Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Δημήτρης Αποστολόπουλος:Όταν η πολιτεία είναι αχάριστη (παράδειγμα ΧΔΒΑ)

Όταν η πολιτεία είναι αχάριστη

Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ )

Τα βιομηχανικά απόβλητα είναι όρος γενικός και αόριστος, που μπορεί να περιλαμβάνει από καρκινογόνα ή τοξικά υλικά(αμίαντος, υγρά συσκευών κ.λ.π.), έως οργανικά απόβλητα(λάδια οχημάτων κ.λ.π.).
Το βέβαιο είναι ότι τα παραπάνω υλικά δεν μπορούν να διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και να το επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα.
Πρέπει να συλλέγονται και επεξεργαζόμενα σε ειδικές μονάδες να επαναχρησιμοποιούνται(π.χ. ως καύσιμη ύλη ).
Ο χώρος που θα πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία πρέπει να πληρεί όλες τις προδιαγραφές προκειμένου η διαχείριση να είναι αποτελεσματική και να μην παρατηρούνται ανεξέλεγκτες επιδράσεις στο κείμενο περιβάλλον.
Οι βασικότερες προϋποθέσεις για την δημιουργία του (ΧΔΒΑ) είναι, η σύσταση του υπεδάφους, η σεισμικότητα που εμφανίζει, η σύνδεσή του με τις υδροφόρες διαδρομές και κυρίως η ικανότητα του αρμόδιου εκλεκτικού μηχανισμού που θα είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του.
Η πολιτεία άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία (ΧΔΒΑ) στη Μεγαλόπολη, προκαλώντας κατά τη άποψή μου, ένα περιβαλλοντικό και ένα ηθικό πρόβλημα.
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή που προτείνεται η δημιουργία του (ΧΔΒΑ) αποτελείται από σαθρά πετρώματα, μεγάλης σεισμικότητας (εκεί υπήρξε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού του 1964) και το κυριότερο η σύνδεση του υπεδάφους με τη μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων που βρίσκεται κάτω από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και τροφοδοτεί όλες τις υπόγειες διαδρομές των όμορων νομών. Επίσης η περιοχή διασχίζεται από τον Αλφειό ποταμό που αποτελεί πηγή ζωής για μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.
Ο έλεγχος δε για την κατασκευή και την σωστή λειτουργία του (ΧΔΒΑ) δεν πείθει κανέναν πλέον, μιας και στον ίδιο χώρο λειτουργεί η απόθεση του γύψου που παράγεται κατά τη λειτουργία της αποθείωσης στις μονάδες της ΔΕΗ, με τρόπο τυχοδιωκτικό, χωρίς να πληρείται καμία προϋπόθεση των όρων περιβαλλοντικής μελέτης που είχε προηγηθεί, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Το ηθικό πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται την προσφορά, επί 40 συνεχή χρόνια αυτής της περιοχής στην πατρίδα, που την μετέτρεψε σε "κρανίου τόπο" προκειμένου να αρπάξει τον πλούτο της, με οιοδήποτε περιβαλλοντικό τίμημα.
Μεγαλώσαμε σε μια περιοχή όπου κανείς δεν ήθελε να μείνει (απόδειξη τα λεωφορεία που καθημερινά μεταφέρουν εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα) και τώρα η αχάριστη και αγνώμονη πολιτεία έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή, με δόλιο τρόπο, ανακοινώνοντας μια απόφαση μηνών στη μέση του καλοκαιριού.
Για το αποτέλεσμα αυτό όμως ευθυνόμαστε εμείς, οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, που επιτρέψαμε στις εκάστοτε αυτοδιοικητικές αρχές Α΄ και Β΄ βαθμού να χρησιμοποιήσουν την ΔΕΗ ως μέσο ψηφοθηρίας, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της περιοχής στο βωμό της προσωπικής τους ματαιοδοξίας.
Εμείς επιτρέψαμε στη ΔΕΗ να μην εκπληρεί, ως όφειλε, τους όρους αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων(αναδάσωση κ.λ.π.), δίνοντας στους κάθε λογής επιστήμονες το δικαίωμα να θεωρούν την περιοχή κατάλληλη για τέτοιες επιλογές.
Φτάνει πια, η Μεγαλόπολη πρέπει να διεκδικήσει με κάθε τρόπο και οποιοδήποτε τιμήματα δικαιώματά της, όπως :
1.Την αποκατάσταση και την επιστροφή των εξαντλημένων ορυχείων στο Δήμο.
2.Την προστασία του υδροφόρου πεδίου της και την επιβολή ρήτρας για την αλόγιστη κατανάλωση νερού από τη ΔΕΗ, μιας και αυτός είναι πλέον ο πλούτος μας.
3.Τηνεπιβολή τέλους ως ποσοστό επί της παραγωγής για την εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου και την ρύπανση που προκαλείται, όπως ισχύει για όλες τις (ΑΕ) βιομηχανίες αυτής της κατηγορίας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προβάλει την αναγκαιότητα λειτουργίας του (ΧΔΒΑ), μιας και οι μεγαλύτερες ποσότητες αμιάντου που διέθετε
(5000 τόνοι περίπου), έχουν ήδη μεταφερθεί στη Γερμανία, ενώ για τα υπόλοιπα απόβλητά της (λάδια κ.λ.π.) λειτουργούν ήδη στο χώρο της βιολογικοί καθαρισμοί.

Αποστολόπουλος Δημήτρης
(Καθηγητής Φυσικός)

Ανοιχτή συζήτηση για τις φυλακές στη Μεγαλόπολη

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η



Ο Δήμος Μεγαλόπολης προσκαλεί σε ανοικτή συζήτηση - διαβούλευση τη Δευτέρα 1 - Αυγούστου - 2011 και ώρα 6:30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο ΠΟΛΥΒΙΟΣ, στη Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους, και τους Πολίτες της πόλης μας με θέμα :

΄΄ Πρόταση για δημιουργία Φυλακών στη Περιοχή μας ΄΄

Η συμμετοχή μας κρίνεται απαραίτητη γι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα καθόσον μέσα από το διάλογο και τις προτάσεις θα προκύψει μια απόφαση για το μέλλον μας, αποδεκτή από την Τοπική Κοινωνία.
Ο Δήμος στη συνέχεια θα προβεί στις απαραίτητες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης .

Πληροφορίες: Τάσος Κάβουρας
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Π. Τατούλης: τις απόψεις μας για τα σκουπίδια, υιοθέτησε πλήρως η διυπουργική επιτροπή

ΘΕΜΑ: «Τις απόψεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο σύνολο τους υιοθέτησε η Διυπουργική Επιτροπή για τα σκουπίδια.»


Τις απόψεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο σύνολο τους υιοθέτησε η Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Ιουλίου υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ. Θ. Πάγκαλου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και των υπουργών κ.κ. Πάρη Κουκουλόπουλου Υφ. Εσωτερικών, Θανάση Μωραίτη, Υφυπουργό του ΥΠΕΚΑ, Μανώλη Όθωνα Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και του ΓΓ του ΥΠΕΚΑ.

Στη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου, καθώς και τα αποφασιστικά βήματα που έχουν γίνει τόσο για την προσωρινή λειτουργία των δεματοποιητών και την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, όσο και για την προετοιμασία του Διεθνούς διαγωνισμού που θα επιλύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που επιτεύχθηκε από την ημέρα που μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Αιρετή Περιφέρεια. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα τις ενέργειες που έχουν γίνει και τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους και την άμεση δημοπράτηση του έργου. Επίσης τόνισε ότι, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την επιτελική συμμετοχή της Περιφέρειας.
Η διυπουργική επιτροπή υιοθέτησε στο σύνολό τους τις απόψεις του κ. Περιφερειάρχη και δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράστασή της ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να επιτύχει στο σχέδιο της, προκειμένου αυτό να αποτελέσει πρότυπο για όλη τη χώρα.

Επιμελητήριο Αρκαδίας : ζητά την ανάκληση της ΚΥΑ για το ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ Υ.Α. 200969/5-7-2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.–Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Την επανεξέταση της απόφασης για την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και την οριστική λύση του προβλήματος, ζητούν σε επιστολή τους ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, συμμεριζόμενο τις αντιδράσεις των φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου της Μεγαλόπολης, συνηγορεί στο αίτημα των φορέων της περιοχή για την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης 200969/5-7-2011 για την κατασκευή και λειτουργία χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στη περιοχή της Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν σας ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι μια ήδη επιβεβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή λόγω της επί δεκαετιών λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εξώρυξη του λιγνίτου από την ΔΕΗ ΑΕ.
Μέχρι σήμερα οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ, αλλά και των υπευθύνων των
αρμοδίων υπουργείων και δημοσίων φορέων, για ενέργειες και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων έχουν αποβεί άκαρπες. (Εγκαταστάσεις παραγωγής φωτοβολταϊκών – αναπλάσεις των σημείων εξώρυξης – δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. κ.λ.π).

Αποκορύφωμα αποτελεί η ως άνω υπουργική απόφαση, η οποία χωρίς να λάβει υπόψη της τις περιβαλλοντικές συνέπειες, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και την οικονομική παρακμή του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής δημιουργεί άλλο ένα αρνητικό σημείο με μακροχρόνια επιβλαβή αποτελέσματα. Με την ενέργεια αυτή όλη η περιοχή και ιδιαίτερα η επιχειρηματική κοινότητα της Μεγαλόπολης να υποστεί άλλο ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλήγμα.
Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί έναν τόπο με σημαντικής αξίας φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές και τεράστιες δυνατότητες τουριστικής και οικολογικής ανάπτυξης και αντί αυτού παλεύει με τη διαρκή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, την παρακμή και την επιβεβαρυμένη υγεία των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής (με νεοπλασίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά προβλήματα, τις τελευταίες πυρκαγιές του 2007 ).
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε καταστροφική για την περιοχή και την ανάπτυξή της τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου και ζητούμε να επανεξετάσετε το δίκαιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής για την εξεύρεση μιάς οριστικής λύσης του προβλήματος.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε:
1. ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ
3. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Επιμελητήριο Αρκαδίας : παρέμβαση για οφειλέτες

Αδικη η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ

Την άμεση επανεξέταση του μέτρου περί αυτοφώρου και ποινών φυλάκισης για οφειλέτες και μικροοφειλέτες άνω των 5.000 € «τη στιγμή μάλιστα που πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου» όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν μία κρίσιμη περίοδο, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα σε βαθύ τέλμα. Στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, οι επιχειρήσεις μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα συσσωρευμένα προβλήματα ρευστότητας, μειωμένης ζήτησης, διατήρησης των θέσεων εργασίας, οικονομικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, και τη δυσανάλογα σκληρή στάση του ελληνικού Δημοσίου απέναντί τους, με το «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα για συμψηφισμό αυτών των ποσών με τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ή τη μη καταβολή ΦΠΑ για προμήθειες προς το Δημόσιο.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Πραγματικά πρόκειται για ένα μέτρο εξοντωτικό και οικονομικά και κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο π.χ. 10.000 και επιχειρήσεις που οφείλουν 200.000 ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και δεν μπορούν να τις εισπράξουν ούτε να τις συμψηφίσουν, τη στιγμή που το δημόσιο, στενό και ευρύτερο, χρωστάει στις επιχειρήσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όμως δεν οδηγείται στο αυτόφωρο κανένας από τους Δημάρχους, Προέδρους Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., κρατικών επιχειρήσεων κ.λπ. Σαφώς και δε διαφωνεί κανένας με την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά είναι προφανές ότι ο τρόπος που επιλέγεται δεν ενισχύει ούτε το αίσθημα δικαιοσύνης ούτε το αίσθημα ισονομίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα μας από την κρίση στο μέλλον είναι η ανάπτυξη, είναι η επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα είναι αποκλειστική υπόθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή βάλλονται από παντού, αδίκως κατά την αποψή μας, αφού προσπαθούν ταυτόχρονα να επιβιώσουν, να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που τις αντιμετωπίζει ως «κλέφτες και φοροφυγάδες», τη στιγμή που επίσημα στοιχεία του ίδιου του
Υπουργείου σας καταδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα: Από τα 41,4 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 37 δις αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα και αφού αφαιρεθούν τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου και οι αποβιώσαντες ή πτωσεύσαντες, μιλάμε για 10.000 οφειλέτες. Και φυσικά αυτοί οι οφειλέτες οφείλουν πολύ περισσότερα από 5.000 ευρώ ο καθένας στο κράτος! Για να υπάρχει λοιπόν αίσθημα δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να ξεκινήσει από αυτούς τους οφειλέτες και είμαστε βέβαιοι ότι στη συνέχεια καμία άλλη μικρή επιχείρηση που οφείλει πράγματι στο κράτος, αλλά πολύ μικρότερα ποσά, δε θα θεωρεί άδικη την πιο αυστηρή αντιμετώπιση. Πάντα όμως σε συνδυασμό με αντίστοιχη συνέπεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
Ευελπιστούμε ότι θα επανεξετάσετε όλα αυτά τα θέματα που σας θέτουμε και ιδιαίτερα το τελευταίο μέτρο περί αυτοφώρου και ποινών φυλάκισης για μικροοφειλέτες και θα αναζητήσετε λύσεις, ώστε να δοθεί μία «χείρα βοηθείας» προς τις ΜΜΕ που καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες επιβίωσης αντί αυτές να οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο.


Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποιήθηκε:
1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Δ. Ρέππα
2. Βουλευτές Αρκαδίας

ΑΠΟΚΕΝΤΡ ΔΙΟΙΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: σύντομα η ανάρτηση δασικών χαρτών Μεσσηνίας

Πάτρα, 28-07-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΕΧΩΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος σε συνεργασία με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δρομολόγησαν την ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη της Μεσσηνίας. Ο χάρτης αφορά την περιοχή του τ. Δήμου Μεσσήνης και του τ. Δημοτικού Διαμερίσματος Ασπροχώματος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ζώνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την οποία θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες έπειτα από τις περιοχές Λεχαινών, Αρετής, Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που συντάσσονται και παρέχονται σε ελεύθερη πρόσβαση δασικοί χάρτες στη χώρα μας, γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και την οριστική οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει πλέον τι αποτελεί δάσος, αλλά και μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ο πολίτης θα γνωρίζει τη μορφή της έκτασής του και θα είναι σε θέση με αίτησή του να έχει στα χέρια του εντός μόνο μίας ημέρας την πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης που τον ενδιαφέρει, διαδικασία που μέχρι σήμερα καθυστερούσε αρκετούς μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και χρόνια.

ΔΕΗ: Σχετικά με ληξιπρόθεσμα χρέη ηλεκτροδότησης

Αναφορικά με την υπό εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για τη Διαχείριση του Χρέους Πελατών των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, η ΔΕΗ Α.Ε. σημειώνει τα εξής :

Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους η ΡΑΕ με τις προτάσεις της, που είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, επιδιώκει να οριοθετήσει. Στο παραπάνω πλαίσιο οι προτάσεις της ΡΑΕ για δημιουργία κανόνων που θα διέπουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ΔΕΗ, έχοντας αξιολογήσει τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών, έχει ήδη διατυπώσει τον προβληματισμό της και έχει υποβάλει στη ΡΑΕ κάποιες αρχικές σκέψεις αντιμετώπισης του θέματος. Μετά από λεπτομερή εξέταση των υπό διαβούλευση προτάσεων θα διατυπώσει τις ολοκληρωμένες απόψεις της επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση η Επιχείρηση τονίζει ότι αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών και παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών τους.




Αθήνα, 28 Iουλίου 2011 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Π. Τατούλης: στην συνάντηση με τους αρκάδες δημάρχους συζητήθηκε το θέμα των σκουπιδιών.

Ουσιαστική κινητικότητα για το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από τους Δημάρχους όλως των Περιφερειακών Ενοτήτων κατά τις διαδοχικές συναντήσεις εργασίας που είχε μαζί τους την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουλίου.

O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κάλεσε όλους τους Δημάρχους, να ορίσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκπροσώπους με σκοπό τη στενή συνεργασία για τη μελέτη και κατάρτιση του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα συγκροτηθεί έτσι, σημείωσε ο κος Τατούλης, μια ομάδα εργασίας η οποία θα διαβιβάσει τις πρώτες σκέψεις της στους Δημάρχους, οι οποίοι έπειτα από διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια θα διαμορφώσει τις παρατηρήσεις τους. Αυτές θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο το οποίο θα προκύψει από Περιφερειακό Συμβούλιο και το οποίο θα ξαναδοθεί στους Δημάρχους για τις τελικές τους παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μέσα από τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται η συνέργεια και συμμετοχή όλων, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης επίσης.



Τα τεύχη δημοπράτησης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια είναι έτοιμα και θα προκηρυχτούν στο τέλος Αυγούστου

Κατά τη συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους της Αρκαδίας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθιξε και το εξαιρετικά ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Όπως τονισε ο κ. Τατούλης, αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις για το θέμα αυτό θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε ο κ. Τατούλης ότι η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρη εξαρχής και εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με αυτή «ευθύνη μας είναι η ολική διαχείριση των σκουπιδιών. Υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά με τη μεταφορά των υπηρεσιών σε εμάς τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον. Τα τεύχη δημοπράτησης μάλιστα του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού είναι έτοιμα και θα προκηρυχτούν στο τέλος Αυγούστου». Η τεχνολογία επεσήμανε ο κ. Τατούλης, που θα υιοθετηθεί θα είναι προϊόν του διαγωνισμού, θα έχει ως σκοπό την ολική διαχείριση των σκουπιδιών και δεν θα υπακούει σε φωτογραφικές λογικές.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «το μεγάλο μου στοίχημα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταστεί πρωτότυπη περιφέρεια αειφορίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία ανεξέλεγκτη χωματερή.

Καταστροφικές οι συνέπειες στον κλάδο των οικοδόμων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εστάλη επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και στους αναπληρωτές Υπουργούς, με θέμα: “ Kαταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.”

Το κείμενο έχει ως εξής.

Εν μέσω κρίσης, τα εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και οι συνεχείς φοροεισπρακτικές πολιτικές έχουν οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. Από την ύφεση έχει επηρεαστεί και ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας, ο οποίος είναι αλληλένδετος με το εμπόριο.
Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε ‘καθίζηση’ συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις. Στην Περιφέρεια μας ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί ‘ατμομηχανή’ για την οικονομία. Δυστυχώς παρατηρήθηκε μέσα σε διάστημα 7 ετών δραματική πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα.
Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004 φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 52 , πτώση της τάξης του 70%.
Τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης εκ μέρους των Τραπεζών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ‘παγώματος’ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς παλαιότερα το 80% των οικοδομών ολοκληρωνόταν με δάνειο. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η τακτική αυτή των Τραπεζών παρότι ενισχύθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις είναι λανθασμένη και διογκώνει το πρόβλημα.
Το γενικότερο πάγωμα της αγοράς , η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα σε ακόμα πιο φθίνουσα πορεία.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:

- Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια μας, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

- Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.

- Τέλος η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ
μέρους των Τραπεζών. Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης ‘καθίζηση’ της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.



Εκ της Ομοσπονδίας

Σεπτέμβριος, δύσκολο το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς

Χωρίς βιβλία οι μαθητές τον Σεπτέμβριο

«Τεντώστε τα αυτιά σας» λέγεται το νέο σύστημα εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων που θα εφαρμοστεί αυτό τον Σεπτέμβριο στη χώρα, για πρώτη φορά από τον καιρό του Κρυφού Σχολείου. Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν τι λέει ο δάσκαλος, γιατί δεν θα έχουν βιβλία για να συμπληρώσουν τα κενά με διάβασμα στο σπίτι.
Από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα 1.200 τίτλων που διανέμονται κάθε χρόνο στα σχολεία δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα. Στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα τεύχη θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών περί τα τέλη Οκτωβρίου. Προτού κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των βιβλίων στο μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων. Και αυτό είναι το καλό σενάριο που προϋποθέτει να μην υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι μαθητές θα έχουν βιβλία μεταξύ Απόκριας και Πάσχα διότι ο προεκλογικός φόρτος των τυπογράφων δεν θα τους επιτρέψει να τυπώσουν σχολικό υλικό, το οποί άλλωστε αφήνει στις επιχειρήσεις πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα φυλλάδια των υποψηφίων.
Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των 40 χρόνων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που έχει ήδη καταργηθεί με νόμο και φέτος λειτουργεί για τελευταία χρονιά.

Το υπουργείο Παιδείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της απαλλαγής του Κρατικού Προϋπολογισμού από το κόστος του έντυπου βιβλίου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-----------------------------------------------------------------------

Λουκέτο στα πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα μεταξύ Διαμαντοπούλου και πρυτάνεων οι οποίοι χθες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο και να προσβάλλουν ως αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου της για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων.
«Ούτε η Χούντα δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοιες αλλαγές» ανέφεραν κατατείνοντας στο συμπέρασμα ότι τα ελατήρια που υπαγόρευσαν ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι α) τα αλλότρια συμφέροντα και β) η πρόκληση κοινωνικής έκρηξης.
Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν εκ νέου σφοδρές αντιδράσεις από τους αγανακτισμένους ενώ παραμένει ανοιχτό το μέτωπο των ταξιτζήδων , ο καθείς καταλαβαίνει σε τι κλίμα θα διεξαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Επιμελητήριο Αρκαδίας : σχετικά με ολοκλήρωση ΕΟ Μεγαλόπολης- Καλαμάτας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για την καθυστερούμενη διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας με αποτέλεσμα την απομόνωση των επιχειρηματιών της Μεγαλόπολης αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ι.Ραγκούση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.


Κύριε Υπουργέ,

Mε την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε την αγωνία και την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής της Μεγαλοπόλεως για τη συνεχώς καθυστερούμενη διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας, με αποτέλεσμα την εδώ και δύο χρόνια επιχειρηματική και αναπτυξιακή απομόνωση του.
Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους, η προτεινόμενη συνδετήρια οδός μέσω της περιοχής Περιβολίων έχει εξελιχθεί σε «γεφύρι της Άρτας» από τις καθυστερήσεις, τα κωλύματα και ότι άλλο, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα η σύνδεση με τον Ε.Ο. Μεγαλόπολης – Καλαμάτας.
Το τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Μεγαλόπολης είναι ότι ο οποιοσδήποτε διερχόμενος στη Νέα Εθνική Οδό Μεγαλόπολης – Καλαμάτας για να μπει στη πόλη της Μεγαλόπολης θα πρέπει να διανύσει περί τα 20 χιλιόμετρα, πράγμα ασύμφορο οικονομικά λόγω του κόστους των καυσίμων, της οικονομικής κρίσης της αγοράς και υπερβολικά επιζήμιο για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.
Θεωρούμε κ. Υπουργέ, ότι σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς και με την τόσο μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας θα πρέπει να προγραμματιστεί η ολοκλήρωση τουλάχιστον των υπό κατασκευή τμημάτων που αναφέραμε παραπάνω, ώστε η μεταφορά αγαθών και προσώπων να συνεχίζεται με τις μικρότερες δυνατόν επιβαρύνσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί σύντομα λύση και πόροι ολοκλήρωσης του παραπάνω έργου.

Με εκτίμηση,


ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποίηθηκε:
1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Π. Τατούλη
2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
3. ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
4. ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
5. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΟΡΕΑΣ

Σύλ.Επισκευασ. Αυτοκιν.& Μηχαν Μεγ/λης: απόφαση για ΧΔΒΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ



ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην τελευταία γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 25-7-2011 ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν είναι και η συνεχιζωμενη προσπάθεια να κατασκευαστή στη περιοχή της Μεγαλόπολης χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων (Χ Δ Β Α)

Το θέμα αυτό μας απασχολεί αρκετά χρόνια μιας και είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της περιοχής την μεταλιγνιτικη εποχή που ήδη άρχισε ,

Εμάς σαν μόνιμους κάτοικους και επαγγελματίες της περιοχής μας αφορά άμεσα η εξέλιξη ενός τετιοιου θέματος .

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει με έγραφα μας προς όλους τους αρμόδιους (ΔΕΗ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ) τους λόγους που δεν πρέπει να κατασκευαστή ο Χ Δ Β Α στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης ,δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε .μερικούς από τους λόγους που εξακολουθούν να υπάρχουν και να είναι αποτρεπτική η δημιουργία ΧΔΒΑ.

Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από την άναρχη λειτουργία των ορυχείων και την μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους με αποτέλεσμα η περιοχή να μοιάζει σεληνιακό τοπίο.
Η πολύ μεγάλη ρύπανση της περιοχής από την λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούσαν χωρείς τα απαραίτητα αντιρρυπαντικά μέτρα τόσα χρόνια .
Την ύπαρξη της μεγαλύτερης υπόγειας λίμνης γλυκού νερού στην περιοχή μας και μια μολυνση της θα είναι καταστροφική για όλη την Πελοπόννησο.
Την δυναμική τουριστικής ανάπτυξης στις περιοχές γύρο από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης
Το γενικότερο κλίμα απαξίωσης της περιοχής που δημιουργείτε με την κατασκευή του ΧΔΒΑ η οποιοδήποτε άλλης παρόμοιας δραστηριότητας που θα επιβαρύνει την περιοχή και θα είναι καταστροφική για την ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια .
Για όλους τους παρά πάνω λόγους ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ από όλους τους αρμόδιους

Να μην κατασκευαστή κανένας ΧΔΒΑ στην περιοχή μας
Να μην δοθεί καμιά άδεια στη ΔΕΗ για την δημιουργία χώρου ταφής αμιάντου .
Να γίνει άμεσα κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής.
Από τον ΔΗΜΑΡΧΟ και το δημοτικό συμβούλιο να ανοίξουν .σοβαρά την συζήτηση για την ανάπτυξη της περιοχής με τα καινούργια δεδομένα που δημιουργούνται σε συνεργασία με τον εμπορικό και επαγγελματικό σύλλογο τους φορείς της περιοχής δεδομένου ότι είναι ο μόνος δρόμος να σταματήσουν όλοι αυτοί να ενδιαφέρονται να μετατρέψουν την περιοχή μας σε μια τεράστια χαβούζα.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας σε κάθε προσπάθεια με κάθε μέσο από όπου και αν προέρχεται για την αποτροπή κατασκευής ΤΟΥ ΧΔΒΑ.


Η γενική συνέλευση

90 συμβασιούχοι για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο



Στις 04.07.2011 υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» και του Ινστιτούτου Εργασίας (Ι.Ν.Ε.-Γ.Σ.Ε.Ε.), ένα Μνημόνιο – Συμφωνία Συνεργασίας, με σκοπό την αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των μερών για την υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα με τίτλο: ΄΄Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω κοινωφελούς εργασίας στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15131/οικ.3949/ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β’ 613/15. 04.2011) Κ.Υ.Α.

Με το προτεινόμενο έργο επιδιώκεται η διευκόλυνση στην πρόσβαση της απασχόλησης μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα αλλά και της ανάπτυξης συνεργασίας μέσω φορέων και συλλόγων.

Έτσι προάγεται ο κοινωνικός διάλογος και η συνέργεια, προκειμένου από τη μία να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και αφετέρου να θεμελιωθεί μια διαφορετική κουλτούρα αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας.

Οι θέσεις που ζητήθηκαν είναι συνολικά ενενήντα (90) και οι ωφελούμενοι ανά Ειδικότητα έχουν ως κάτωθι:
1-ΤΕ Νοσηλευτικής-10
2-ΔΕ Νοσηλευτικής-20
3-ΔΕ Πληροφορικής-10
4-ΔΕ Γραμματέων –
Διοικητικών με γνώση Η/Υ-15
5-ΤΕ Πληροφορικής-5
6-ΠΕ Πληροφορικής-5
7-Γενικών Καθηκόντων –
Καθαριστές Υ.Ε.-5
8-Βοηθών Μαγείρων ΔΕ-3
9-Λαντζέρης Υ.Ε.-1
10-Τραπεζοκόμων Υ.Ε.-3
11-Πλύντης Υ.Ε.-3
12-ΤΕ Μαιευτικής-5
13-ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας-2
14-ΠΕ Ψυχολόγων-1
15-ΤΕ Επισκεπτών Υγείας-2
ΣΥΝΟΛΟ-90
Το διάστημα υλοποίησης του προγράμματος θα είναι από 01.10.2011 έως 30.09.2012.

Συντάκτης: peloponnisiaki.gr– 26 Ιουλίου 2011

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σχετικά με την σχολή απολυμαντών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΩΝ

Α. Σας ενημερώνουμε ότι όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν στη σχολή απολυμαντών μπορούν να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά από τις 5/9/11 μέχρι και τις 23/9/11 στην Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών – Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196 – Τηλ: 210 6463924.

Δικαιολογητικά:

1) Αίτηση συμμετοχής, με τη σχετική έγκριση της υπηρεσίας τους, στην περίπτωση που υπηρετούν σε Δημόσιο Φορέα.

2) Απολυτήριο Γυμνασίου ή ενδεικτικό Γ’ τάξης Γυμνασίου παλαιού τύπου ή άλλης ισότιμης σχολής.

3) Πιστοποιητικό Υγείας από Κρατικό Νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό, στο οποίο να βεβαιώνεται, ότι δεν πάσχει ο ενδιαφερόμενος από νόσημα που παρακωλύει την τέχνη του απολυμαντή.

4) Αποδεικτικό ηλικίας (δεκτοί από 18 – 50)

Β. Η φοίτηση είναι εξάμηνη χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, κατόπιν επιλογής από Επιτροπή που ορίζεται από το Υ.Υ. & Κ.Α.

Γ. Ο αριθμός των σπουδαστών ορίζεται σε (25) είκοσι πέντε άτομα, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυξάνει ο αριθμός σε (30) τριάντα με έγκριση του Υπουργού Υγείας & Κ. Α.

Δ. Μετά τη φοίτηση και την επιτυχή εξέταση από την Επιτροπή του Υπουργείου χορηγείται πιστοποιητικό απολυμαντή.

Ε. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν γίνονται δεκτές ή θεωρούνται ως μη υποβληθείσες.



Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 27/7 στην Καλαμάτα

Η Νεολαία του ΣΥΝ και η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΝ οργανώνουν
την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011, στις 9.00 μ.μ.
πολιτική εκδήλωση στην Καλαμάτα,
στο χώρο της προκυμαίας του λιμανιού στην παραλία.

Ομιλητής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Νάσος Ηλιόπουλος.


Καλαμάτα 26/7/2011
Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο: εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

Αθήνα 26 Iουλίου 2011
Θέμα: Εκθέσεις α) Eurasia Packaging και β) 6th Food Technology Fair στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας ,15-18 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη διοργανώτρια εταιρεία πραγματοποιεί επιχειρηματική αποστολή στα πλαίσια των ανωτέρω εκθέσεων στις 15-18 Σεπτεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Το επιμελητήριο σε συνεργασία με τη διοργανώτρια εταιρία θα καλύψει:
Α. το κόστος του ξενοδοχείου 5 αστέρων για 2 νύχτες.
Β. ένα γεύμα ημερησίως στο εστιατόριο του εκθεσιακού κέντρου.
Γ. την μεταφορά απο το αεροδρόμιο πρός το ξενοδοχείο και στον εκθεσιακό χώρο καθημερινά.

Σκοπός της ανωτέρω αποστολής είναι η δημιουργία νέων επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδος-Τουρκίας.
Στην ανωτέρω αποστολή ηγείται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Παναγιώτης Κουτσίκος.

Δήμος Μεγαλόπολης: Όλοι μαζί ενωμένοι στο δίκαιο αγώνα μας, ΟΧΙ στον ΧΔΒΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Με μεγάλη μας απογοήτευση, ενημερώνουμε το λαό της πόλης μας ότι η Πολιτεία λειτουργώντας αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά προχώρησε σε έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και τη λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.
Η πολύπαθη περιοχή μας που υποφέρει για 40 χρόνια από τη ρύπανση και τη μόλυνση του Περιβάλλοντος από τη λειτουργία των Ορυχείων και των Λιγνιτικών Σταθμών της ΔΕΗ διαμαρτύρεται έντονα. Τα ρυπαντικά φορτία που έχουμε δεχτεί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και επίπεδο ζωής που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 15-7-2011 καταδίκασε τις μεθοδευμένες και παράνομες ενέργειες των τεσσάρων Υπουργών που υπογράφουν την ΚΥΑ και δήλωσε ότι με κάθε τρόπο θα υπερασπιστούμε το συμφέρον του Τόπου μας. ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

Να καταγγείλει τις μεθοδευμένες ενέργειες των αρμοδίων Υπουργών που αποφασίζουν ερήμην των πολιτών της περιοχής.
Να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του για κατασκευή και λειτουργία ΧΔΒΑ στη περιοχή, εμμένοντας στις μέχρι τώρα ομόφωνες αποφάσεις του.
Να δηλώσει ότι θα αγωνιστεί μαζί με το λαό της περιοχής κινούμενο προς κάθε κατεύθυνση για την ακύρωση της ΚΥΑ.
Να καλέσει τους Υπουργούς, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Βουλευτές του Νομού, το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Περιφερειάρχη και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να πάρουν άμεσα θέση, να προστατέψουν τα συμφέροντα της Μεγαλόπολης και να στηρίξουν το δίκαιο Αγώνα μας.
Να ορίσει Επιτροπή συντονισμού και αγώνα αποτελούμενη από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ. Σ. και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων για το συντονισμό και την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος των κινητοποιήσεων.

Η Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου μεταξύ των άλλων αποφάσισε :

Να προβούμε μαζικά στο συμβολικό κλείσιμο των ταινιοδρόμων του Λιγνιτορυχείου της ΔΕΗ, την Τετάρτη 27-7-2011.
Τόπος συγκέντρωσης η αίθουσα των συνεδριάσεων του Δ. Σ. στις 12 το μεσημέρι (οδός Λ. Ζέρβα), και με πορεία προς τους ταινιοδρόμους.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους, τους Φορείς της πόλης και Συλλόγους να συμμετάσχουν στη κινητοποίηση.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου σε εγρήγορση και δυναμικό αγώνα, προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο μετατροπής του Τόπου μας σε σκουπιδότοπο και επικίνδυνη βιομηχανική χαβούζα, που θα οδηγήσει στο μαρασμό και την ερήμωσή του.

Όλοι μαζί ενωμένοι στο δίκαιο αγώνα μας.

Περιφ. Πελοποννήσου: Παναγιώτης Αλευράς νέος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ο Παναγιώτης Αλευράς εκλέχθηκε Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
Ομόφωνα εκλέχθηκε, ο Παναγιώτης Αλευράς Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας στην θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Μαλαπάνη, μετά από διαδικασία εκλογής μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων της ΠΕ Μεσσηνίας την Δευτέρα 25 Ιουλίου στην Τρίπολη.

Μας χαρακτηρίζει η ικανότητα της υπέρβασης
Ο κος Αλευράς, πρώτος σε ψήφους Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη μια που ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Αργυράκης, παρόλο του ότι είχε την πρόθεση, όπως είπε, να θέσει υποψηφιότητα, δεν το έκανε αυτό με γνώμονα το συμφέρον του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος σημειώνοντας ωστόσο ότι "το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να έχει τα στοιχεία που θα βγάλουν την παράταξη από την εσωστρέφεια".
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης λίγο πριν την διεξαγωγή της εκλογής του νέου Αντιπεριφερειάρχη αφού ευχαρίστησε τον κο Μαλαπάνη για την συνεισφορά του, χαρακτήρισε "υψηλού επιπέδου την συλλογικότητα που επέδειξαν τα μέλη του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος" με την επιλογή του Παναγιώτη Αλευρά ως μοναδικού υποψηφίου για την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι "ακόμα μια φορά τα στελέχη του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος δείχνουν ξεκάθαρα σε όλους του συμπολίτες μας ότι μας χαρακτηρίζει η ικανότητα της υπέρβασης".

Η ΠΕ Μεσσηνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο
"Κόντρα στις Κασσάνδρες που ασχολούνται με τα δικά τους προβλήματα τα οποία θέλουν να μεταδώσουν και να τα κάνουν προβλήματα των συμπολιτών μας στην Μεσσηνία, εμείς έχουμε ξεκάθαρα δηλώσει ότι η ΠΕ Μεσσηνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο" συνέχισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι "Με την ένταξη μεγάλων έργων στην ΠΕ Μεσσηνίας αποδείξαμε το ενδιαφέρον μας απέναντι στην προηγούμενη Νομαρχιακή Διοίκηση που απέτυχε να το κάνει στο παρελθόν".

Θα πρέπει ο Αντιπεριφερειάρχης να συζητά όλα τα θέματα με όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους
Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι "Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τα πράγματα, ήρθαμε να δημιουργήσουμε το καινούργιο. Εντολή είναι να δημιουργηθεί μια νέα συλλογικότητα στην διοίκηση των Περιφερειακών Ενοτήτων. Θα πρέπει πλέον ο Αντιπεριφερειάρχης να συζητά όλα τα θέματα που είναι στην ατζέντα της εβδομάδας με όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ." και κατάληξε με έμφαση "Αυτή είναι η νέα συλλογικότητα που ζητώ"

Η εποχή των λευκών κολάρων τελείωσε
"Τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς δουλειά... Δουλειά... Δουλειά... Δουλειά... Η εποχή των λευκών κολάρων τελείωσε. Εμείς είμαστε δουλευταράδες. Θα δουλέψουμε θα εργαστούμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την μεγάλη εμπιστοσύνη και την μεγάλη αγάπη που μας έχουν δείξει οι Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας" σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που αναφέρθηκε και στο ΕΣΠΑ.

Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ τελείως ξεχαρβαλωμένο
"Είμαστε έτοιμοι θετικά. Έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη διαφορά, και πρέπει να συνεχίσουμε με νέες ιδέες να προχωρήσουμε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Οι ιδέες μας αυτές έχουν απολύτως υιοθετηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή" ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ τελείως ξεχαρβαλωμένο, όπου άνθρωποι που δεν είναι γνώστες είχαν αναπτύξει θέσεις και προσεγγίσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει μόνο η απορροφητικότητα των έργων αλλά και η αποδοτικότητα του προγράμματος στα πλαίσια του στρατηγικού μας σχεδιασμού"

Αγροτικός Τομέας, Τουρισμός και Καινοτομία στο κέντρο του σχεδιασμού μας
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε στην συνέχεια ότι "Έχουμε κινηθεί πρώτοι για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργήσουμε νέες δομές. Δεν θα προωθηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τον δικό μας σχεδιασμό" για να καταλήξει "Εμείς έχουμε θέσει τον Αγροτικό Τομέα, τον Τουρισμό και την Καινοτομία στο κέντρο του σχεδιασμού αυτού"

Από Σεπτέμβρη θα εφαρμόσουμε στην Πελοπόννησο τον δικό μας Αναπτυξιακό Νόμο
Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ Μεσσηνίας ότι "από το Σεπτέμβρη θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και η δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην Πελοπόννησο τον δικό μας Αναπτυξιακό Νόμο"

Ανδρέας Λυκουρέντζος: ερώτηση για Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την κατασκευή Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Αξιότιμον Υπουργό Δικαιοσύνης,
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

ΘΕΜΑ: «Κατασκευή Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου»

Σύμφωνα με την απόφαση 18717/5836 την 7η Ιουνίου 2011 του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με θέμα τον ορισμό επιτροπής για εξεύρεση και απόκτηση κατάλληλου γηπέδου για την κατασκευή Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου, διαμορφώνεται η προοπτική κατασκευής σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος. Είναι προφανές ότι οι συνθήκες λειτουργίας και οι περιορισμένες δυνατότητες των υφιστάμενων φυλακών Τρίπολης, επιβάλλουν την κατασκευή νέου καταστήματος. Η επιλογή του γηπέδου κατασκευής δεν μπορεί να είναι εκτός της περιοχής του Δήμου Τριπόλεως αλλά εντός και ως συνέχεια της έδρας των φυλακών Τρίπολης.

Επιπλέον, η κατασκευή του νέου καταστήματος σε περιοχή εντός του νέου Δήμου Τρίπολης θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια της υπηρεσιακής κατάστασης του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι είναι περίπου ογδόντα (80), και την ομαλή εκπλήρωση των οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Παράλληλα θα επιτρέψει την ενισχυμένη μοριοδότηση των καταγόμενων από το Δήμο Τρίπολης στην περίπτωση προσλήψεων νέων υπαλλήλων. Περιοχές του ευρύτερου νέου Δήμου Τρίπολης, προσφέρονται προς αξιοποίηση, χωρίς να επέλθει πλήγμα στην ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα του Δήμου και της ιστορικής πρωτεύουσάς του.

Κατόπιν αυτών
Ερωτάται
Ο αξιότιμος κ. Υπουργός
1. Είναι στις προθέσεις σας να θεωρήσετε το Γενικό Κατάστημα Κρατήσεων Πελοποννήσου ως μετεξέλιξη των Φυλακών Τρίπολης και να αποτελέσει η αξιολόγηση αυτή καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή του γηπέδου κατασκευής του νέου σωφρονιστικού καταστήματος;
2. Είναι στις προθέσεις σας να μοριοδοτηθούν όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις, φυλακή Μαλανδρινού, με αυξημένα ποσοστά λόγω καταγωγής οι δημότες του Δήμου Τρίπολης στην περίπτωση προσλήψεων νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων για την λειτουργία του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου αν κατασκευαστεί εντός του δήμου Τρίπολης;
3. Είναι μεταξύ των κριτηρίων σας η επιλογή του γηπέδου να μην εντοπίζεται σε τόπο συνδεόμενο με την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου Τρίπολης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος

Παν. Λαφαζάνης: "έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης η κατασκευή ΧΔΒΑ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. Υπουργό
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας& Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, υλοποιώντας σχέδιο της Ν.Δ, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Aνάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κοντά στον οικισμό Θωκνίας (αναρτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2011 στη Διαύγεια).

Ήδη υπάρχει αρνητική ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 15/07/2011 με ομόφωνη απόφαση του, κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί επιτροπή(αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις) που θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει άμεσες κινητοποιήσεις.
Ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ, βρίσκεται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής απόθεσης του ορυχείου Θωκνίας, 400.μ βορειανατολικά από τον οικισμό Θωκνίας και 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης.
Η συνολική έκταση θα φθάνει τα 291 στρέμματα περίπου, η συνολική χωρητικότητα ως προς τα διατιθέμενα απόβλητα 113.000 κ.μ. ενώ η χρονική διάρκεια λειτουργίας του εκτιμάται σε 30 χρόνια. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ΧΔΒΑ που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή από την λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών, η κατασκευή ΧΔΒΑ θα είναι ότι χειρότερο, που όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι, θα καταστήσει τη Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή, όπως επίσης στo λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ είναι πολύ κοντά στον Αλφειό ποταμό.

Η ενέργεια του ΥΠΕΚΑ αιφνιδίασε τους πάντες, γιατί έχουν προηγηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κ. Ρέππα(τότε Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), που απέρριπτε τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, ο οποίος δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2010 στον ραδιοφωνικό σταθμό «Megalopoli fm»: «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Κυβέρνησή μας», Όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κίνδυνο να γίνει χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων», ενώ στην ίδια συνέντευξη έλεγε ότι ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε να γίνει ΧΔΒΑ για όλη τη Νότια Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έφερνε στην σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Με βάση τα παραπάνω και από το γεγονός ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής του ΧΔΒΑ πλησίον του Αλφειού ποταμού και σε περιοχή όπου κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν μετακινήσεις του εδάφους με εμφανείς επιπτώσεις ακόμη και σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με ποια μελέτη και ποια διαδικασία διαλόγου, με την τοπική κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ); Θα λάβει υπ’ όψιν του τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής, καθώς και αυτές που είχε διατυπώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης;

2. Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία ΧΔΒΑ, σε περιοχές λιγότερο επιβαρημένες από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και ποιες είναι αυτές; Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη ήδη επιβαρημένη περιοχή της Μεγαλόπολης, γιατί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου λόγω αυξημένου κινδύνου στη δημόσια υγεία και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ;


Ο ερωτών Βουλευτής


Λαφαζάνης Παναγιώτης

Παν. Βαλασόπουλος: η πρόταση για την προστασία του πολίτη

Η πρόταση Βαλασόπουλου για την «Προστασία του Πολίτη»

Με μία τεκμηριωμένη πρόταση, που πέρασε κατά πλειοψηφία και αφορά στην «Προστασία του Πολίτη», τόσο την πολιτική ,όσο και σε επίπεδο αστυνόμευσης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας Παναγιώτης Βαλασόπουλος , κατέθεσε από την πλευρά της παράταξης Δράκου, ψήφισμα-απόφαση .
Ο Βαλασόπουλος τόνισε την ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας των πολιτών και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που μεταξύ άλλων περιελάμβανε:
----Την δημιουργία και λειτουργία συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση τοπικών καταστροφών ή περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης
----- να αποσταλεί ψήφισμα-απόφαση στο αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα ζητά την καταγραφή και ενίσχυση , όπου υπάρχει ανάγκη, της αστυνομικής δύναμης στην περιφέρεια μας , ανάλογα με τον πληθυσμό και τα ποσοστά εγκληματικότητας που έχουν καταγραφεί. Ταυτόχρονα την αστυνόμευση στα γήπεδα να αναλάβουν εταιρείες Security, με κόστος των ίδιων των ομάδων, χωρίς να επιβαρύνονται οι αστυνομικοί υπάλληλοι που αρμοδιότητα έχουν την φύλαξη των πολιτών.
---- την κατάθεση ολοκληρωμένης εισήγησης πριν αποφασιστεί η σύσταση Ειδικού Ταμείου Αρωγής για την προστασία του Πολίτη.

Π. Τατούλης: «αναβολή στο αιολικό πάρκο Μάνης"

ΘΕΜΑ: «Αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε θέσεις της Μάνης»

Αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε θέσεις της Μάνης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό συμβούλιο την Δευτέρα 26 Ιουλίου, ενώ τόνισε την ευαισθησία και αγάπη του για την περιοχή, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να λάβει ξεκάθαρη θέση εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η απάντηση από το ΥΠΕΚΑ που δεν έχει δοθεί.
Πρότεινε λοιπόν ο Περιφερειάρχης τη μετάβαση του μαζί με τους επικεφαλείς των υπόλοιπων παρατάξεων στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να κάνει αυτοψία, χωρίς να μειώνει τις παρεμβάσεις των πολιτών που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται με έντονο τρόπο οτιδήποτε βοηθά την ανάπτυξη του τόπου σε μια τόσο δύσκολη χρονικά συγκυρία και από την άλλη πλευρά να γίνεται δεκτό με ικανοποίηση η μεταφορά των σκουπιδιών μας στη Γερμανία, αφού εμείς δεν θέλουμε να τα διαχειριστούμε.
Οι ΑΠΕ ανέφερε ο κ. Τατούλης είναι μεγάλο στοίχημα για τον τόπο και η λειτουργία τους έχουν επιφέρει μείωση κατά 10% στην τιμή της κιλοβατώρας. Ενημέρωσε δε το σώμα ο κ. Τατούλης, ότι ως Υπουργός Πολιτισμού είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη για τους κανόνες ανάπτυξης της Μάνης, για την προστασία και ανάδειξή της, ενώ σήμερα εντάσσονται τα έργα του λιμανιού του Γυθείου και του δρόμου Αρεόπολης – Γερολιμένα.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι καμία περιοχή δεν θα κορεστεί με αιολικά πάρκα και ότι ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι το υψηλό επίπεδο συνεννόησης με την τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό ζητείται η γνώμη της αν και από το νόμο δεν είναι απαιτούμενη.

Φινλανδία: βάλτε ενέχυρο την Ακρόπολη για να σας δώσουμε χρήματα



Όπως θα διαβάζαμε στον Αστερίξ «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» αλλά τη θέση των Ρωμαίων δώστε στους Φινλανδούς.
Και αυτό γιατί την ώρα που στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις έπαιρναν φωτιά προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία τόσο για το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, κάποιοι από τους εταίρους μας αποφάσισαν να ζητήσουν περίεργες εγγυήσεις προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, οι Φινλανδοί ζήτησαν την υποθήκευση του Παρθενώνα, ως εγγύηση για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Ως απαραίτητη συνθήκη για τη χορήγηση του νέου δανείου, η Φινλανδία κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε ως εγγύηση δημόσια αγαθά όπως μερικά ελληνικά νησιά και την Ακρόπολη και μερικά ελληνικά νησιά» γράφει η Ιταλική εφημερίδα.

Μάλιστα οι Φινλανδοί «κοστολόγησαν» τον Παρθενώνα στα 300 εκατομμύρια ευρώ!

Στο τέλος του άρθρου, η Corriere della Sera θέτει και ένα ρητορικό ερώτημα: «Άραγε θα άφηναν τον Παρθενώνα στο σημείο και θα τον νοικιάζανε ή θα τον έπαιρναν μαζί τους στο Ελσίνκι»;

Απάντηση Παν. Μπούρα στον Σπ. Τσιριγώτη για Ίδρυμα Μελά

Ίδρυμα Μελά

Μέρα μεσημέρι έγινε η θεμελίωση του Νηπιαγωγείου Μελά στον οικισμό Μαραθούσας. Έγινε σε μια σεμνή τελετή αφού ο κύριος Βίκτωρ Μελάς αδυνατούσε να παρευρεθεί και η εκπαιδευτική κοινότητα τελεί εν αδεία αυτόν τον καιρό.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή με σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα αλλά και διαφάνεια, πασχίζει για την ουσία και όχι για επικοινωνιακές υπερβολές και παράτες.
Συμφωνούμε όμως ότι και για την καθυστέρηση υλοποίησης της σπουδαίας αυτής χορηγίας του Ιδρύματος Μελά πρέπει να ακουστούν οι αλήθειες :

Αλήθεια 1η: Όντως από το 2004 το Ίδρυμα Μελά μέσω της ευγενικής πρότασης της κυρίας Ρόμπου απευθύνθηκε στην τότε Δημοτική Αρχή.

Αλήθεια 2η: Γιατί όμως δεν προχώρησε το έργο (2004-2005-2006);
Το έργο τελμάτωσε γιατί η τότε Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε μια προσφιλή της τακτικής δηλαδή την παράνομη οικειοποίηση (δημοτικοποίηση) ενός οικοπέδου που ανήκε στην Πρόνοια (Υπ. Υγείας). Μάλιστα εντελώς αυθαίρετα προχώρησε στην σύνταξη συμβολαίων ιδιοκτησίας του Δήμου χρησιμοποιώντας την μέθοδο της χρησικτησίας και τις υπηρεσίες δυο αντιδημάρχων που με ένορκες βεβαιώσεις έλεγαν ότι ο Δήμος κατείχε το οικόπεδο αυτό!!!
Ευτυχώς που εγκαίρως διαπιστώθηκε η λαθροχειρία και γλυτώσαμε από τα χειρότερα…
Όλα αυτά τα μάθαμε από τον απογοητευμένο κύριο Μελά, κατά συνέπεια κάποιοι άλλοι καθυστέρησαν και δυσφήμησαν το έργο και όχι εμείς.

Αλήθεια 3η: Μετά από προσπάθεια αποκτήσαμε ξανά την εμπιστοσύνη του κύριου Βίκτωρα Μελά και του συμβουλίου του Ιδρύματος και ακολουθώντας την όπως γραφειοκρατική ΝΟΜΙΜΟ ΟΔΟ αποκτήσαμε το οικόπεδο και με αυτό προχωρήσαμε στην μελέτη και τις άλλες αδειοδοτήσεις.

Φαίνεται ότι ο κύριος Τσιριγώτης αναπολεί τους δικούς του ταχείς ρυθμούς όταν με πολλές φανφάρες θεμελίωσε και κατασκεύασε σε ξένα οικόπεδα τον βρεφονηπιακό σταθμό, την τηλεθέρμανση, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κ.α.
Άραγε γιατί στο Δελτίο Τύπου ξέχασε να αναφερθεί στην επίσης πρόσφατη θεμελίωση του πνευματικού κέντρου Πλάκας που επί 8 χρόνια έφτιαχνε χωρίς αδειοδοτήσεις; Μήπως μπορεί να μας πει τι έγιναν τα οικοδομικά υλικά που είχε πάει στην Πλάκα και είχε πληρώσει ο Δήμος Μεγαλόπολης;

Κάλιο αργά λοιπόν, παρά στραβά….!!

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κλοπή απόψε σε χώρους της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Την αποψινή νύχτα και μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας,
στο χώρο λίγο έξω από την Θωκνεία, όπου βρίσκονται συνεργείο,
μηχανουργείο, ξυλουργείο, καθώς και πυροσβεστείο της ΔΕΗ,
άγνωστοι δράστες κατά την διάρκεια της νύχτας, διέρηξαν τους πιό πάνω χώρους κλέβοντας μηχανήματα, εργαλεία και άλλα που μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί.
Το πρωί έγινε αντιληπτό, εκλήθη η αστυνομία που κατέγραψε το γεγονός,
Έσπασαν τζάμια, διέρρηξαν αποθήκες, έσπασαν λουκέτα.
Και άκουσον, άκουσον για να τα μεταφέρουν "δανείστηκαν" 2 αυτοκίνητα της ΔΕΗ από το παρακείμενο πυροσβεστείο.
Φύλακας στους χώρους δεν υπάρχει. Φύλακας υπάρχει στην πύλη Μαραθούσας, που κατά την διάρκεια την νύχτας εποπτεύει με περιπολείες και πέριξ.
Αξιοσημείωτα είναι τα εξής:
1. Η διάρκεια την κλοπής ήταν μεγάλη, ωρών σαφώς, που επιβεβαιώνει την άνεση με την οποία κινήθηκαν οι κλέφτες.
2. Αυτή η άνεση επιβεβαιώνει επίσης την γνώση απταίστως του χώρου από τους δράστες.
3. Συμπέρασμα, ότι πρέπει οι άνθρωποι που μπαίνουν στους χώρους της ΔΕΗ, με οποιαδήποτε ιδιότητα, να ελέγχονται ενδελεχώς.

Θανάσης Πετράκος: ερώτηση για παράκαμψη Σπάρτης

2η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Παράκαμψη Σπάρτης (Σκούρα – Πυρί)»

Για το σκάνδαλο που υπάρχει με αυτό το έργο, σας είχα καταθέσει επερώτηση στις 31 Ιανουαρίου. Τότε με παραπέμψατε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να μου δώσει απαντήσεις.
Επειδή όμως:
1) Από 1 Ιουλίου, η αρμοδιότητα έχει πλέον περάσει στην αιρετή Περιφέρεια.
2) Για τα σκάνδαλα αυτού του έργου υπήρξε μέγα θέμα και σε τηλεοπτική εκπομπή και
3) Είχε ανατεθεί ΕΔΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε σε πόρισμα.
Είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω με δεύτερη επερώτηση το θέμα και να σας ρωτήσω:
Ισχύει ότι:
α) Το συγκεκριμένο έργο είχε συμβασιοποιηθεί με 14 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια κατέληξε στα 17 εκατ. ευρώ και εκτελέστηκε μόνο το 25% του έργου;
β) Υπογράφηκαν όμως λογαριασμοί, οι οποίοι δεν πέρασαν ποτέ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή και ενεχειριάστηκαν στις τράπεζες, με συνέπεια να πληρωθεί ο εργολάβος για το 100% του έργου;
γ) Επίσης αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εντάχθηκε με 22 εκατ. ευρώ τώρα; Δηλαδή ισχύει ότι για ένα έργο των 14 εκατ. ευρώ θα δοθούν 17+22 = 39 εκατ. ευρώ!!!;
Επίσης σας ερωτώ:
1. Τηρήθηκαν οι μελέτες κατασκευής του έργου;
2. Ποιοι έχουν την ευθύνη για όλα αυτά;
3. Τι λέει το πόρισμα της ΕΔΕ; Θα το φέρετε να διαβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του γι’ αυτό;

22/7/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΟΥΣΑΚΙ.



Με επιτυχία εκτελέστηκε το σχέδιο κατάληψης της Εθνικής Οδού στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων από τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται πλέον στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή, στην περιοχή Σουσάκι, αποθηκών χιλιάδων τόνων τοξικών ουσιών .

Ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι του Δήμου Λουτρακίου –Αγίων Θεοδώρων, με την οργάνωση της Επιτροπής Αγώνα, ακολουθώντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο κατάφεραν να εφαρμόσουν την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης της περασμένης Κυριακής και να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Η πράξη τους αυτή σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα των κατοίκων να πάψουν να ανέχονται να ορίζεται το μέλλον τους από τα συμφέροντα των βιομηχάνων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες τους. Το μήνυμά προς την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη και την εταιρία χημικών πρέπει να παρελήφθη και ελπίζουμε να κατανόησαν πως ο μόνος δρόμος για αυτούς είναι να δηλώσουν δημόσια πως εγκαταλείπουν για πάντα τα αντικοινωνικά σχέδιά τους.

Με εξαίρεση έναν-δυο θερμοκέφαλους αυτοκινητιστές που αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία, οι περισσότεροι κατανόησαν την απόγνωση και το δίκαιο των κατοίκων, περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να ανοίξει και πάλι ο δρόμος.

Τα επόμενα βήματα, όπως τα έχει αποφασίσει η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, είναι ο αποκλεισμός του Προαστιακού (την Κυριακή 24/7 το πρωί) και η κατάληψη της εταιρίας χημικών Soussaki Logistics.

Ο αγώνας αυτός, όσο κι αν διαρκέσει, θα τελειώσει με την νίκη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα τους περάσει αυτή τη φορά. Ο λαός με την πάλη του θα τους δώσει την απάντησή του.

ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΟΥΣΑΚΙ.

Η Επιτροπή Αγώνα του
Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

Φυλακές: Μεσσηνία και Αρκαδία οι διεκδηκητές

Η Καλαμάτα έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές, ενώ η Τρίπολη για τους γνωστούς λόγους έχει συγκεντρώσει σχεδόν τα πάντα. Οσο για τη Μεγαλόπολη ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε ξενοδοχείο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Ο κ. Καραμπάτος μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει σε δεύτερη φάση να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών φυλακών με σκοπό την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.


Την επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης πλήρους φακέλου με τουλάχιστον 3-4 εναλλακτικές τοποθεσίες, ο οποίος θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατασκευή φυλακών στο Δήμο Καλαμάτας αποφάσισαν χθες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Δήμος Καλαμάτας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανέλαβαν το συντονισμό των ενεργειών, ώστε μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του φακέλου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Αμφειας, Αριος και Πλατέος που ήδη με αποφάσεις τους έχουν εκφρασθεί θετικά για το ενδεχόμενο λειτουργίας φυλακών στην περιοχή τους.

Αν και -όπως είπε- όλα θα κριθούν στη Δικαιοσύνη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της διευκρινίζοντας πάντως πως δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ανταγωνισμός με την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, αφού πρώτα ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για τη στάση που κράτησε στη σχετική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, αλλά και τον βουλευτή Δημήτρη Κουσελά για την άμεση παρέμβασή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τόνισε ότι αφενός η Τρίπολη ανήκει δικαστικά στο Εφετείο Ναυπλίου με δύο φυλακές χωρίς καμία υποβάθμιση και αφετέρου προέτρεψε τη δημοτική αρχή να προβεί στην πρόταση περισσότερων της μίας θέσης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια.


Θετικός στο ενδεχόμενο της ίδρυσης σωφρονιστικού καταστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας που ζήτησε να ετοιμαστούν σύντομα πλήρεις μελέτες ενθυμούμενος παράλληλα τις φυλακές Αλεξανδράκη.

“Η δημιουργία των φυλακών θα ενισχύσει το Εφετείο Καλαμάτας” υπογράμμισε ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας αναφέροντας ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές. Στη συνέχεια ο κ. Φωτέας στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών από τη χθεσινή σύσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ελπίζω να μην υπάρχει κάτι άλλο από πίσω”.

Αντίθετα ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας” Κώστας Μιχαλόπουλος είπε ότι η παράταξή του είναι περισσότερο υπέρ της μείωσης των φυλακών παρά της δημιουργίας νέων, διευκρινίζοντας ότι θα απέχουν από τις διαπραγματεύσεις.

Τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας μετέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Μανδηλάρης σημειώνοντας παράλληλα πάντως την αγωνία τους για το αν θα... πριμοδοτηθούν με θέσεις εργασίας. Περισσότερα θετικά, αλλά και αρνητικά εντοπίζει γύρω από το θέμα ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δημοτική Ενότητα Αριος Στέλιος Στασινόπουλος σημειώνοντας ότι η περιοχή του ενδείκνυται, αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις.

Θετική στάση αλλά με την προϋπόθεση του ανταποδοτικού οφέλους εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφειας Γιώργος Φαββατάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας ευελπιστώντας ότι η ίδρυση φυλακών θα συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση της αστυνόμευσης. Τέλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατέος Γιώργος Τζαβάρας τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης φυλακών αναλογιζόμενος τα οφέλη που θα έχει για την περιοχή σε εργασιακό και γενικότερα οικονομικό επίπεδο.

Το υπόμνημα που θα συνοδεύσει το φάκελο της πρότασης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει ως βασικούς άξονες τη συσχέτιση του σωφρονιστικού καταστήματος με το Εφετείο Καλαμάτας, την πληρότητα υποδομών, αλλά και την “πίεση” που δέχεται η πόλη με τις φημολογούμενες καταργήσεις τμημάτων του ΤΕΙ, το κλείσιμο του ΚΕΔΒ και του Στρατολογικού Γραφείου της πόλης. Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος πρότεινε να εξετασθεί η επιμόρφωση των φυλακισμένων -ως επιπρόσθετο στοιχείο στο φάκελο- από το Δήμο Καλαμάτας με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να την αντιμετωπίζει αρχικά θετικά και να δίνει εντολή για σχετική διερεύνηση στην Κοινωφελή Επιχείρηση “Φάρις” και στον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου.

Τεράστια κινητοποίηση για την μεταφορά εξοπλισμού ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Κινητοποίηση που δεν έχει προηγούμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθεί ο τεράστιος σε όγκο και βάρος εξοπλισμός της μονάδας φυσικού αερίου από το λιμάνι της Καλαμάτας μέχρι το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης.

Υποστυλώνονται γέφυρες στον εθνικό δρόμο για να αντέξουν, ανοίγονται δίοδοι μέσα από χειμάρρους, επεκτείνονται στροφές και παρακάμπτεται χωριό με τη διάνοιξη καινούργιου δρόμου.
Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες γίνονται εργασίες διαμόρφωσης της κοίτης στο χείμαρρο Δεσπότη, στην ευθεία μετά τη διασταύρωση προς Μελιγαλά και Κατσαρού, ώστε ο εξοπλισμός να περάσει μέσα από το χείμαρρο. Και αυτό γιατί η καινούργια γέφυρα που φτιάχθηκε και από πάνω θα περνάει ο αυτοκινητόδρομος, έχει ύψος από 5,08 έως 5,80 μέτρα και για τη μεταφορά των τεράστιων τμημάτων του αγωγού χρειάζεται ύψος τουλάχιστον 5,31 μέτρα.

Οι γέφυρες στο Νέδοντα, στη Λυκούργου και στην Τσακώνα, στο χείμαρρο Ξεριά δεν ήταν οι μοναδικές που υποστυλώθηκαν. Τέτοιες εργασίες έγιναν στη γέφυρα της Θουρίας και στη γέφυρα του Δεσπότη, στη στροφή αμέσως μετά την ευθεία της διασταύρωσης προς Μελιγαλά και Κατσαρού. Στην Τσακώνα διαπλατύνθηκαν δύο από τις πιο κλειστές στροφές.

Το πιο σημαντικό είναι η παράκαμψη του χωριού Χωρέμι, όπου φτιάχχτηκε νέος περιφερειακός δρόμος μήκους 1,5 χιλιομέτρου με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Επίσης, ενισχύεται και μια γέφυρα πριν το Χωρέμι, για την οποία εξετάζεται η χρήση και άλλων μέσων πάνω στα οποία θα πέσει το βάρος των βαριών κομματιών του εξοπλισμού, για να αντέξει. Ο συγκεκριμένος περιφερειακός δρόμος κατασκευάστηκε με έξοδα από την εταιρία ΤΕΡΝΑ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στον δήμο Μεγαλόπολης για να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μεγάλα οχήματα που πηγαίνουν πρός τα εργοστάσια της ΔΕΗ !

Οπως μας ενημέρωσαν από την ανάδοχο εταιρεία "ΤΕΡΝΑ", πέρα από τα 3 τεράστια και πολύ βαριά κομμάτια της τουρμπίνας, είναι άλλα 15 - 16 τεράστια όχι και τόσο βαριά, που δεν έχουν έρθει ακόμα στο λιμάνι της Καλαμάτας και αναμένονται από την Κορέα. Κατά τη μεταφορά τους, που θα γίνεται κυρίως τη νύχτα και θα κρατήσει 2 - 3 μέρες (για το κάθε τεράστιο και βαρύ μηχάνημα), τα μηχανήματα θα κάνουν στάση μέσα στο Δεσπότη, στο διαμορφωμένο κομμάτι, κάτω από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου.

Από την ΕΛΑΣ βγήκε η παρακάτω ανακοίνωση.
Η μεταφορά μεταλλικών κατασκευών επί συρμού οχημάτων, μεγάλου μήκους, πλάτους και ύψους, για τον εξοπλισμό της υπό ανέγερση μονάδος Νο 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της Δ.Ε.Η. Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουλίου 2011.
Η κίνηση του συρμού των παραπάνω οχημάτων θα ξεκινήσει την 05.00΄ ώρα από την Τσακώνα και μέσω της Ε.Ο. Καλαμάτας – Μεγαλόπολης – Τρίπολης θα καταλήξει στον εργοταξιακό χώρο της Δ.Ε.Η.
Ακολουθητέα διαδρομή: Τσακώνα – Παραδείσια – παράκαμψη πριν τη Μεγαλόπολη, στο 40ο χλμ. της παραπάνω Ε.Ο. και κατάληξη στον εργοταξιακό χώρο της Δ.Ε.Η.
Το όριο ταχύτητας του συρμού υπολογίζεται σε 7 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Παρακαλούνται οι οδηγοί που θα κινούνται στο ανωτέρω οδικό δίκτυο να οδηγούν με σύνεση τα οχήματά τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τροχονόμων που θα συνοδεύουν το συρμό, για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.-

Αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για παραίτηση Δράκου

Αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για παραίτηση Δράκου



Από χθες και μετά τα φαινόμενα απόλυτης διάλυσης που παρουσιάζει η παράταξη «Δυνατή Πελοπόννησος» του κ.Δράκου, άρχισαν τα σενάρια για την παραίτησή του.Ο πρώην νομάρχης Αργολίδας με τη σκληρή αλλά αληθινή επιστολή του για τους αποστάτες, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για εξελίξεις.Είναι αλήθεια ότι ο κ.Δράκος μετά την ήττα του δεν είχε καμία διάθεση αλλά και λεφτά να κάνει θεσμική αντιπολίτευση στον Πέτρο Τατούλη. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος γιατί υπάρχει και η άλλη.Εδώ και 7 μήνες ποια είναι αλήθεια η επίσημη στάση αλλά και θέση της Συγγρού για το φαινόμενο Τατούλη?

Κατάληψη σε ταινιόδρομο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη!

Έστω και με καθυστέρηση, στη Μεγαλόπολη αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να πιέσουν, ώστε να μην υλοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων.
Πληροφορία της τελευταίας στιγμής αναφέρει ότι ...
έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη στον ταινιόδρομο τροφοδοσίας των ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, από φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Η κίνηση αυτή θα υλοποιηθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, μία ημέρα, πριν γίνει η κρίσιμη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Π. Μπούρας: τι είπε στον ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ fm για τον ΧΔΒΑ

Παρασκευή 22/7 2011 ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παν. Μπούρας,
μίλησε στον ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM 103,1 και
στην "Εκπομπή" με την Γεωργία Δημητρακοπούλου.
Θέμα οι εξελίξεις στον ΧΔΒΑ.

Απάντησε σε ερωτήσεις και αναφέρθηκαν τα εξής:

---- επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: η Μεγαλόπολη δεν θα δεχτεί ΧΔΒΑ σε καμμία περίπτωση. Έχουμε ήδη στήριξη από Περιφέρεια Πελ/σου, ΕΚΑ, βουλευτές του νομού, σωματεία και συλλόγους.
----ναι, πήγα μόνος μου και δίχως την υπόλοιπη επιτροπή αγώνα (ομόφωνα στελεχώθηκε στην έκτακτη δημοτική συνεδρίαση από :Μπούρας, Κάβουρας, Τσιριγώτης, Φουσέκης, Παγανός) στην συνάντηση με τον κ. Ζερβό ( Τρίτη 19/7), ο δήμαρχος δεν βρίσκεται υπό καμία επιτροπεία.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου ως δήμαρχος να διαχειρίζομαι τα θέματα του δήμου,όπως εκτιμώ, πάντα βέβαια προς το συμφέρον του Δήμου.
----ναι, συζητήσαμε για συνδιαχείρηση Δήμου Μεγ/λης και ΔΕΗ. Όμως αφορούσε ΜΟΝΟ για διάθεση αμιάντου μαζί και λοιπών δομικών υλικών σε μελλοντικό χρόνο , και σε εντελώς διαφορετικό χώρο που ουδεμία σχέση έχει με τον εν λόγω ΧΔΒΑ.
---- όχι, δεν μπόρεσα να πάω στο Περιφ. Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε προ ημερησίας το θέμα του ΧΔΒΑ, λόγω σοβαρών υποχρεώσεών μου.
Μάλιστα απορώ πως παρεβρέθηκε ο κ. Τσιριγώτης, θυμίζω ότι ο δήμαρχος δεν προκύπτει από παρθενογένεση είναι ο επίσημα εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου.
Όχι, δεν αμφισβητώ ότι ούτε η αντιπολίτευση προκύπτει από παρθενογένεση, όμως επιμένω ότι ο κ. Τσιριγώτης δεν θα έπρεπε να πάει μόνος του, την στιγμή μάλιστα που εστιάζει εντόνως στην ομαδικότητα της επιτροπής.
---- ναι, είμαι σύμφωνος στην ενημέρωση - πρόσκληση από πλευράς μας του κ. Λυκουρέτζου, στην συνάντηση της Πέμπτης με τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα το κάνω.
---- Τελευταίο και πιο ουσιαστικό: ναι, συμφωνώ ότι πρέπει να βρούμε κοινό βηματισμό, να αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις και να παλέψουμε από κοινού η επιτροπή αγώνα για την απειλή που λέγεται ΧΔΒΑ.
Έχετε δίκιο, πρώτοι εμείς οι εκλεγμένοι, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές αιματοχυσίες μας και δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα ομοψυχίας , να ζητήσουμε πλέον και την ομοψυχία των απλών πολιτών στον αγώνα κατά τον ΧΔΒΑ.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απογραφή: Στους 581.980 ο πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δείτε αναλυτικά για όλη την Πελοπόννησο ανα νομό και δήμο

Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, την οποία διενήργησε τον περασμένο Μάιο, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (49,2%) και 5.484.000 γυναίκες (50,8%).
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7).
Οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου κατεγράφησαν συνολικά 581.980 πολίτες με 294.910 άνδρες και 287.070 γυναίκες..

Αναλυτικά δείτε τα στοιχεία..

Διοικητική διαίρεση- Σύνολο- Άρρενες -Θήλεις -Πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού ανά τετρ. Χιλιόμετρο

Περιφέρεια Πελοποννήσου 581.980 294.910 287.070 37,57
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας 86.820 44.560 42.260 19,65


Δήμος Τρίπολης 46.910 24.000 22.910 31,79
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας 10.380 5.250 5.130 17,99
Δήμος Γορτυνίας 10.320 5.360 4.960 9,82
Δήμος Μεγαλόπολης 11.030 5.730 5.300 15,26
Δήμος Νότιας Κυνουρίας 8.180 4.220 3.960 13,81

Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας 97.090 48.910 48.180 45,07
Δήμος Ναυπλιέων 33.260 16.920 16.340 85,23
Δήμος Άργους – Μυκηνών 42.090 20.930 21.160 41,98
Δήμος Επιδαύρου 8.070 4.080 3.990 23,70
Δήμος Ερμιονίδας 13.670 6.980 6.690 32,46

Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας 145.360 72.930 72.430 63,48
Δήμος Κορινθίων 58.280 29.400 28.880 95,34
Δήμος Βέλου – Βόχας 19.130 9.680 9.450 116,05
Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων 21.100 10.430 10.670 71,55
Δήμος Νεμέας 6.500 3.300 3.200 31,75
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης 17.420 8.580 8.840 42,32
Δήμος Σικυωνίων 22.930 11.540 11.390 38,06

Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας 89.600 46.030 43.570 24,64
Δήμος Σπάρτης 35.600 18.040 17.560 30,12
Δήμος Ανατολικής Μάνης 12.900 6.610 6.290 20,83
Δήμος Ελαφονήσου 1.050 540 510 52,52
Δήμος Ευρώτα 18.050 9.700 8.350 20,85
Δήμος Μονεμβασίας 22.000 11.140 10.860 23,18

Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας 163.110 82.480 80.630 54,54
Δήμος Καλαμάτας 70.130 34.910 35.220 159,27
Δήμος Δυτικής Μάνης 7.280 3.710 3.570 18,07
Δήμος Μεσσήνης 23.970 12.240 11.730 42,65
Δήμος Οιχαλίας 12.280 6.330 5.950 29,56
Δήμος Πύλου – Νέστορος 21.550 11.040 10.510 38,88
Δήμος Τριφυλίας 27.900 14.250 13.650 45,29

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 680.190 341.400 338.790 59,93
Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας 310.580 154.930 155.650 94,93


Δήμος Πατρέων 214.580 105.870 108.710 640,81
Δήμος Αιγιαλείας 49.740 24.520 25.220 68,79
Δήμος Δυτικής Αχαΐας 26.300 14.080 12.220 45,87
Δήμος Ερυμάνθου 8.740 4.620 4.120 15,01
Δήμος Καλαβρύτων 11.220 5.840 5.380 10,60

Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 209.500 104.910 104.590 38,36
Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 34.420 17.200 17.220 50,59
Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας 16.470 8.480 7.990 24,95
Δήμος Αγρινίου 93.930 46.570 47.360 76,41
Δήμος Αμφιλοχίας 17.060 8.540 8.520 15,64
Δήμος Θέρμου 8.270 4.190 4.080 24,78
Δήμος Ναυπακτίας 27.570 13.920 13.650 31,47
Δήμος Ξηρομέρου 11.780 6.010 5.770 19,96

Περιφερειακή ενότητα Ηλείας 160.110 81.560 78.550 61,16
Δήμος Πύργου 48.370 23.910 24.460 105,93
Δήμος Ήλιδας 32.130 16.180 15.950 80,22
Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης 21.640 11.570 10.070 60,88
Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστενών 14.190 7.470 6.720 33,60
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας 13.410 6.850 6.560 24,60
Δήμος Ζαχάρως 8.950 4.560 4.390 32,40
Δήμος Πηνειού 21.420 11.020 10.400 132,63

Στην Βουλή η άρδευση του δήμου της Β. Κυνουρίας από πηγές του Αναβάλου

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με άρδευση του δήμου της Β. Κυνουρίας από πηγές του Αναβάλου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον αξιότιμο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: «Άρδευση Δήμου Β. Κυνουρίας από πηγές Αναβάλου»
Υπεγράφη προσφάτως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε περιοχές του Νομού Αργολίδας» ύψους 8.204.700.07 €. Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.
Στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τριάντα (30) μήνες. Όπως γνωρίζετε γεωλογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση των υπόγειων υδάτων προέρχεται από υδατοσυλλέκτες και υπόγειους αγωγούς, των οποίων η αφετηρία είναι η ορεινή και η πεδινή Αρκαδία.
Περιοχές του Δήμου Β. Κυνουρίας συνορεύουν με τις πηγές του Αναβάλου και διεκδικούν ισότιμα την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους. Οι δήμαρχοι του Δήμου Β. Κυνουρίας κ.κ. Γ. Δαλιάνης και Μ. Σκαντζός με ενέργειες τους από καιρού προσπαθούν να επιτύχουν τη δίκαιη μεταχείριση των υδάτινων πόρων προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών και των δύο νόμων αλλά δεν καρποφόρησαν. Οι ανάγκες για υδροδότηση των περιοχών του Δήμου Β. Κυνουρίας είναι το ίδιο σημαντικές με αυτές των περιοχών του νομού Αργολίδας.
Η ικανοποίηση του αιτήματος των συμπατριωτών μου του δήμου Β. Κυνουρίας είναι δίκαιη και αναγκαία λόγω της υστέρησης σε υδάτινους πόρους της ευρύτερης περιοχής στην οποία κατοικούν και δραστηριοποιούνται.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται
Ο αξιότιμος κ. Υπουργός
1. Είναι στις προθέσεις σας να προκηρύξετε τη σύνταξη μελέτης για την υδροδότηση του δήμου Β. Κυνουρίας από τις πηγές του Αναβάλου ή να επικαιροποιήσετε προγενέστερη υφιστάμενη μελέτη, η οποία ευρίσκεται στη διάθεση του ενδιαφερόμενου δήμου;
2. Είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 το έργο: «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από το δίκτυο Αναβάλου για περιοχές του δήμου Β. Κυνουρίας», όταν ήδη για το έργο της Αργολίδας έχετε επιτύχει τόσο σημαντική έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό;
3. Πως αντιμετωπίζετε τις Υπουργικές Αποφάσεις και αποφάσεις νομαρχών:
Α) Υπουργική Απόφαση 131.460/2433 της 13-7-1980 του Υπουργείου Γεωργίας .
Β) Την κοινή απόφαση νομαρχών Αρκαδίας και Αργολίδας 1616/15-7-1982 για την υλοποίηση της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης, και
Γ) Την απόφαση του Νομάρχη Αρκαδίας 605/21-7-1998 για μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων νερού στην πρώην Κοινότητα Ξυροπηγαδιού για αρδευτικούς σκοπούς;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος

Τολό: Ληστεία στα ΕΛΤΑ

Στις 7:45 το πρωί δύο Έλληνες πήγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού(με την οποία και έφυγαν) στο ταχυδρομικό κατάστημα Τολού και με την απειλή όπλων απέσπασαν 10.000 ευρώ από τους υπαλλήλους. Ο ένας εκ των δραστών για εκφοβισμό πυροβόλησε στον αέρα, να επισημάνουμε ότι είχαν και οι δύο ακάλυπτα τα πρόσωπα τους. Οι δράστες αναζητούνται από τους άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τάσος Κάβουρας: απάντηση στην καταγγελία Σπύρου Τσιριγώτη για παραποίηση απόφασης του ΔΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΑΒΟΥΡΑ

Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης

Σε ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Σπύρου Τσιριγώτη, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη 19-7-2011, καταγγέλλεται ο Πρόεδρος του Δ. Σ. για παραποίηση της απόφασης για το ΧΔΒΑ (της συνεδρίασης της 15ης Ιουλίου 2011) και ζητά την απόσυρση και την έκδοση νέας απόφασης.
Η παραπάνω καταγγελία δεν υποβλήθηκε στο Προεδρείο του Δ.Σ. όπως θεσμικά προβλέπεται, όμως αφήνει εντυπώσεις, δημιουργεί σύγχυση και παρερμηνείες στη κοινή γνώμη, μέσω των ΜΜΕ, που θίγουν το πρόσωπο του Προέδρου, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και την εν γένει λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το λόγο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να γνωστοποιήσω τα εξής:

1. Η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. τεσσάρων Υπουργών)΄Εγκρισης των Περιβαλλοντικών ΄Ορων για την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (Χ.Δ.Β.Α.) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ.
2. Η λήψη της Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν θέση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει μάλιστα της συζήτησης ενός σοβαρότατου θέματος για την περιοχή μας.
3. Στο εισηγητικό μέρος της απόφασης έχουν καταγραφεί οι θέσεις των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων και όλες οι κατατεθείσες προτάσεις.
4. Στις παραγρ. 3, 5, 7 και 11 της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει αναρτηθεί στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» έχει διατυπωθεί σαφέστατα η σύνθεση όλων των απόψεων και των προτάσεων των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, που εκφράζουν τη βούληση για συνεχή και κλιμακούμενο αγώνα για την απόσυρση της Κ.Υ.Α.
5. Στην παρ. 11 ορίζεται η συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού και Αγώνα (πρόταση κοινής αποδοχής) αποτελούμενη από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γ. Μπούρα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Κάβουρα και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ.κ. Σπύρο Τσιριγώτη, Ιωάννη Φουσέκη και Κων/νο Παγανό, για το συντονισμό των ενεργειών και την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος των κινητοποιήσεων.
6. Η συγκροτηθείσα διαπαραταξιακή Επιτροπή καλείται να αναλάβει με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να συντονίσει τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που θα απαιτηθούν χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και χωρίς την αποκλειστική δέσμευση του 10ημέρου απαραίτητα.

Όμως, λόγω της Δημοκρατικής μου ευαισθησίας, θα φέρω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (Τετάρτη 27-7-2011) το θέμα προς συζήτηση, για να μην αφήνονται εντυπώσεις, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, και αν χρειαστεί να ληφθούν νέες αποφάσεις για το συμφέρον του Τόπου μας.

Τάσος Κάβουρας
Πρόεδρος του Δ. Σ. Μεγαλόπολης

Συνάντηση των Μπούρα- Αποστολόπουλου

Με το Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτη Μπούρα συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Τρίπολη ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης ενημέρωσε τον κ. Αποστολόπουλο για το θέμα της κατασκευής Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης της ΔΕΗ Α.Ε., του ανέφερε το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος και οι κάτοικοι αντιδρούν στην εγκατάστασή του στην περιοχή και του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Παράλληλα οι δύο άνδρες συζήτησαν σημαντικά θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αλλά και την πορεία έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και υλοποιούνται στο Δήμο Μεγαλόπολης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επισκεφθεί το Δήμο του και να δουν από κοντά τα προβλήματα της περιοχής.

Στη Βουλή το θέμα της ΧΔΒΑ Μεγαλόπολης από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, κατέθεσε, σήμερα, ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται η κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε. και ζητεί την ανάκληση της.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον αξιότιμο Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,
κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: «Κατασκευή ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη»
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεπής στην τακτική των δυσάρεστων αιφνιδιασμών του λαού της Αρκαδίας με πρόσφατη (5 Ιουλίου 2011) κοινή υπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών της: «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε.», προσδιορίζει την κατασκευή ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη. Η απόφαση αυτή προκαλεί αναστάτωση και απελπισία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Μεγαλοπόλεως, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουν ότι νέες απειλές επικίνδυνες για τη ζωή τους και το φυσικό περιβάλλον διαφαίνονται.

Η κυβέρνηση προκαλεί δυσβάσταχτες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες με την απόφασή της.

Η απουσία διαλόγου, η αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το μέλλον του τόπου αποκαλύπτουν την απαξιωτική μεταχείριση της Αρκαδίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι το βεβαρυμμένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής δεν επιδέχεται νέες επιβαρύνσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι συλλογικές οντότητες έκφρασης των πολιτών του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης διαμαρτύρονται για την απουσία ενημέρωσης και διαλόγου και αναμένονται αντιδράσεις τους όπως και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ανάκληση της ΚΥΑ.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται
Ο αξιότιμος κ. Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις σας η ανάκληση της ΚΥΑ με την οποία ορίζεται ο ΧΔΒΑ σε συγκεκριμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης;


Ο ερωτών Βουλευτής

Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος

ΑΠΟΚΕΝΤΡ ΔΙΟΙΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων μεταξύ Δήμων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν το αντικείμενο της περιφερειακής σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Πελοποννήσου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Αποστολόπουλος στην εισήγησή του περιέγραψε το ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στις αιρετές Περιφέρειες και επισήμανε την ανάγκη στενότερης και αποδοτικότερης συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η εκκαθάριση παλαιότερων εκκρεμών υποθέσεων και αιτημάτων που δεν έχουν έως τώρα εξεταστεί ή επιλυθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται περαιτέρω συνεργασίες και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, μόνο στην Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου έχουν διαπιστωθεί συνολικά 842 εκκρεμείς υποθέσεις, εκ των οποίων ορισμένες χρονολογούνται από το 2006.

«Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος. Γι’ αυτό το σκοπό πρότεινε τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Δήμων, επιφορτισμένης με την εκ νέου εξέταση μίας προς μία όλων των παλαιοτέρων υποθέσεων «για να καθαρίσει το τραπέζι» και να θεμελιωθούν οι βάσεις «ώστε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης να έχουν στο εξής μία αρμονική συνεργασία και να είναι άμεση η ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματα.» Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η σύναψη μίας προγραμματικής σύμβασης όλων των μερών, η οποία, εδραζόμενη στις διατάξεις του «Καλλικράτη» και του Δημοτικού Κώδικα, θα ορίσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ κρατικών και δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών που θα κληθούν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Κατά τη διάρκεια διαλογικής συζήτησης, οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου ήγειραν επίσης μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Δήμους (δημοτικά οχήματα, στελέχωση υπηρεσιών, επικοινωνία με κρατικές υπηρεσίες κ.ά.). Ο κ. Αποστολόπουλος κατέγραψε τα αιτήματα, τα οποία θα μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία.

Τρίπολη: Συνελήφθη ένας (1) ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (20-7-2011), το μεσημέρι, στην Τρίπολη, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 46 ετών για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο 46χρονος κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν μία νάιλον σακούλα περιέχουσα αποξηραμένη κάνναβη, βάρους 105 γραμμαρίων περίπου.
Επιπρόσθετα, σε έρευνα που έγινε και σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) χάρτινη συσκευασία περιέχουσα αποξηραμένη κάνναβη, βάρους 0,8 γραμμαρίων περίπου.
Κατασχέθηκαν επίσης το χρηματικό ποσό των 1.150,00 € ως προερχόμενο από την εμπορία των ναρκωτικών ουσιών και δύο (2) συσκευές κινητών τηλεφώνων, ως μέσο διευκόλυνσης για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματιζόμενη δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης.

50 ταξί στα διόδια Νεστάνης άνοιξαν τα διόδια

Κινητοποιήσεις συνέχεια από τους οδηγούς ταξί και σήμερα στην Αρκαδία και σε όλες της πόλεις της Πελοποννήσου. Σήμερα τα ταξί της Αρκαδίας έχουν κατακλύσει τα διόδια της Νεστάνης στην Εθνική οδό Τρίπολης Κορίνθου χωρίς να εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων αλλά ανοίγοντας της μπάρες περνώντας οι οδηγοί χωρίς να πληρώσουν.
Η απεργία θα συνεχιστεί αφού ο διάλογος με τον Ραγκούση ήταν άκαρπος.
18300 είναι το τηλέφωνο ανάγκης για τους πολίτες που χρειάζονται ταξί για μεταφορά εκτάκτου ανάγκης.

Συναντήσεις με τους Δημάρχους όλων ΠΕ για το ΕΣΠΑ θα έχει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας, πάνω στα ζητήματα του ΕΣΠΑ, θα έχει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τους Δημάρχους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σκοπός της συνάντησης είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη των έργων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά οι συναντήσεις έχουν ως εξής:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

12:00 – Δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας (Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Επιδαύρου, Ερμιονίδος)

14:00 – Δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας (Λουτρακίου – Περαχώρας, Κορινθίων, Βέλου – Βόχας, Συκιωνίων, Ξυλοκάστρου, Νεμέας)


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

12:00 – Δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας)

14:00 – Δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (Σπάρτης, Ευρώτα, Μονεμβασιάς, Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου)

16:00 – Δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (Τριπόλεως, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας)

Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας: Μαζί με τους κατοίκους ενάντια στα τοξικά στο Σουσάκι

Το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας συμμετέχει και συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων ενάντια στην αποθήκευση τοξικών χημικών ουσιών στο Σουσάκι.

Από την πρώτη στιγμή, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αδειοδοτήσει την αποθήκη χημικών, για εμάς σήμανε συναγερμός και κάναμε ότι μπορούσαμε για να ευαισθητοποιηθεί και να ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία. Με χαρά βλέπουμε τον αγώνα αυτό να τον καθοδηγεί η Δημοτική Αρχή και αυτό, αν συνεχιστεί αταλάντευτα, θα συνιστά συνταγή νίκης.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους τους Κοινωνικού Φόρουμ Κορινθίας στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας που αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων και συγκεκριμένα:

- Το Σάββατο 23-7-2011 και ώρα 10 το πρωϊ στην κεντρική πλατεία των Αγ.Θεοδώρων με σκοπό να αποκλειστεί η Εθνική οδός.

- Την Κυριακή 24-7-2011, την ίδια ώρα και τοποθεσία, με σκοπό να αποκλειστεί ο Προαστιακός.

Να είμαστε όλοι εκεί.

Η "Ομάδα Σουσάκι" του Κοινωνικού Φόρουμ Κορινθίας

Η έκθεση ΄΄Αλάτι ο λευκός θησαυρός΄΄ στην Κυπαρισσία, 23 Ιουλίου με 9 Αυγούστου 2011

Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση οργανώνεται στην Κυπαρισσία με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας.(www.kyparissiaoldtown.gr)

Αλάτι, ο λευκός θησαυρός είναι η καταπληκτική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιερή πόλη του Μεσολγγίου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης ‘’ΔΙΕΞΟΔΟΣ΄΄ με 8.500 χιλιάδες επισκέπτες με θέματα όπως το αλάτι στον κόσμο και την Ελλάδα, οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στη διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια οικονομία, στην τέχνη, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αλάτια σε όλα τα χρώματα, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, κατασκευές από αλάτι, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής και μια μεγάλη συλλογή από αλατιέρες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας είναι μερικά από τα εκθέματα που θα δει και θα απολαύσει ο επισκέπτης.
Με στόχο πάντα την προβολή της Παλιάς Πόλης και την προσέλκυση ντόπιων και ξένων να την επισκεφθούν, ανεβαίνοντας τα υπέροχα καλντερίμια της, το Πρόγραμμα και η πρόεδρός του Τζίμα Ιμιρζιάδη οργανώνουν την έκθεση για δεύτερη φορά, μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μεσολόγγι,στο Λαογραφικό Μουσείο ‘’Κωστής Παλαμάς» στη πλατεία του κάστρου. Για τον ίδιο λόγο και για να αναδείξουμε την αξία της Παλιάς Πόλης προσεγγίσαμε ένα μεγάλο αριθμό χορηγών οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν, συμφώνησαν για την ανάγκη αυτή και συμμαχώντας μαζί μας, συμβάλλουν ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.

Στην αρχή εξασφαλίσαμε την παραχώρηση της έκθεσης εντελώς δωρεάν, με την ευγενική χορηγία του κυρίου Νίκου Κορδόση, ιδρυτή και προέδρου του Κέντρου Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ (www.diexodos.com.gr), που λειτουργεί στο Μεσολόγγι 10 χρόνια περίπου και ως ιδιωτικό Μουσείο.

Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, το Αυγοτάραχο Τρικαλινός, η βιομηχανία άλατος Δαδακαρίδη από την Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας, το κανάλι SUPER B της Πάτρας, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ(ΟΡΤ) του Πύργου και το κανάλι BEST TV της Καλαμάτας θα υποστηρίξουν την προσπάθειά μας για την ανάδειξη της Κυπαρισσίας και της Παλιάς Πόλης.

Η πρόεδρος του Προγράμματος σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν το Σάββατο στις 23 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ ακριβώς με την παρουσία του Δημάρχου και των αντιδημάρχων Κυπαρισσίας, του δημάρχου Μεσολογγίου, του προέδρου και ιδρυτή της ΔΙΕΞΟΔΟΥ κυρίου Ν.Κορδόση και της κυρίας Κορδόση , των χορηγών και πλήθους καλεσμένων.

Ένα μικρό πωλητήριο με αλάτια από όλο τον κόσμο και αντικείμενα από αλάτι θα λειτουργεί παράλληλα με την έκθεση χάρις στις χορηγίες για την ενίσχυση του έργου του Προγράμματος.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 24 Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου 11.00-13.00 και 19.00-23.00 με ελεύθερη είσοδο.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΔΕΗ και Δήμος Μεγαλόπολης υπέγραψαν μνημόνιο για το φράγμα Κομπόνας

Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Δήμου Μεγαλόπολης και ΔΕΗ


Δήμος Μεγαλόπολης και ΔΕΗ συμφώνησαν την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, προκειμένου να προωθηθεί η κατασκευή του φράγματος Κομπόνας.

Το Φράγμα Κομπόνας θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σε νερό τόσο του Δήμου Μεγαλόπολης όσο και των ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ώστε να μην απαιτείται η χρήση υδρογεωτρήσεων για την ψύξη των Μονάδων.

Η ΔΕΗ Α.Ε έχει ήδη εκπονήσει Προκαταρκτική Μελέτη για τον προσδιορισμό της διάταξης και των στοιχείων του Έργου. Η Μελέτη αυτή εκπονήθηκε μετά την επιτόπου επίσκεψη στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε., κατά την οποία συλλέχθηκαν στοιχεία και διαπιστώθηκαν οι συνθήκες στη θέση του φράγματος και του ταμιευτήρα του Έργου.

Σπύρος Τσιριγώτης: "Ιδρυμα ΜΕΛΑ, κάλιο αργά παρά ποτέ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πλήρη μυστικότητα χωρίς καμία ενημέρωση, σε Δημοτικούς Σύμβουλους, σε φορείς του Δήμου και ειδικά της Εκπαιδευτικής Κοινότητας της Μεγαλόπολης, ο κ. Δήμαρχος τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου δωρεάς ιδρύματος ΜΕΛΑ.
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Χαιρόμαστε γιατί επιτέλους θεμελιώθηκε ένα έργο που η δική μας παράταξη είχε ξεκινήσει τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μελά, εξασφάλισε το οικόπεδο και είχε προχωρήσει τις μελέτες.
Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια απαξίωσης και δυσφήμισης του έργου από την σημερινή Δημοτική Αρχή, για να θεμελιωθεί και να ξεκινήσει η ανέγερση του.
Γι ΄αυτό η εκδήλωση έγινε "εν κρυπτώ" γιατί θα έπρεπε να ειπωθούν οι αλήθειες.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κύριο Βίκτωρα Μελά γιατί με την υπομονή και επίμονη του, σε λίγο χρονικό διάστημα το νέο Νηπιαγωγείο ΜΕΛΑ θα είναι μια πραγματικότητα.

Πρόσκληση στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου προσκαλεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου 2, Τρίπολη), την Τρίτη 26 Ιουλίου 2011 και ώρα 16:00, προκειμένου:

1. να συγκροτηθεί σε σώμα το προσωρινό ΔΣ του Συνδέσμου
2. να συζητηθεί η οργανωτική κατεύθυνση του Συνδέσμου
3. να οριστικοποιηθεί το Καταστατικό του Συνδέσμου και να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο
4. να συζητηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα η 1η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και να διενεργηθούν εκλογές
5. να συζητηθούν άλλα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 9:00 μ.μ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Τη δευτέρα το μεσημέρι στις 5:00 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου (πριν από την ομιλία του Δημήτρη Καζάκη) πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση Μεγαλόπολης, από την οποία πάρθηκαν και όλες οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή της ομιλίας του Καζάκη, όπως και η απόφαση για τη δεύτερη ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (η πλατεία που βρίσκεται ο δημ. κινηματογράφος) την Πέμπτη στις εννέα (9)μ.μ. η οποία ανακοινώθηκε και κατά την ομιλία του Δ.Καζάκη (η θεματολογία της συζήτησης είναι ανοιχτή).
Σας παρακαλούμε όλους να έρθετε στη συνέλευση και να τοποθετηθείτε γύρω από όποιο ζήτημα μπορεί να σας απασχολεί ή έστω για να ακούσετε τις τοποθετήσεις των συμπολιτών μας αν δεν πιστεύετε ότι έχετε κάτι να πείτε.
Όσο για το ότι η ανάρτηση της ανακοίνωσης εδώ στο γκρουπ γίνεται τώρα (δηλ. λίγο καθυστερημένα) συγχωρείστε μας αλλά δεν υπάρχει κανείς που να οργανώνει τη συνέλευση ή την κάθε κίνησή μας και να φέρει την ευθύνη γι' αυτό. Τώρα σκέφτηκα να το αναρτήσω στο γκρουπ όταν διαπίστωσα ότι δεν είχε ανακοινωθεί από κανέναν.

Ένταξη Έργων στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης για χρηματοδότηση των ακόλουθων έργων στο ΔΕΠΙΝ - Πελοποννήσου 2007 - 2013 συνολικού προϋπολογισμού 7.479.780,00 €

Ειδικότερα,

1. «Βελτίωση της οδού σύνδεσης της πόλης Νεμέας με την Ε.Ο. Κορίνθου -
Τρίπολης» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 3.300.000 €.
Το έργο αφορά τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού που συνδέει την πόλη της Νεμέας με την Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Τρίπολης συνολικού μήκους 2.832 μ.. Η διατομή της οδού έχει ενιαία επιφάνεια κυκλοφορίας με πλάτος ανά κατεύθυνση 6,70μ. (4,00μ. λωρίδα κυκλοφορίας, 1,50μ. σταθεροποιημένο έρεισμα και 1,20μ, μη σταθεροποιημένο έρεισμα). Το συνολικό εύρος της οδού είναι 13,40μ.. Προβλέπονται τρία μικρά τεχνικά (Φ100) και ένας κιβωτοειδής 4x2 όπου απαιτείται διέλευση ρέματος ή εκτόνωση της τάφρου. Τέλος προβλέπεται εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού.

2. «Αξιοποίηση εκτάσεως δωρεάς Ν. Γουδέ» συνολικού προϋπολογισμού
δημόσιας δαπάνης 3.049.780 €
Η πράξη αφορά στην δημιουργία Δημοτικού Πάρκου σε έκταση 39.690,82 μ2. που έχει γίνει δωρεά στο Δήμο Σπάρτης από τον Ν. Γουδέ. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το Πάρκο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΟΥΔΕ βρίσκεται στην θέση Αγία Ειρήνη επί της Εθνικής Οδού που συνδέει την Σπάρτη με τον Μυστρά.
Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την δημιουργία του πάρκου αφορούν:
• Δίκτυο Μονοπατιών
• Ποδηλατική Διαδρομή
• Διαμόρφωση παιδότοπων
• Χώροι άθλησης
• Πλατώματα
• πλατεία -χώρος εκδηλώσεων
• Λίμνη
• Θέατρο
• Εκπαιδευτικοί κήποι
• Κατασκευή w.c.- αποθήκης- αναψυκτήριο
• Περίφραξη
• Υδραυλική μελέτη
• Ηλεκτροφωτισμός
• Φύτευση
• ΑΜΕΑ
• Χώρος στάθμευσης

3. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού
δημόσιας δαπάνης 450.000 €, με Τελικό Δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο
Καλαμάτας.
Το έργο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέου αξονικού τομογράφου (σε αντικατάσταση υπάρχοντος παλιάς γενιάς) ΤΥΠΟΥ Α (σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές), 16 τομών, με: ανιχνευτή, gantry, ακτινολογική λυχνία, γεννήτρια ακτινών Χ, εξεταστική τράπεζα, κλινικά πακέτα -Τεχνικές λήψης εικόνας, ανασύνθεση εικόνας, επεξεργασίας εικόνας, σύστημα επικοινωνίας (διασυνδεσιμότητα συστήματος), σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας & διάγνωσης, εγχυτή.

4. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» συνολικού
προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 680.000 € με Τελικό Δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το έργο αφορά την προμήθεια ,εγκατάσταση, και λειτουργία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει:
• ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
ΑΚΤΙΝΩΝ Χ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΛΥΧΝΙΑ ,ΣΤΑΘΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ),
ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ, ΣΤΑθΜΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ, ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ.
- ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΟΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ (SPECTRAL_) ΣΥΣΤΗΜΑ S.L.O./O.C.T. ΓΙΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.
- ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΤΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΑ ΣΑΡΩΣΗΣ ΚΑΣΕΤΩΝ, ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΚΑΣΕΤΕΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΗΡΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ.
• ΚΛΙΒΑΝΟ Η2Ο2 ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΧΗΛΑΤΟΣ ΩΦΕΛΙΜΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 100
ΛΙΤΡΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΡΑΦΙΑ.
- ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ,ΟΘΟΝΗ, ΕΚΤΥΠΩΤΗ, ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ.
- ΦΟΡΗΤΟ ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΙΚΟ C-ARM ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΜΕ ΤΟΞΟΕΙΔΗ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΥΠΟΥ C-ARM.