντων;
Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσετε ώστε να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στην Επιχείρηση;

ΥΓ...Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για την συγκέντρωση των στοιχείων (μπορεί να υπάρχουν και πολλά ακόμα). Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑ Σαράντο Αλεξανδρή για την πολύτιμη βοήθειά του....

Ελένη Τράκα
ww.arcadiaportal.gr

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μεγαλόπολης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης, την 2α  του μήνα Οκτωβρίου του έτους 2012 ημέρα της εβδομάδας Τρίτη και ώρα  6.00 μ.μ, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις  για τα παρακάτω θέματα:
          
 1.    Αποδοχή πίστωσης ποσού 253.182,52 € Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Υπουργείου Εσωτερικών ως τακτική επιχορήγηση μηνός  Αυγούστου  2012.

2.    Αποδοχή & διάθεση πίστωσης ποσού 24.639,42 € από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών  για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Σχολείων του Δήμου.

3.    Αποδοχή πίστωσης ποσού 78.184,56 € από έκτακτες πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 27 Ν. 3756/2009) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και την καταβολή δαπανών επενδύσεων & έργων.

4.    Διάθεση πίστωσης – Διοργάνωση εκδήλωσης στη μνήμη των (14) Εκτελεσθέντων Πατριωτών στη θέση ¨Καταραχούλια¨  Τ.Κ.  Ισώματος Καρυών Δήμου Μεγαλόπολης, στις 21/10/2012.

5.    Διάθεση πίστωσης  – Διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940.

6.    Περί της με απευθείας ανάθεση εκτέλεσης της προμήθειας υγρών καυσίμων και λιπαντικών Δήμου Μεγαλόπολης για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου.

7.    Χορήγηση έκτακτης χρηματικής επιχορήγησης Αθλητικών Συλλόγων & Σωματείων Δήμου Μεγαλόπολης.

8.    Αίτηση του κ. Νικολάου Ρεμπή του Γεωργίου για τη χορήγηση χρηματικού βοηθήματος.

9.    Αίτηση της κας Παναγιώτας Πανταζή του Σωτηρίου για τη μείωση δημοτικών τελών και φόρων και των τελών ύδρευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 202 παρ. 4 του Ν. 3463/2006 του Δ.Κ.Κ.

10.    Αίτηση της κας Γεωργίας Κωσταρίδη του Θεοδώρου για τη μείωση δημοτικών τελών και φόρων και των τελών ύδρευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 202 παρ. 4 του Ν. 3463/2006 του Δ.Κ.Κ.

11.    Αίτηση της κας Κωνσταντίνας Κωσταρίδη του Θεοδώρου για τη μείωση δημοτικών τελών και φόρων και των τελών ύδρευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 202 παρ. 4 του Ν. 3463/2006 του Δ.Κ.Κ.

12.    Αίτηση του κ. Λάμπρου Ασημακόπουλου του Ηλία για τη χρήση της  παροχής ύδρευσης παλιάς δεξαμενής  για την άρδευση του κήπου.

13.    Αίτηση του κ. Αθανασίου Βαλαβέρη με αριθμ. πρωτ. 14237/10.08.2012 στο Δήμο περί μεταφοράς νεκρών συγγενών του από το παλιό στο καινούριο Νεκροταφείο της Τ.Κ. Αναβρυτού.

14.    Αίτηση του κ. Νικήτα Τζιούβελη του Δημητρίου περί αποκλεισμού του δρόμου πρόσβασης   ιδιοκτησίας του στη θέση «Τουρλίτσα»  Τ.Κ. Δυρραχίου Δημοτικής Ενότητας Φαλαισίας.

15.    Αίτηση του κ. Δημητρίου Σαλεσιώτη του Χρήστου περί παράνομης τοποθέτησης Στάσης του ΚΤΕΛ σε μάντρα της οικίας του στην Τ.Κ. Ραψομμάτη.

16.    Περί δωρεάν παραχώρησης τμήματος οικοπέδου των κ.κ. Ιωάννη και Βασιλείου Γρίβα σε κοινή χρήση Τ.Κ. Σουλαρίου  για διαπλάτυνση δημοτικού δρόμου.

17.    Περί δωρεάν παραχώρησης τμήματος γηπέδου ιδιοκτησίας κ. Φρίμα Λεωνίδα στην Τ.Κ> Αναβρυτού για την κατασκευή Δεξαμενής για την κάλυψη αναγκών υδροδότησης του οικισμού.

18.    ΄Εγγραφο - ΄Ενσταση της  Τεχνικής Εταιρείας «Λεωνίδας Σιώρης & ΣΙΑ Ε.Ε.» αναδόχου επιχείρησης του έργου «Εργασίες αναβάθμισης των χώρων υγιεινής του Γυμνασίου και Λυκείου Μεγαλόπολης καθώς και αναβάθμιση των χώρων που στεγάζεται το ΕΠΑ.Λ. του Δήμου Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας».

19.    Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2012 για την  εκτέλεση του νέου έργου «Διευθέτηση ομβρίων υδάτων Τ.Κ. Παραδεισίων».

20.    Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2012 για την  εκτέλεση του νέου έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης Τ.Κ. Μαλλωτών».

21.    Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2012 για την εκτέλεση του νέου έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης Τ.Κ. Κουρουνιού».

22.    Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2012 για την εκτέλεση του νέου έργου « Επέκταση Αγωγού Λυμάτων Τ.Κ. Μακρυσίου».

23.    Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2012 για την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού αγροτικών δρόμων για την πυροπροστασία της περιοχής.

24.    ΄Εγκριση του1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (1ου Α.Π.Ε.) του έργου «Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων Οικισμού Φαναϊτη Τ.Κ. Παραδεισίων».

25.    Διάλυση της Σύμβασης εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Τ.Δ. Ξηροκαρύταινας».

26.    ΄Εγκριση προμήθειας σομπών εξωτερικού χώρου για την κάλυψη αναγκών – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας.

27.    ΄Εγκριση προμήθειας υλικών επισκευής & συντήρησης μηχανημάτων Υπηρεσίας Πρασίνου (μηχανές γκαζόν, αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά) και προμήθεια ενός αλυσοπρίονου για την κάλυψη αναγκών – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας.

28.    ΄Εγκριση προμήθειας υλικών συντήρησης αντλιοστασίων για την κάλυψη αναγκών – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας.

29.    ΄Εγκριση προμήθειας λαμπτήρων για την κάλυψη αναγκών – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας.

30.    ΄Εγκριση προμήθειας ανταλλακτικών επισκευής & συντήρησης των οχημάτων & μηχανημάτων του Δήμου – Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2012 - Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας.

31.    ΄Εγκριση δαπάνης επέκτασης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας επί της οδού Νικηταρά & Μάρκου Μπότσαρη Δ.Κ. Μεγαλόπολης.

32.    ΄Εγκριση δαπάνης επέκτασης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Τ.Κ. Μακρυσίου πάνω από τη   μάντρα μπετόν Δουβή.

33.    ΄Εγκριση δαπάνης επέκτασης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Τ.Κ. Αναβρυτού για την ηλεκτροδότηση γεώτρησης.

34.    ΄Εγκριση δαπάνης επέκτασης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (τοποθέτηση παροχής) Τ.Κ. Μεγαλόπολης στη θέση «ΚΑΦΕΝΕ» όπισθεν Νεκροταφείου πλησίον ποιμνιοστασίου Ανδρέα Μιχελή.

35.     Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού 221,00 € Λογαριασμού Ηλεκτρικού  Ρεύματος  Κοινοτικού Αντλιοστασίου Φαλαισίας.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αναστάσιος Γ. Κάβουρας

Πέτρος Τατούλης: Είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία μηχανισμού πιστοποίησης των Πελοποννησιακών προϊόντων

«Επενδύουμε σε σταθερές σχέσεις για την προώθηση των Πελοποννησιακών προϊόντων, αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name Πελοπόννησος. Για το σκοπό αυτό είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία μηχανισμού πιστοποίησης των Πελοποννησιακών προϊόντων με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό τη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καινοτομίας Ελληνικού Προϊόντος, που διοργανώνει η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε..

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η ποιότητα των Πελοποννησιακών προϊόντων διαρκώς βελτιώνεται και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής, αλλάζει προς το καλύτερο η εικόνα τους και στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στο εξωτερικό.

«Η εξωστρεφής πολιτική μας έχει ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της συνεργασίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της συμφωνίας, μετά το προσωπικό ενδιαφέρον της πρωθυπουργού του κας Κράφτ, για να έχουν τα Πελοποννησιακά προϊόντα τιμητική θέση στις μεγάλες εκθέσεις προϊόντων»

Παναγιώτης Βαλασόπουλος: συνεδρίαση του ΠΕ .ΣΥ. Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας , Π. Βαλασόπουλος κατά την ειδική συνεδρίαση του ΠΕ .ΣΥ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, ορίσθηκε, ως ο ειδικός εισηγητής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και ανάμεσα  στ’ άλλα τόνισε τα εξής…  

«….Με την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μας το 2010 , δημιουργήθηκαν πολλές προσδοκίες , για μια Ελλάδα σύγχρονη για μια Ελλάδα των Περιφερειών, πέρα και πάνω από τις αγκυλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα την Ελλάδα αυτή δεν την ζούμε.
Αντίθετα η οικονομικοκοινωνική κρίση που έπληξε την χώρα μας επιδείνωσε αυτή την ήδη βεβαρημένη πραγματικότητα.
Δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια Αθηνοκεντρική Ελλάδα. Ξεχάσαμε την περιφέρεια, εγκαταλείψαμε τον πρωτογενή τομέα, εισαγάγαμε από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο πολλές φορές, μόνο τα ελαττώματα του.  Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ και η εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας ήταν το αποτέλεσμα.
Στην πορεία αυτή χύθηκε πολύ μελάνι και ακουστήκαν εκατομμύρια λέξεις για ακριβώς τα αντίθετα. Πέρασαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές ή ευρώ, δημιουργήθηκαν πολλά φιλόδοξα προγράμματα (ΜΟΠ , ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ κλπ) ,δόθηκαν ενισχύσεις, αλλά και πολλών άλλων μορφών εθνικών ή ευρωπαϊκών παρεμβάσεων.
Το αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν να είναι  μια δημογραφικά εξασθενισμένη, περιφέρεια, με μόλις το 5,4 % του πληθυσμού της χώρας να κατοικεί σ αυτή, ενώ έχει ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της, μόλις 3,69% με αντίστοιχη εθνική μεταβολή 6,78% την δεκαετία 2000-2009 !!!!    Παρά το γεγονός της ύπαρξης της των μεγάλων βιομηχανιών της Κορινθίας και του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης, που πλασματικά διαμορφώνουν το ΑΕΠ…..
Ενώ σ επίπεδο Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ( ΑΠΑ) , παράγει μόλις το 4,7% της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑ της χώρας….!!!!  
Το ίδιο απογοητευτικοί είναι οι δείκτες σε επίπεδο επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, δραστηριοποίησης επιχειρήσεων, παραγόμενου τζίρου αυτών (το 2007 ήταν το 2,4% επί του συνολικού της χώρας!!!),απασχόλησης( το 5,3 % του συνολικά οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας)  κλπ…Ενώ η τάση είναι μειούμενη . Όσο αφορά δε τους δείκτες ευημερίας μόνο αυτό δεν είναι.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ….
Διαβάζοντας δε, κανείς την εισήγηση δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει με όρους όπως αυτός της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» , στον οποίο προσπαθούμε να χωρέσουμε σημαντικές έννοιες όπως αυτές της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ , αλλά και επιτρέψτε μου βαθιά ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, όπως Πολιτικός Πολιτισμός, Λογοδοσία, Κοινωνικός Απολογισμός , που ίσως στο πέρασμα των χρόνων πολλές φορές ξεχάσθηκαν , αλλά σίγουρα αποτελούν βαθιά ελληνική, πολιτική και πολιτισμική κληρονομιά και όχι ευρωπαϊκή ….
Ποιος μπορεί να διαφωνεί με την σύγχρονη Ευρώπη των Περιφερειών, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, της ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΣΧΕΣΗΣ και της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ….
Και λίγοι – σίγουρα ΑΝΑΧΡΩΝΙΣΤΕΣ- μπορούν να διαφωνήσουν με την Αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια, της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ…..
Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΣΤ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2000 , ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ …ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Τ ΟΡΙΟ ΜΑΣ….
Ενώ το σύγχρονο μοντέλο του κράτους μας, πρέπει να είναι λιγότερο Αθηνοκεντρικό , καθόλου πελατειακό, με λιγότερο κρατισμό , χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς να δαιμονοποιούμε το επιχειρεί και την ωφέλεια από αυτό, με κανόνες και αρχές λειτουργίας σεβαστές απ’ όλους … …. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ , ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ….
Με σταθερό νομοθετικό πλαίσιο επιχειρηματικότητας και σαφή ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ,δίνοντας την δυνατότητα της αυτορύθμισης των τοπικών περιφερειακών κοινωνιών.   

Ενώ οι ΟΤΑ 1ου & 2ου βαθμού πρέπει επιτέλους ν αποκτήσουν σύγχρονο management , μακριά από τα μοντέλα του παρελθόντος που οδήγησαν σε υπερχρεωμένους και  χρεοκοπημένους, θεσμούς και τοπικές κοινωνίες…Η γνώση και η εμπειρία του σύγχρονου κόσμου , το όραμα και το μοντέλο ανάπτυξης , πρέπει να είναι τα κριτήρια μας…
ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ Μ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ….
Ταυτόχρονα, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2020», το οποίο μόλις σήμερα καταθέσατε, υπεγράφη 04/05/2012, δηλ. 2 ημέρες πριν τις εκλογές από την κα Διαμαντοπούλου και θα διαχειριστεί 130 εκ. ευρώ όπως καταθέσατε,  πρέπει να το ξαναδείτε. Διότι οραματικά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει , αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής παρακολούθησης, η οποία αποτελείτε μόνο από τους αντιπεριφερειάρχες σας και λίγους επιλεγμένους δημάρχους. Γιατί ,αποκλείστηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και το περιφερειακό συμβούλιο, ποιος ο λόγος αποκλεισμού των μειοψηφιών αυτού ?,γιατί δεν μετέχουν οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών? Δεν έχετε πιστεύω κανένα λόγο να λειτουργείτε μ αυτό τον τρόπο, όταν ζητάμε διαφάνεια, δημοκρατία ,διάλογο και εν τέλει ευρεία συναίνεση, μπροστά στο μεγάλο στόχο.     Επίσης, θα ήταν ιδιαιτέρα χρήσιμο να γνωρίζαμε από την εισήγηση τον αριθμό,  των θεσμικών παραγόντων που απευθυνθήκαμε κατά την δημόσια διαβούλευση, για την σύνταξη του σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού και το ποσοστό αυτών που ανταποκρίθηκαν, διότι έτσι θα εξαγάγαμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα…

Σε ορισμένα σημεία του κειμένου, παρατηρούμε ορισμένα στοιχεία, όπως στον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ (ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ) θα πρέπει να εξετασθεί εάν έχει γίνει κάποιο λάθος, ενώ σε άλλους πίνακες δεν εξηγούνται  τα χαρακτηριστικά εικονίδια (πχ αποτελούν δράσεις που θ αναλάβει μόνη της η ΠΕ.ΠΕΛ?), προφανώς από λάθος έχουν συμπεριληφθεί δράσεις δυο φορές, όροι όπως «ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΔΙΟΡΑΣΗ» να εξηγηθούν αλλά και τα στοιχεία(όπως π.χ. στον πίνακα της σελ. 53) καλό θα είναι να επικαιροποιηθούν αφού η διαβούλευση συνεχίζετε.  Καλό δε θα ήταν να γνωρίζαμε από τώρα την πρόταση σας για την εξειδίκευση των δράσεων που θα υλοποιηθούν και να μην περιμένουμε στην επόμενη φάση, την σύνταξη δηλ. του Επιχειρησιακού Προγράμματος .
 Είναι σημαντικότερο όμως να προσέξουμε τους τρόπους ανάπτυξης, στον τομέα της αλιείας , αφού πλέον στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν διεθνώς, αναπτυχθεί μέθοδοι που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος , του φυσικού πλούτου και αποθέματος , αλλά και του τελικού καταναλωτή . Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν σε δυο αράδες τέτοιου είδους προσεγγίσεις . Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί ν αποτελέσει και αντικείμενο ξεχωριστής κουβέντας , όπως και η παράκτια υπεραλίευση , αλλά και οι τρόποι δημιουργίας αντίστοιχου εξειδικευμένου τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα στην Νότιο Πελοπόννησο.

 Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ήταν χρήσιμο να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας τις αντίστοιχες προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Τρίπολης, ενώ είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε α) την δημιουργία κινήτρων σε νέους αγρότες β) την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και δ) τον προσανατολισμό εκτός από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην ενθάρρυνση στα super foods (πχ αλόη στα παραθαλάσσια , ιπποφαές στις ορεινές περιοχές ) ,δράση που μπορεί να συνδυάσει την διασύνδεση εκπαιδευτικής κοινότητας και παραγωγής. Δράσης που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από υπάρχοντα προγράμματα, όπως το «ΑΛ.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» . 
Όσο αφορά τον άξονα 1(Προσπελασιμότητα), πρέπει να μας δώσετε τα στοιχεία για τους τρόπους χρηματοδότησης , εάν θα γίνει χρήση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Προσπελασιμότητα, καθώς και τα σχετικά ποσά και ποσοστά με τα οποία προϋπολογίζετε να χρηματοδοτηθούν οι περιγραφόμενες δράσεις. Ταυτόχρονα περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τον σχεδιασμό που προφανώς έχετε για τους αερολιμένες, τους οδικούς άξονες, αλλά και τους λιμένες ,αφού και οι δήμοι έχουν κάνει σχετικές προτάσεις , αλλά και κεντρικός σχεδιασμός υπάρχει .
 Στον άξονα 2 κατά την άποψη μας πρέπει να εξειδικεύσουμε περισσότερο τις δράσεις. Είναι σημαντικό πλέον το θέμα του νερού και ενδεικτικά προτείνουμε, την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ & ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ», που κάλλιστα ,θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΠΕΠ , στον  άξονα 8 , με κωδικό 45, την εκπόνηση ολοκληρωμένου «ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Κ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ» σε συνεργασία με την γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας , ενώ πολλές από αυτές όπως η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ» πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν και να κοστολογηθούν, ώστε ν’ αποφύγουμε τα γνωστά προβλήματα με τις αντίστοιχες οργανώσεις, του παρελθόντος.
Στον άξονα 3 ,σας θυμίζω ότι η αντίστοιχη επιτροπή «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» ΔΕΝ έχει συνεδρίαση ούτε μια φορά!!!!!
Βέβαια δεν είναι τυχαίο ,ότι η ευρωπαϊκή ένωση δίνει μεγάλη προτεραιότητα στις τεχνολογίες αιχμής, και τουλάχιστον 30 ώριμες δράσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών τις οποίες και μπορούμε να στείλουμε στις υπηρεσίες σας. Δράσης που μπορούν να ενταχθούν χωρίς να περιμένουμε τις αντίστοιχες χρονοβόρες προσκλήσεις του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».  Θα είχε δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρων, να μας αναλύσετε πως αντιλαμβάνεσθε τις διαφορές μεταξύ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ Ενημέρωσης.
Επισημαίνουμε ταυτόχρονα ,ότι από το πεδίο αυτό λείπει παντελώς η λέξη ΕΡΕΥΝΑ ,συστατικό στοιχείο προόδου της επιστήμης και των κοινωνιών, αλλά και σημαντικό στοιχείο διασύνδεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με την παραγωγή.
 Όσο αφορά τις λοιπές δράσεις (των αξόνων 2 & 3 ) , πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στις σχετικές ενέργειες, με την κεντρική κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες ,ώστε να σχεδιάζουμε επί του πραγματικού και να διεκδικήσουμε επί του εφικτού. 
Στον άξονα 4, αφού απεμπολήσατε το ΠΕΠ, έχετε την ευθύνη της ΑΜΕΣΗΣ υλοποίησης του σχεδίου δημιουργίας του Περιφερειακού Ταμείου διαφορετικά , περιγραφόμενες δράσεις όπως «ΣΤΗΡΙΞΗ Κ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ…» θα αποτελέσουν κενό γράμμα.
Πρέπει λοιπόν ,άμεσα να προχωρήσουν οι ενέργειες υλοποιήσεις του σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, αφού κάθε καθυστέρηση, δημιουργεί μεγαλύτερα, προβλήματα, σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κλείνει επιχειρήσεις ,δημιουργεί νέους ανέργους και αλλοιώνει τον οικονομικό  ιστό της περιφέρειας.

Ο άξονας 5, αφορά τον σημαντικότερο παράγοντα λειτουργίας των δομών της περιφέρειας . Αφορά το προσωπικό ,το ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειας. Στον τομέα αυτό πρέπει να γίνουν άλματα προόδου με την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, την πλήρη μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ταλέντων του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά. Είναι αναγκαίο να σταματήσουν τα λάθη του παρελθόντος, να μην υπάρχουν υπηρεσίες «ψυγεία», να αξιολογείτε  και να τοποθετείτε ο κάθε εργαζόμενος με βάση τις δεξιότητες του, την γνώση του αντικειμένου, την επάρκεια του και όχι υποκειμενικά κριτήρια. Η δημιουργία ,ενός σύγχρονου, ευέλικτου ,σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, θα μας οδηγήσει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος της περιφέρειας.   
Πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να πάμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ΜΠΡΟΣΤΑ , αφήνοντας την κακοδαιμονία της φυλής μας πίσω , μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος.
Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας, τις παρατηρήσεις μας, όπως θ αναλυθούν και από τους συναδέλφους ανά περιφερική ενότητα, διότι αποτελούν καλοπροαίρετες επισημάνσεις, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και σας βεβαιώνω, χωρίς καμία μικροπολιτική διάθεση….
Αυτό το χρήσιμο εργαλείο ας γίνει οδηγός του μέλλοντος και όχι άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Στο βαθμό που μας αναλογεί θα στηρίξουμε ,όχι άκριτα, αλλά εποικοδομητικά κάθε σωστή ενέργεια.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Κ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ….»

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αρκαδία: Κατέλαβαν γνωστό πολυκατάστημα που έκανε επιχειρησιακές συμβάσεις!

Εκπρόσωποι του εργατικού κέντρου Αρκαδίας και εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος, ζητούν από την ιδιοκτησία να ακυρώσει τις μειώσεις των μισθών…

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας έχει προχωρήσει σε κατάληψη του καταστήματος ετοίμων νεανικών ενδυμάτων Sprider.

Η κινητοποίηση του εργατικού κέντρου γίνεται στο συγκεκριμένο κατάστημα, γιατί όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Σαράντος Αλεξανδρής, η συγκεκριμένη αλυσίδα νεανικών ενδυμάτων, μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, έχει μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από τα 800 ευρώ στα 530 ευρώ μικτά και 217 ευρώ, για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης.

ΠΗΓΗ

Σε έξαρση η παράνομη υλοτομία και στην Αρκαδία

Κατάσχεση οχήματος στο δήμο Μεγαλόπολης

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας σε όλη τη χώρα, ενώ τελευταία παρατηρούνται κρούσματα και στην Αρκαδία. Ο λόγος το υψηλό κόστος για θέρμανση με πετρέλαιο. Έτσι κάποιοι καταφεύγουν στην «εύκολη» λύση και ανεξέλεγκτα κόβουν δέντρα όπου βρουν. Και το θέμα είναι ότι δεν το κάνουν για ίδια χρήση αλλά προβαίνουν και σε εμπόριο.

Τα περισσότερα περιστατικά παράνομης υλοτομίας δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ένα από αυτά που πληροφορηθήκαμε είναι τις τελευταίες μέρες στο δήμο Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ίσαρη, Βάστα, μέχρι το Λύκαιο όρος και τη Λυκόσουρα.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν η περιοχή έχει καταστεί έρμαιο των παράνομων υλοτόμων. Αφού όπως λένε κυρίως κυνηγοί που βρίσκονται πιο συχνά στο δάσος (το οποίο είναι το μοναδικό που έχει απομείνει από τις φωτιές) ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν άδεια. Ενώ οι περισσότεροι δεν κόβουν ένα –δυο δέντρα για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αλλά όπως συνέβη και στην περίπτωση της κατάσχεσης ενός φορτηγού, προβαίνουν στο κόψιμο δέντρων για να τα πουλήσουν.
Οι έλεγχοι δεν είναι συνεχείς στην περιοχή, αφού δεν υπάρχει προσωπικό στο δασονομείο και οι όποιες καταγγελίες προέρχονται από ιδιώτες – αν βέβαια μπουν στην διαδικασία να το πράξουν.
Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας σύμφωνα με τους αρμόδιους αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα αφού κάποιοι το βλέπουν και ως επάγγελμα.Υπάρχουν μάλιστα κυκλώματα και ένα από αυτά έχει εντοπιστεί και στη γειτονική Καλαμάτα.

Ημερίδα: Το Παρεμπόριο ως μοχλός επιβράδυνσης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Έκθεσης «Κορινθία 2012», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 μμ, στον χώρο της Έκθεσης (Σωληνουργεία Κορίνθου), ημερίδα με θέμα:


« Το Παρεμπόριο ως μοχλός επιβράδυνσης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.»

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα παραστούν ως ομιλητές

• Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

• Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Τατούλης Πέτρος

• Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε κ. Κορκίδης Βασίλης,

• Ο Αντιπρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε κ.Καβαθάς Γεώργιος

• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ Νανόπουλος Βασίλης.

• Ο Δικηγόρος- Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου PARIS XIII κ.Ανδρικόπουλος Παναγιώτης

Καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο της Πελοποννήσου να παρεβρεθεί στην ημερίδα, καθώς το θέμα του παρεμπορίου είναι πολύ σοβαρό και απειλεί τα καταστήματα και την Εθνική Οικονομία. Ταυτόχρονα οι ομιλητές είναι σημαίνουσες προσωπικότητες και οι τοποθετήσεις τους θα δώσουν την δυνατότητα στους συναδέλφους εμπόρους να ενημερωθούν, για τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά καθώς και για του τρόπους πάταξης του φαινομένου του παρεμπορίου.

Παράλληλα οι συνάδελφοι θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για το οξύ αυτό πρόβλημα

Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε Ν.Κορινθίας: Μαρίνα Ταουξίδη


Πρόεδρος ΟΕΣΠ&ΝΔΕ: Βασίλης Παγώνης

Επιχειρηματική συνάντηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Άγιο Πέτρο Βορ. Κυνουρίας

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του  Enterprise Europe Network, διοργανώνει, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., επιχειρηματική συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως: Καινοτόμες Καλλιέργειες, ΕΦΕΤ, Επιχειρηματικές αποστολές, κ.α. που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες της περιοχής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Πέτρου, στον Άγιο Πέτρο.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του Επιμελητηρίου        Αρκαδίας, όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Τηλέφωνα: 2710 227141-2.

Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη που υπερβαίνουν τις -365.000- ευρώ.

Συνελήφθη, σήμερα (27-09-2012) το πρωί, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας (1) 37χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σε βάρος του 37χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους -365.912,47- ευρώ.

Ο 37χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

H πρώτη μεταφορά και πώληση χαρτιού από τη Λακωνική Βιονεργειακή Α.Ε.

Νέα αυτοκτονία στην Τρίπολη – 71χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του…

Χθες το απόγευμα, βρέθηκε νεκρός, μέσα στο σπίτι του, ένας 71χρονος άνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kalimera-arkadia.gr, ο 71χρονος βρέθηκε κρεμασμένος και μάλιστα το πτώμα ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Εκτιμάται ότι ήταν νεκρός σχεδόν μία εβδομάδα, αν και αυτό θα προκύψει, μέσα από την ιατροδικαστική έρευνα.

Τον 71χρονο βρήκε μέσα στο σπίτι του ένα συγγενικό του πρόσωπο το οποίο και ειδοποίησε την αστυνομία.

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται η «επίθεση» της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικα στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, οι Ο.Τ.Α. οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση και στους Δήμους επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα κυρίως λόγω της εφαρμογής κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας.

Τελευταίο φαινόμενο είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωφελής Εργασία» όπου μέσω Μ.Κ.Ο. «ενοικιάζονται» εργαζόμενοι στους Δήμους.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος που είναι μια επανάληψη των «STAGE». Το μόνο που εξυπηρετούν τέτοιου είδους προγράμματα είναι τις πελατειακές σχέσεις κυβέρνησης και Δημάρχων, αλλά και την προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. λόγω έλλειψης προσωπικού με στόχο την εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

Την περίοδο αυτή που η οικονομική κρίση δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και οδηγεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να προστατέψει αυτούς τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση της κυβέρνησης, των Δημάρχων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα παίρνοντας τις πιο κάτω πρωτοβουλίες.

1.    Καθημερινές παρεμβάσεις για να καταβληθούν άμεσα οι αποδοχές καθώς σε πολλούς Δήμους παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2.    Να μην επιτρέπεται η απασχόλησή τους για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των Δήμων (Πράσινο, Οδοποιία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.λπ.).
3.    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια τοποθέτησής τους στις υπηρεσίες καθαριότητας (αποκομιδή - μεταφορά απορριμμάτων) αφού είναι παράνομη και θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στο Σ.ΕΠ.Ε. καθώς ούτε είναι ασφαλισμένοι στα Β.Α.Ε., δεν τους χορηγείται ανθυγιεινό επίδομα αλλά και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).

Συνάδελφοι,

Τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων θα πρέπει να προστατεύσει τους εργαζόμενους στα προγράμματα «εργασιακού μεσαίωνα» που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και Δήμαρχοι, να μην επιτρέπουν την απασχόλησή τους στις οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., να μην μένουν απλήρωτοι, καθώς αν υπάρξει καταγγελία η Μ.Κ.Ο. δεν θα έχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που επιχορηγείται.
Αυτή την περίοδο δεν πρέπει να μένει κανένας ΜΟΝΟΣ του…  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ανατρέψουμε τις «βάρβαρες» νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

         Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος         Γιάννης Τσούνης

«Πράσινη ανάπτυξη» στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης!

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Σύμβουλοι Μεγαλόπολης, τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, για την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου έργου (πράξης) «Πράσινες Αγροτικές ¨Κοινότητες¨- Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης Τ.Κ. Λεονταρίου Δήμου Μεγαλόπολης», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

(ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία κατάλληλων παρεμβάσεων στην αγροτική ¨Κοινότητα¨ Λεονταρίου του Δήμου Μεγαλόπολης, που θα υποστηρίξουν πολλαπλασιαστικά και επιδεικτικά το μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης», στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος, οδηγώντας ουσιαστικά σε μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας και εκπομπών CO2, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο στο σύνολό του περιλαμβάνει εργασίες:

- Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών περιοχών και κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Λεονταρίου

- Ενεργειακή Αναβάθμιση κελύφους ιδιωτικών κτηρίων Λεονταρίου (π.χ. προσθήκη θερμομόνωσης, κουφώματα, ψυχρά υλικά, σκίαση) και εξοπλισμού τους (π.χ. θέρμανση, κλιματισμός, αερισμός, διανομή, έλεγχος και αυτοματισμοί)

- Ενεργειακή Αναβάθμιση κελύφους και εξοπλισμού δημόσιων κτηρίων Λεονταρίου (π.χ. σχολείο, κοινοτικό κατάστημα, ΚΑΠΗ κλπ)

- Εγκατάσταση Φ/Β σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Τ.Κ. Λεονταρίου

- Προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικού οχήματος για ανακύκλωση υλικών

- Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη των έργων της προτεινόμενης Πράξης

- Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2eq για την εκτίμηση της επίδρασης της προτεινόμενης Πράξης στην Τ.Κ. Λεονταρίου

- Δράσεις διάδοσης, ενημέρωσης με ενέργειες προβολής της Πράξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, κατά την προετοιμασία έναρξης υλοποίησης της πράξης, αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη μέσα από οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας επιλέξει Δήμος (π.χ. ανάπτυξη ιστοσελίδας, παραγωγή ενημερωτικού υλικού σε προσβάσιμες μορφές, όπως έντυπα μεγάλων χαρακτήρων, εκτυπώσεις Braille, έντυπα easy to read, οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων κ.λπ.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής

σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 3.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων, δαπανών αρχαιολογίας.

Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας ΕΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Φορέας Υλοποίησης δεν μπορεί να αναλάβει συμβατικές δεσμεύσεις έναντι τρίτων, που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό, χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση από τον Κύριο του Έργου και την ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ “ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ” – ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ T.K. ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» («το Έργο») από τον Κύριο του Έργου στο Φορέα Υλοποίησης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της

σύμβασης ο Κύριος του Έργου αναθέτει στο Φορέα Υλοποίησης, δια μέσου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου έναντι της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ / της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):

1) Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης.

2) Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων.

3) Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων.

4) Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

5) Συνεργασία με τον κύριο του έργου για την σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων υποέργων.

6) Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου.

7) Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή).

8) Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο Φορέας Υλοποίησης, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων.

Μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα της Ταμειακής Διαχείρισης και των πληρωμών του «Έργου» από τον Κύριο του Έργου στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι ο «Φορέας για τη διενέργεια των πληρωμών (Υπόλογος» καλείται να εκτελεί τις παρακάτω ενέργειες:

1. Παρακολούθηση χρηματορροών

2. Εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου.

ΠΗΓΗ - ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ